1

Temat: Uzupełnienie oferty

Witam, w SIWZ w trybie ZOC na dostawę tonerów mieliśmy zapis:
"w przypadku zaoferowania produktów równoważnych, Wykonawca zobowiązany jest w formularz cenowym w kolumnie ?Uwagi" wpisać słowo ?równoważny?

Wykonawca tego nie zrobił a zaproponował nam produkty równoważne - co wynika z kolumny formularza cenowego gdzie proszony jest o podanie symbolu oferowanego produktu i tam wpisał symbol zamiennika.

Stąd moje pytanie czy mam wezwać go do uzupełnienia oferty czy odrzucić?
Czy do uzupełnienia oferty mozna żadać wyłącznie dokumentów z rozporządzenia czy i powyższy przykład kwalifikuje się do uzupełnienia?

2

Odp: Uzupełnienie oferty

Moze art 87 ust 2 pkt 3 - inna omyłka? Skoro widać, że dał równoważny...

3

Jak wiecie że to produkt równoważny to dlaczego chcecie odrzucać?

4

Bo nie chcemy zamienników

5

Analizując dalej ofertę okazało się, że Wykonawca "zjadł" jeden model tonera i nie wpisał jedne z pozycji formularza - teraz smiało można odrzucić ofertę!

6

No to już macie rozwiązanie smile

7

Dopuszczacie równoważne i nie chcecie zamienników, nie rozumiem big_smile

8

no właśnie

9

może chcieli aby wykonawca sam się wyłożył wskazując równoważne smile i wówczas mają oryginały.

10

Dopuszczamy równoważne bo wskazujemy nazwy oryginalnych tonerów w formularzu cenowym . "Użyte w opisie przedmiotu zamówienia nazwy własne oraz znaki towarowe miają na celu wyłącznie zapewnienie równoważnych oferowanych materiałów eksploatacyjnych (równoważności składanych ofert) oraz kompatybilności zamawianych materiałów z posiadanym przez Zamawiającego sprzętem oraz utrzymania gwarancji na posiadany sprzęt."

11

Bitter napisał/a:

Dopuszczacie równoważne i nie chcecie zamienników, nie rozumiem big_smile

Bitter od kiedy można napisać wprost w przetargu: " Zamawiający żąda dostawy tonera Brother TN2000 i nie dopuszcza składania ofert równoważnych"...?!!!!! Ja się z taką sytuacją jeszcze nie spotkałam.
Zasada uczciwej konkurencji !

12 (edytowany przez Bitter 2011-06-21 08:01:19)

Marcel napisał/a:

Jak wiecie że to produkt równoważny to dlaczego chcecie odrzucać?

Nero napisał/a:

Bo nie chcemy zamienników

To o co chodzi ???
Tylko Wykonawców w błąd wprowadzacie:)

13 (edytowany przez Nero 2011-06-21 09:00:50)

Bitter w pierszym poście napisałam , że Wykonawca zobowiązany byl (zgodnie z zapisami w SIWZ) do zamieszczenia w kolumnie "UWAGI" informacji "prodkut równoważny" w przypadku gdy taki pordukt nam zaoferuje.
Wykonawca wpisał symbol oferowanego produktu w kolumnie "SYMBOL PRODUKTU"  ale nie napisał w w kolumnie UWAGI "produkt równoważny" - i o ten szkopuł mi chodzi. Czy można uznać taki przypadek za pomyłkę i wezwać do uzupełnienia formularza czy z marszu odrzucić ofertę.

14

Nie odrzucać. Symbol produktu mówi, iż  = produkt równoważny. Nie wzywaj do uzupełnienia formularza. Nie wiem jak inni ale chyba zastosowałbym art. 87 ust 2 pkt 3 i poprawił bowiem z treści oferty wynika iż zaoferowany produkt ma status produktu równowaznego

15

Nadal dumam nad tym przetargiem gdyż Wykonawca złożył swój formularz cenowy i nie ujął w nim pozycji 10 (ewidentnie ją pominął). W moje ręce dostał się wyrok KIO 70/09 a w nim podobna sytuacja, z tym że tam nie było wpisanej wartości w pozycji 53 formularza. U mnie po prostu nie ma w ogóle w formularzu pozycji 10, jest 9 a potem 11...
Czy powinnam wezwać W do uzupełnienia oferty? Zmieni to przecież jej wartość.
Następna oferta jest droższa o 60 tys zł. Ogromna różnica, nie zarzucą nam niegospodarności?
Jak byście postąpili?

16

Zapomniałam jeszcze dodać, że w SIWZ był zapis:
"Wykonawca może wykorzystać formularze załączników zawartych w niniejszej SIWZ. Dopuszcza się również złożenie w ofercie formularzy załączników sporządzonych przez Wykonawcę. Zamawiający odrzuci ofertę w przypadku, gdy sporządzone przez Wykonawcę formularze nie będą zawierały treści określonej przez Zamawiającego.'
oraz inny zapis:
"Wykonawca jest zobowiązany do wypełnienia i określenia wartości we wszystkich pozycjach występujących w formularzu cenowym. Brak wypełnienia i określenia wartości w pozycji formularza cenowego spowoduje odrzucenie oferty".

Czy w związku z tym iż SIWZ przewidziało taką sytuację można odrzucić ofertę i cytowany wcześniej wyrok KIO nie miałby tu zastosowania. W końcu też mogą zarzucić nam niegospodarność skoro druga oferta jest prawie trzykrotnie droższa.

17

1. Nero namieszałaś z tym równoważnym ale
2. istotny jest fakt że wykonawca nie ujął w ofercie wszystkich wymaganych pozycji a więc co do zasady do odrzucenia, jednak sprawdziłbym czy towaru z poz. 10 nie wyceniono w innej pozycji, Jeśli nie będzie to jak w zdaniu pierwszym
3. Czy  wartośc szacunkowa zamówienia jest powyzej 14 tys euro i czy robisz to w reżimie pzp???

18

1. sory
2. pozycja ta nie zostala ujęta w innej pozycji
3. wartość szacunkowa powyższej 14.000euro