Temat: zwrot wadium w formie pienieżnej
wadium w formie pienieżnej może być zwrócone w dniu następnym po wysłaniu zawiadomienia?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Wadium → zwrot wadium w formie pienieżnej
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
wadium w formie pienieżnej może być zwrócone w dniu następnym po wysłaniu zawiadomienia?
Według mnie może.
A dlaczego niby nie mogło by być?
Bo mogło być np. wcześniej.
PS.
Wyjaśniam (na poniższy wniosek Marcela): dzień wyboru nie jest tożsamy z dniem wysłania zawiadomień.
Heh
niezwłocznie nie znaczy = zaraz, w tym samym dniu, momencie
Oczywiście że nie.
Znaczy się bez zbędnej zwłoki.
A zdarzyło się wam zwracać wadium na inne konto niż na to, z którego zostały przelane pieniądze podczas wpłacania wadium?
Ja mam w formularzu ofertowym wpis, żeby zwrócić na konto nr....
Mam dylemat
My zawsze zwracamy na to samo konto z którego wadium wpłynęło, ale nie ma przeszkód aby przesłać na inne wskazane.
Ja mam w formularzu rubrykę gdzie Wykonawca wpisuje nr konta na który mamy zwrócić wadium.
Raz tylko zdarzyło się, że był inny niż nr z którego wadium wpłynęło.
Zawsze można zadzwonić do Wykonawcy i potwierdzić nr jeśli mamy wątpliwości.
Jasne dzięki za informację.
Jeszcze ja.
Moim zdaniem należy zwrócić na rachunek wskazany PISEMNIE i żadne informacje telefoniczne nie mają prawa tego zmienić.
Ponadto wykonawca może nie życzy sobie wpłacania na ten sam rachunek z którego wysłano, powodów może być wiele i próżno nam kombinować.
No oczywiście nie zwracać na konto podane tylko telefonicznie jeśli jest inne niż podane w ofercie. Przy zmianie konta do zwrotu wadium lepiej niech będzie zachowana forma pisemna.
Telefonicznie można upewnić się czy dobrze czytamy podane cyferki:P
Jeszcze ja.
Moim zdaniem należy zwrócić na rachunek wskazany PISEMNIE i żadne informacje telefoniczne nie mają prawa tego zmienić.
Ponadto wykonawca może nie życzy sobie wpłacania na ten sam rachunek z którego wysłano, powodów może być wiele i próżno nam kombinować.
jeżeli w ofercie zaznaczy ,że wadium należy zwrócić na inne konto to taka dyspozycja powinna wyjść od działu zamówień do działu księgowości
Nie rozumiem. Nie ma mowy o innym koncie !!! Wykonawca daje wyraźną pisemną dyspozycję i (w tym przypadku) zamawiający musi ją wykonać.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Wadium → zwrot wadium w formie pienieżnej
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc