1 (edytowany przez mirek.sz1 2011-06-30 08:28:51)

Temat: Jaki VAT

Witam
Mam mały problem, gdyż nie wiem zabardzo Jaki przyjąć VAT na
Powierzchnie posesji przynależnej do budynku (bez powierzchni zabudowy)
podlegającej utrzymaniu czystości i odśnieżaniu w sezonie zimowym jak również parkingów
1    Powierzchnia posesji           
2    Parkingi wraz z pomieszczeniami           
3    Parking służbowy   

dodam parkingi wielopoziomowe (kryte)
kody cpv postępowania

90.91.00.00-9 Usługi sprzątania
90.91.12.00-8  Usługi sprzątania budynków
90.62.00.00-9  Usługi odśnieżania
90.91.13.00-9  Usługi czyszczenia okien

w tym postępowaniu są też budynki do sprzątania

2

Odp: Jaki VAT

Zanim komentarz, to warto wiedzieć, czy ww.problem ma wykonawca czy zamawiający?
W pierwszym przypadku jest to problem wykonawcy i lepiej nie liczyć na pomoc forum, bo i tak odpowiada wykonawca pod każdym względem.
W drugim przypadku także problem wykonawcy, zaś zamawiającemu nic do podatku.

3

Zgadzam się z hubalem, że VAT to sprawa wykonawcy. Krajowa Izba Odwoławczas w  wyroku z dnia 6 maja 2011 r., sygn. akt KIO 874/11 zauważyła:
"Zastosowana stawka tego podatku nie wpływa zatem w żaden sposób ani na wynik oceny ofert, ani na ponoszone przez Zamawiającego koszty realizacji zamówienia. Zamawiający, dokonując oceny ofert bierze pod uwagę ceny ofertowe brutto, a więc wykonawca nie może - stosując inną stawkę niż wynikająca z obowiązujących przepisów - wpłynąć na swoją pozycję w rankingu ofert. Zatem fakt zastosowania określonej stawki nie ma wpływu na zachowanie uczciwej konkurencji i równe traktowanie wykonawców. Co więcej, zaoferowana cena brutto wiąże wykonawcę i pozostaje niezmienna w toku realizacji zamówienia, niezależnie od jego rozliczeń z organami podatkowymi, nie stwarza więc żadnego ryzyka po stronie Zamawiającego"

4

Zgadza się, że VAT to sprawa wykonawcy, ale ja jako zamawiający określając szacunkową wartość określam cenę netto i brutto, więc już na swoje potrzeby muszę wiedzieć jaki dać VAT.

5

jestem wykonawcą i zamawiający w formularzu cenowym jak i ofertowym nie uwzględnił jaki podatek do której czynności, ale mnie przedewszystkim interesuje jaki się stosuje podatek do sprzątania parkingów które to są 2 lub 3 poziomowe np. nad budynkiem lub pod budynkiem samo to mówi że niby 23% ale PKWiU 90.00.30-00.00 ma 8% (Oczyszczania dróg kołowych, placów i innych terenów, usuwanie śniegu i lodu) i czy nie można by było podciągnąć pod ten kod?

6 (edytowany przez hubal 2011-07-01 09:09:39)

To nie tędy droga.
Sprawę podatku należy wyjaśniać z właściwym urzędem skarbowym, lub przynajmniej z udziałem fachowców od podatków, podpieranie się opinią z niniejszego forum jest zbyt ryzykowne i nie warto ciągnąć dalej, jeśli ma być na poważnie.

PS. Sprawy kodów PKWiU prowadzi i wyjaśnia bodajże GUS.