1

Temat: art. 67 ust. 1 pkt 4

Zamówienia z wolnej ręki na pdstawie art. 67 ust. 1 pkt 4 pzp można udzielić, gdy w prowadzonych kolejno postępowaniach... w moim przypadku - 2 w trybie przetargu nieograniczonego unieważnione z uwagi na fakt nie złozenia ofert. postępowanie o wartości ok. 2 mln. euro.
Nie mogę w istotny spsób zmienić warunków zamówienia, chodzi w szcególności o przedmiot zamówienia. A co  z warunkami udziału w postepowaniu. Zarówno w jednym jak i drugim postępowaniu warunki pozostały bez zmian (były dość rozbudowane....-(. Czy mogę teraz odstapić od żadania np. wykazania się doświadzceniem z w zakresie zaprojektowani, czy tez dysponowania środkami finansowymi lub posiadania zdolności ikredytowej  nie mniejszej niż.., ?

2

Odp: art. 67 ust. 1 pkt 4

nie możesz zmienić warunków udziału.

Jeżeli chodziz o interpretację art. 67.1.4 to pragnę zauważyć, że ustawodawca napisał, że "... w kolejno prowadzonych postępowaniach, z których jedno było prowadzone w trybie PN lub PO..." cooznacza, że to jedno to PN lub PO a kolejne to wybrany  tryb negocjacyjny. Dopiero gdy to nie wyjdzie możesz przejśc do art. 67.1.4 sad  przykro mi, ale tak należy czytać ten przepis.

smile  nora

3

No niestety Noro ale sie nie zgadzam z Twoją interpretacją tego przepisu...
Przepis mówi że co najmniej jedno ma być w PN lub w PO, nie mówi że oba nie mogą być w PN lub PO - skąd pomysł z trybem negocjacyjnym jako koniecznym?

4

Uważam ze Marko ma rację, ważne by jedno postępwanie było w PN lub PO drugie nie jest nieistotne a juz na pewno nie ma nić o trybach negocjacyjnych. Należy pamiętać tylko o tym by warunki nie ulegly zmianie

5

ja też tak bym się tłumaczyła w razie zarzutu kontrolujących. jednak komentarz w "niebieskiej księdze" tak włąśnie interpertuje ten przepis.

to nie mój pomysł

smile  nora

6

Blue book w niejednym miejscu dorabia teorie do czegoś czego nie ma....

7

A czy można zmienić wartość zamówienia?
Pierwszy przetarg byl PN, nikt nie złozyl oferty, drugi tez PN-była jedna oferta ale za wysoka,wiec uniewazniono.Wykonawca gdy otrzymal inforacje o uniewaznieniu powiedzial ze zrobi to taniej na wartosc jaka zamawiający moze przeznaczyc.czy mozna teraz zrobic zam. z wolnej reki i zaprosic go?

8

Pierwszy przetarg byl PN, nikt nie złozyl oferty, drugi tez PN-była jedna oferta ale za wysoka,wiec uniewazniono.Wykonawca gdy otrzymal inforacje o uniewaznieniu powiedzial ze zrobi to taniej na wartosc jaka zamawiający moze przeznaczyc.czy mozna teraz zrobic zam. z wolnej reki i zaprosic go?
Pilnie potrzebuje pomocy..chodzi mi głównie o to jak przeprowadzic kolejne zamowienie?czy wystarczy zaprosic tego wykonawce do zlozenia ofery?j
jak wyglada procedura zam. z wolnej reki na podsatwie art.67.1.4?

9

Nie ma podstaw do wolnej ręki - nie zachodzi przesłanka z 67.1.4 bo miałaś oferte w jednym z postępowan. Ogłaszasz kolejny przetarg

10

Tak, ale oferta w drugim przetargu nieograniczonym została odrzucona  a przetarg unieważniony na podstawie art. 93.1.4.
Czyli nie moge zastosowac z wolnej reki lecz po raz trzeci PN?

11

Ale za co odrzuciłaś tą oferte? bo chyba nie za zbyt wysoką cene a na to wskazuje podst. unieważnienia.

12

nie da rady z wolna reką Pani Marto.

Ale mam lepszy przypadek. Dowozy dzieciaków do szkoły
pierwszy PN - unieważniony oferty za wysokie
drugi PN - prawdopodobnie zostanie unieważniony oferty za wysokie
zbliza się 1 września
i co tu wymyśleć?

13

No wlasnie...a tu sa z kolei roboty budowlane w szkole...
z drugiej strony prosze czytac art. 67 1.4. w prowadzonych kolejno postepowaniach..., z ktorych CONAJMNIEJ JEDNO prowadzone bylo w trybie PN albo PO, pierwsze bylo w PN i nie zostala zlozona zadna oferta.czy nie moge wobec tego zastosowac trybu z wolnej reki?

14

Marto, nie masz przesłanek do wolnej ręki. Pierwszy PN odrzuciłaś z powodu braku ofert, ale w drugim miałaś ofertę. Odrzuciłas ją ze względu na cenę, a nie na jej niezgodnośc z opisem przedmiotu zamówienia (patrz art. 67 ust. 1 pkt 4).
Lukazs - dlaczego z góry zakładasz, że unieważnisz postępowanie? Otwierałeś już oferty?

15

ok to prosze mi podpowiedziec jeszcze ktory tryb bedzie teraz najodpwiedniejszy i najszybszy?
czy po raz trzeci PN?

16

Tak

17

tak już jest po otwarciu i ceny znów wysokie , za wysokie
więc albo sesja i zwiększenie kwoty albo do kosza i.......
wrzesień z wolnej reki a dalej następny przetarg już z większą ilością środków

18

Dokładnie tak.

19

mozna z wolnej reki na miesiąc wrzesień a następnie przetarg na pażdziernik-czerwiec po podniesieniu środków w budżecie?

20

Można z art. 67 ust. 1 pkt 3) (a nawet trzeba)

21

ALE prowadzić postępowanie z wolnej reki, czy można tylko umowe z wykonawcą jesli na sam wrzesień to poniżej 14 000euro, chociaż chyba powinno się brać pod uwage całość zamówienia a to już powyżej 14 000 euro i zastosowqać ustawę

22

Marto, nie masz przesłanek do wolnej ręki. Pierwszy PN odrzuciłaś z powodu braku ofert, ale w drugim miałaś ofertę. Odrzuciłas ją ze względu na cenę, a nie na jej niezgodnośc z opisem przedmiotu zamówienia - napisał Jacek.....
Jak można odrzucić ofertę, bo jej cena jest za wysoka. Oświećcie mnie smile

23 (edytowany przez jacek0707 2007-08-22 07:37:53)

Tego posta nie było! Myslałem u nieważnieniu postępowania, a napisałem o wykluczeniu...ale jaja smile Oczywiście, że nie odrzucasz ofert ze zbyt wysoką ceną. Pisząc tamtego posta myślałem o o innym temacie...
SORKI LUDZISKA ! <skrucha>

24

Jacku, w ogóle nie odnosze się tu do wolnej reki. Chodziło mi tylko i wyłacznie o fakt odrzucania oferty z powodu zbyt wysokiej ceny. Nie wiem skąd Ci się wzięlo wyklucznaie na podstawie art. 93.1.4? Co to w ogóle ma być? tongue W mojej ustawie Pzp art. 93 mówi kiedy postępowanei ma być uniewaznione. A potem piszesz o odrzuceniu oferty na podstawie art. 89.1.5. Ale złożenie oferty drogiej nie oznacza, ze wykonawca jest wykluczony, ludzie!

25

Korekta powyżej wink