1

Temat: inna cena na formularzu inna w kosztorysie

Witam, wykonawca wskazał na formularzu ofertowym cenę o 1/3 niższą niż to wynika z zsumowania poszczególnych pozycji w kosztorysie. Czy wzywać go do wyjaśnienia? A jak powie, że ta na formularzu jest zła i powinna być wyższa to odrzucam ofertę bo błędy w obliczeniu ceny? Bo ta odczytana na otwarciu nie może się zmienić, tak myślę.

2

Odp: inna cena na formularzu inna w kosztorysie

niewłaściwą cenę w formularzu ofertowym (przy założeniu, że wyliczono ją prawidłowo w kosztorysie ofertowym) możesz potraktować jako oczywistą omyłkę pisarską. Warunek jest taki, że:

1. jest ona oczywista i widoczna na pierwszy rzut oka i logicznie sprzeczna z pozostałymi
2. warunkami, które wykonawca wskazał w ofercie,
    stwierdzenie omyłki nie wymaga od Ciebie dodatkowych ustaleń lub badań.

3 (edytowany przez jazz 2011-07-01 13:00:59)

A co z informacją podaną na otwarciu ofert i wysłaną do wykonawców którzy nie byli obecni na otwarciu? Z tego wynika, że cena na formularzu ofertowym nie jest wiążąca?
Niestety pomyłka nie jest też do końca oczywista bo z tej kwoty brutto nie da się wprost wyprowadzić kwoty netto i wartości podatku VAT.
Moje pytanie jest takie: czy mogę poprosić o wyjaśnienie na podstawie 87.1, a następnie jeżeli wykonawca powie, że na formularzu jest żle i poda mi te wyższe kwoty netto i vat i brutto to pozostawić ofertę w postępowaniu i do oceny brać tą wyższą kwotę?

4

jak napisałem powyżej, jeżeli są podstawy do poprawienia to wiążąca jest z kosztorysu (jeżeli faktycznie dobrze wyliczona).

5

Dziękuję.

6

wink