1

Temat: UNIEWAZNIENIE art 93 ust 1 pkt 4 PILNE!!!!!

Witam, jeśli chcę SZYBKO unieważnić postępowanie na mocy art. 93 ust 1 pkt 4 / cena NIE była jedynym kryterium oceny ofert!!/ a wszystkie oferty przekraczają kwotę, jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia:
1. Czy mogę temat zamknąć w 1 piśmie dot.UNIEWAŻNIENIA POSTĘPOWANIA tzn. wskazuję w nim uzasadnienie dla unieważnienia oraz ofertę najkorzystniejszą - ofertę z największą liczbą pkt /po dokonaniu oceny ofert/?
2. Czy takie pismo przekazuję tylko wykonawcom, którzy złożyli oferty /jak przy unieważnieniu/, czy muszę też zamieścić na stronie www. i tablicy ogłoszeń /z uwagi na wskazanie oferty najkorzystniejszej/?
Nadmieniam iż bardzo zależy nam na czasie!
W przedmiotowym postępowaniu po badaniu ofert nie odrzucamy żadnej oferty ani nie wykluczamy żadnego wykonawcy.

2

Odp: UNIEWAZNIENIE art 93 ust 1 pkt 4 PILNE!!!!!

1. jeżeli ceny przekraczają i nie możesz dołożyć środków to unieważniasz 93.1.4
2. przesyłasz wykonawcom na stronie www tylko wtedy jak masz taką zakładkę - u nas jest
obowiązku nie ma pod warunkiem ,że < progów bo jak unijny to jest opcja unieważnień

3 (edytowany przez Marcia28 2011-06-17 17:21:10)

Poniżej progów, ale kryteria oceny ofert: cena i inne.... Czy mogę taki dokument nazwać "Informacja o wyborze najkorzystniejszej oferty i unieważnieniu postępowania"?

4

oceniasz oferty , wybierasz najkorzystniejszą i unieważniasz postępowanie ponieważ cena najkorzystnieszej oferty przekracza możliwości zamawiającego - powiem tak wogóle nie stosowałabym tytułu pisma

5

Ale czy wszystko mogę zawrzeć w 1 pismie, czy musze dwa oddzielnie, najpierw o wyborze najkorzystniejszej oferty a potem o uniewaznieniu?

6

ponieważ oferta z najniższą  ceną może nie zostać wybrana jako najkorzystniejsza ponieważ wchodzi w grę inne kryterium musisz to w piśmie napisać ,że taki a taki wyk. uzyskał taką i taką ocenę w podziale na  kryterium i ocena ogólna
ale ponieważ oferta najkorzystniejsza  jest wyższa niż przeznaczono środki na zrealizowanie postepowanie zostaje unieważnione

7

Może się mylę, ale mam inne zdanie: unieważnić na mocy art.93.1.4 i zawiadomić wykonawców na podst.  93.3.
Nie widzę potrzeby oceny ofert, wybierania i zawiadamiania o tym, skoro postępowanie jest praktycznie nieważne. Podejrzliwość zmuszająca do sprawdzania ofert nie jest tu na miejscu.

8

można tak jak Hubal są dwie szkoły Hubala szybsza

9

Jeśli ceny ofert przewyższają kwotę, jaką możesz przeznaczyć na realizację zamówienia, to mimo tego zawsze przed unieważnieniem postępowania powinieneś dokonać oceny ofert, wybrać najkorzystniejszą ofertę i poinformować o wyborze uczestników postępowania (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 25 lutego 2008 r.; sygn. akt KIO/UZP 107/08).

Zamawiający ma obowiązek zawiadomienia wykonawców, którzy złożyli oferty o kluczowych czynnościach podjętych podczas oceny ofert, w tym o wyborze najkorzystniejszej oferty. Natomiast czynność unieważnienia postępowania musi być poprzedzona wyborem najkorzystniejszej oferty, a tym samym czynnością badania i oceny ofert (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 9 września 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 1087/09).

Na dzień dzisiejszy:
"Zamawiający może unieważnić postępowanie u udzielenie zamówienia publicznego (bez konieczności badania i oceny ofert w celu wyboru oferty najkorzystniejszej), jeżeli najniższa cena oferty (jedyne kryterium) przekracza kwotę którą zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia"

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7264

10

czyli dobrze radziłam nie jest jedynym kryterium cena
ale Hubal i nie tylko mnie wytrącił z pantałyku i mnie gdyby nie czujność Marcela zbałamucił

11

Alternatywnie można postawić tezę, że to Marcel (ciągle) bałamuci, bowiem jakiś czas temu na forum MIRAS wyjaśnił w podobnej sprawie:

? Można, więc wysnuć wniosek, że zamawiający powinien jedynie poinformować o tym, jaką najniższą cenę zaproponowano w przetargu, aby wykonawcy mogli sprawdzić, czy rzeczywiście jest ona wyższa od kwoty, jaka została przeznaczona na zadanie. Zdaniem departamentu prawnego UZP obowiązek badania i oceny ofert byłby w takiej sytuacji nadmiernym formalizmem i niepotrzebnie obciążałby zamawiającego czynnościami, które nie mają żadnego przełożenia na wynik postępowania. W takich okolicznościach nie ma uzasadnienia sprawdzanie ofert, skoro od momentu ich otwarcia wiadomo, iż postępowanie kwalifikuje się do unieważnienia (...)? [http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5350]

Ja od siebie dodam, że wyroki wymienione w poście #9 nie zawierają przekonującej argumentacji, jedynie ?zgodnie z literalnym brzmieniem tego przepisu...?, a według mnie jest to ewidentna NADINTEPRETACJA, bo przepis literalnie nakazuje jedynie unieważnić postępowanie, a nie oceniać oferty.
Ponadto moja logika jest taka: jeżeli cena KAŻDEJ oferty jest większa od określonej liczby, to cena jednej z tych ofert (niezależnie od jej nazwy, np. nazywanej najkorzystniejszą) jest też większa od tej liczby.

12 (edytowany przez Marcel 2011-06-19 08:43:34)

Hubal, sprawa nie jest taka oczywista w temacie, dlatego nie masz życzenia nie oceniaj, i pamiętaj że mówimy tutaj gdzie cena nie jest jedynym kryterium.

13

W wyroku wydanym przez Sąd Okręgowy w Opolu (sygn. II Ca 752/05) stwierdzono między innymi, że:

"Wykonawca, wbrew twierdzeniom zamawiającego, miał interes prawny w rozumieniu art. 179 ust. l Pzp do złożenia protestu, a następnie odwołania, jak bowiem twierdzi w przypadku odrzucenia oferty wybranej przez zamawiającego jego oferta byłaby ofertą najkorzystniejszą. Zamawiający twierdzi, że gdyby odrzucono wybraną przez niego ofertę, to przetarg zostałby unieważniony na podstawie art. 93 ust. l pkt 4 Pzp, albowiem ceny wszystkich pozostałych nie odrzuconych ofert, przekraczałyby kwotę jaką zamawiający może przeznaczyć na tę inwestycję, co stanowi o braku interesu prawnego. W tym względzie należy jednak się zgodzić ze skarżącym wykonawcą, że czynność w postaci ewentualnego unieważnienia postępowania na podstawie art. 93 ust. l pkt 4 Pzp następuje dopiero po dokonaniu wyboru najkorzystniejszej oferty, a więc na etapie wyboru najkorzystniejszej oferty skarżący ma interes prawny w domaganiu się ochrony prawnej. Unieważnienie jest bowiem dalszym etapem postępowania, od której to czynności również przysługiwałyby środki prawne w postaci protestu, odwołania, ewentualnie skargi".

14

Marcel napisał/a:

Hubal, 1)  sprawa nie jest taka oczywista w temacie, dlatego 2)  nie masz życzenia nie oceniaj, i pamiętaj że   3)  mówimy tutaj gdzie cena nie jest jedynym kryterium.

1) Właśnie dlatego zabieram głos, w przeciwnym wypadku sprawa byłaby oczywista i dawno przegłosowana
2) Życzenie to mają raczej pozostali: bym nie przeszkadzał w głosowaniu ?za?
3) Czyżby to coś tu zmieniło??? Moim zdaniem nie.

karolk napisał/a:

"Unieważnienie jest bowiem dalszym etapem postępowania ..."

W niektórych sytuacjach owszem. W normalnym toku sprawy, gdy pojawiają się odrzucenia, może pojawić się sytuacja przekroczenia ustalonej kwoty, sytuacja PO ocenie ofert, jednak to nie upoważnia do uogólnienia jakoby w każdym przypadku musi być najpierw ocena.
Łatwo wyobrazić sobie prostą sytuację, OCZYWISTĄ,  w której od razu wiadomo, że z całą pewnością NASTĄPI unieważnienie z powodu braku środków, w takiej sytuacji żadne mieszanie, kombinowanie, żadna ocena NIE ZMIENI tej sytuacji i upieranie się za przeprowadzeniem szeregu dodatkowych czynności, NIC nie wnoszących do istoty sprawy, jest co najmniej bezsensowne.
Niech ktoś wreszcie poda tu logiczną argumentację ZA, na razie jeden za drugim powtarza w stylu ?tak ma być, bo tak podaje agencja JPP?.

15

Ale czy mogę w 1 pismie wybrac najkorzystniejsz oferte i uniewaznic?

16

Owszem, w 1 można.

17

Pewne sie powtórze ale chcę się upewnić i podsumować. Czy mam obowiazek oceny ofert w przypadku gdy nieważnie na podstawie 93.1.4. (oferty przewyższają kwotę brutto zamawiającego)

18

Nie widzę potrzeby skoro brak środków.

19

Napisać ,że unieważniasz 93.1.4 bo ceny wszystkich ofert przewyższają  .......... itd.

20

a co wtedy nalezy wpisac w protokole w pkt 13. 3 (jako najkorzystniejszą wybrano...) skoro nie wybrano bo nie oceniono.

21

wykreślasz to i wpisujesz w 15