1

Temat: sytuacja finansowa - zdolność kredytowa lub posiadanie środków pienięż

Witam!

Mam prośbę o pomoc w interpretacji jednego z warunków startu w przetargu:

Zamawiający żąda:
"Informacji banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, w których Wykonawca posiada rachunek, potwierdzającej wysokość posiadanych środków finansowych i/lub zdolności kredytowej Wykonawcy nie mniejszej niż 700.000,00 zł, wystawionej nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;"

Czy zdolność kredytowa i posiadanie środków finansowych się w tym przypadku sumuje?  Np. czy firma mająca zdolność kredytową 500 tys i środki w kwocie 300 tys spełnia powyższy warunek?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
D.W.

2

Odp: sytuacja finansowa - zdolność kredytowa lub posiadanie środków pienięż

Zapewne jesteś wykonawcą - proponuję o to zapytać zamawiającego w terminie ustawowym.

3

Dzieki za informacje. Niestety termin już minął, ale poszperałem jeszcze trochę na sieci i dowiedziałem się, że można sumować.
Temat do zamknięcia.

4

Dariuszu W z kropką nie ładnie tak zbywać pytajacego smile . Aak jak napisałeś mozna zsumować.

5

Jak najbardziej można sumować.

6

TAK, te dwie pozycje sumują się; tylko u nas w firmie zawsze jest problem ze zdolnością kredytową, bo ponoć żeby określic zdolność kredytową to trzeba złożyc wniosek jak na kredyt i za dużo przy tym zachodu