1

Temat: spólka cywilna jeszcze raz

ofertę złożyła spółka cywilna. W nazwie spółki są wymienienia jej właściciele. Zus i US wystawiony został na: firma ALEKS Anna Nowa Maria Kowalska pytanie czy takie zaświadczenia saąwystarcz jace czy powinnam mieć oddzielnie od każdego wspólnika spółki dokument potwierdzający że nie zalega z opłatami?

2

Odp: spólka cywilna jeszcze raz

Powinno być na spółkę i na wspólników.

3

No tak ale jest na spółkę i wspólników nie może  jeden dokument zawierać wszystkich danych tj. nazwy spółki i wspólników?

4

w pierwszym poście napisałaś, że jest na spółkę. 1 dokument może zawierać wszystkie dane, ale ma z niego jasno wynikać, że nie zalega ani spółka, ani wspólnicy.

5

w zaświadczeniu które mam jest napisane że dla firmy X A. Nowak, J. Kowalski zaświadcza się ze nie ujawniono zaległości na dzień ..., czyli co mam wszystkie dane czy nie?

6

Czyli wystawiono na spółkę.

7

Do uzupełnienia

8

ale powiedzcie gdyby było tylko na wspólników byłoby ok. nie musiałabym wzywać do uzupełnienia zaswiadczenia wystawionego na spółkę?

9

Mam jeszcze jedno pytanko. Wspólnicy spółki cywilnej ustanowili pełnomocnika do złożenia oferty i zawarci umowy. Czy wspólnik winien złożyć oświadczenie z art. 24? Wspólnicy takie oświadczenie złożyli.

10

Co do zasady US i ZUS w przypadku S.C powinno być wystawione na spółkę i wspólników, dobrze  że został ustanowiony pełnomocnik, ale zaświadczenia z art. 24 składać nie musi.

11

Dzięki z podpowiedź. Z zaświadczeniem wystawionym na spółkę nie do końca się zgodzę, dlatego że spółka nie jest przecież wykonawcą a jej wspólnicy

12 (edytowany przez psz 2011-06-13 10:51:43)

To wyklucz tę spółkę z postępowania.

Spójrz na pierwsze zdanie swojego pierwszego posta.