1

Temat: odpowiedź na pytania dotyczące siwz

ogłosiłem przetarg na kredyt.
banki, jak zadają pytania, to nie które w ogóle nie dotyczą treści siwz (np. pytają czy mamy inne kredyty, czy emitujemy obligacje)
czy na www powinienem zamieścić wszystkie pytania, czy tylko te, które faktycznie dotyczą siwz?
wydaje się, że zgodnie z ustawą Pzp, to tylko to co tyczy siwz.
jakie jest wasze zdanie?

Pozdrawiam

szad

2

Odp: odpowiedź na pytania dotyczące siwz

A jak zapytają co lubisz robić w weekendy to zamieścisz odpowiedź na stronie? wink
Odpowiadaj (w postępowaniu) tylko na pytania do SIWZ.
U mnie 90% pytań nie podchodzi pod art. 38. Słowem kluczem jest tu dla mnie słowo "wyjaśnienie". Te 90% to próba wciśnięcia czegoś innego niż Z. określił w specyfikacji, a nie rozwiewanie wątpliwości.
Ostatnio miałem pismo - zwracamy się z prośbą o zmianę tego i tego w specyfikacji, oczywiście nie odpowiedziałem na to pismo w trybie art. 38. Kobieta z którą rozmawiałem była zdziwiona i powiedziała, że pierwszy raz się tak zdarzyło, że ktoś uznał, że ich szanowna prośba to nie pytanie wyjaśniające treść SIWZ.

3

Ależ oczywiście psz. Dla banków mam jedną odpowiedź kiedy zadają pytania  - Zamawiający nie uznaje za zasadne i niezbędne dla prowadzenia niniejszego postępowania podawanie informacji, ani  przedkładanie żadnych oświadczeń ..... itp itd ...

4

To jest wywiadownia .. także miejcie baczenie ...

5

piszą, że proszą o modyfikację siwz a potem pytają o Wieloletnią Prognozę Finansową. co to ma wspólnego ze siwz?

co lubię robić w weekendy? bym odpisał: studiować ustawę Pzp i Prawo Bnakowe wink

6

szad napisał/a:

piszą, że proszą o modyfikację siwz a potem pytają o Wieloletnią Prognozę Finansową. co to ma wspólnego ze siwz?

co lubię robić w weekendy? bym odpisał: studiować ustawę Pzp i Prawo Bnakowe wink

Nic nie ma wspólnego - wywiadownia ... za darmo podasz im informację jakże potrzebną ...

7

Moi drodzy, myślę że jednak trzeba odpowiedzieć, banki pytają a jest im to potrzebne do stworzenia oferty oraz określenia zdolności kredytowej zamawiającego, przeszedłem już wiele postępowań na kredyty i takie pytania to normalka.

8

Jak rozumiem to w SIWZ macie opisaną waszą zdolność kredytową oraz wszystkie niezbędne informacje do udzielenia kredytu wink.
Jasne można się czepiać słów typu "wyjaśnienia" i trzymać się tego literalnie ale trochę rozsądku. Nikt nie zadaje pytań bo mu się nudzi w pracy hmm

9

Marcel napisał/a:

Moi drodzy, myślę że jednak trzeba odpowiedzieć, banki pytają a jest im to potrzebne do stworzenia oferty oraz określenia zdolności kredytowej zamawiającego, przeszedłem już wiele postępowań na kredyty i takie pytania to normalka.

Dokładnie tak. W tym sektorze usług to niestety banki są górą. Jednak żeby to częsciowo ograniczyć prowadzę rozmowe tylko z godnymi zaufania bankami -czyli na kredyt robię PO.
Pozdrawiam

10

szad napisał/a:

ogłosiłem przetarg na kredyt.
banki, jak zadają pytania, to nie które w ogóle nie dotyczą treści siwz (np. pytają czy mamy inne kredyty, czy emitujemy obligacje)
czy na www powinienem zamieścić wszystkie pytania, czy tylko te, które faktycznie dotyczą siwz?
wydaje się, że zgodnie z ustawą Pzp, to tylko to co tyczy siwz.
jakie jest wasze zdanie?

Pozdrawiam

szad

... a czy te pytania nie dotyczą czasem przedmiotu zamówienia (z punktu widzenia wykonawcy dotyczą istotnych kwestii, często mają wpływ na podjęcie przez wykonawcę decyzji o przystąpieniu do postępownia, wysokości marży etc.) a tym samym SIWZ?

11

Bez dwóch zdań trzeba to potraktować jako pytania do SIWZ.

12 (edytowany przez Bitter 2011-06-29 12:17:43)

Kiedyś otrzymałem pytania  do przetargu ze wstępem:

"W związku z niejasnościami Specyfikacji .....
pyt. 1 Czy zamawiajacy dopuści
pyt. 2. Czy zamawiajacy dopusci
pyt. 3 Czy zamawiajacy dopuści
pyt. 4. Czy zamawiajacy dopusci
pyt. 5 Czy zamawiajacy dopuści
pyt. 6. Czy zamawiajacy dopusci...'

Czyli niejasności są gdy z siwz wynika, iż nie uda się wcisnąć akurat naszego towaru smile.

Oczywiście odpowiedziałem.....

13

Podłączę się z szybkim pytaniem - PN ponizej progów, TSO upływa 7.07, czy na pytania dot SIWZ trzeba odpowiedzieć najpóźniej 5.07 czy 4.07?

14

05.07.

15

4.07

16 (edytowany przez Marcel 2011-07-05 08:13:16)

Dlaczego 04.07 moim zdaniem jeden dzień później, TSO wlicza się w liczenie terminu.

17

No to może policzmy po kolei: do TSO znaczyłoby do 7.07, na dzień przed TSO znaczyłoby do 6.07, na 2 dni przed TSO wypada do 5.06 itd.
Marcel może mieć rację.

18

Marcel napisał/a:

TSO wlicza się w liczenie terminu.

Czy aby na pewno? No to pytanie: zamieszczenie ogłoszenia o zamówieniu 04.07., do kiedy TSO?

19

MIRAS jakby było ogłoszenie 04.07. to przy usłudzie najkrótszy termin składania ofert byłby 12.07

20

Zgadza się, ale wg Marcela pewnie byłby: 11.07

21

Nie według mnie również 12.07, ale inaczej ma się to do terminów jak np. na zadawanie pytań, do połowy terminu składania ofert wlicza się dzień składania.

22

różne są metody 1. jedni liczą od dnia następnego ogłoszenia i wliczają dzień otwarcia
2. a inni nie liczą - liczą tylko środek czyli odrzucają dzień ogłoszenia i dzień otwarcia i ja skłaniam się do tej metody choć każą stosować 1

23

Sam termin na składanie ofert tylko od dnia następnego od dnia ogłoszenia.

24

Jak podchodzicie do tematu pytań w przetargach unijnych? czy połowę terminu składania ofert liczycie od przesłania czy opublikowania ogłoszenia?

25

Od dnia przekazania.