1

Temat: przekazanie wyjaśnień do SIWZ

wykonawca zwrocil sie do nas o wyjasnienie tresci SIWZ, i zgodnie a art.38.2 udzielilismy mu odpowiedzi oraz tresc pytan i odpowiedzi zamiescilismy na stronie na ktorej jest SIWZ.

mam pytanko. jezeli po kilku dniach zwrocil sie do nas kolejny wykonawca o przeslanie SIWZ, to rowniez jemu w mysl art. 38.2 powinienem mu przeslac rownez te pytania i odpowiedzi?

czy pytania i odpowiedzi wysylam tylko tym wykonawcom, o ktorych wiem, w dniu w ktorym odpowiadam na pytania?

2

Odp: przekazanie wyjaśnień do SIWZ

Ja do SIWZ dołączam info, że wpłyneły pytania dotyczące tejże a ich treść wraz z odpowiedziami znajduje sie na stosownej www.

3

to juz jest tresc siwz w zwiazku z czym uwazam ze nalezy wyslac komplet.

4

A jeżeli odpowiedzi nie modyfikują SIWZ to o jakiej treści mówimy ? wink

5

w moim przypadku zrobilem tak jak marko napisal.
nie bylo modyfikacji siwz. wykonawca po prostu prosil o potwierdzenie pewnych zapisow w siwz.

6

Ja postąpiłbym tak jak Marko, 38.2 według mnie dotyczy tylko tych wykonawców którzy już otrzymali SIWZ, tj o których wiesz. A pomysł o dołączeniu notki bardzo dobry
( najlepsze są najprostsze rozwiązania, co nie zawsze dotyczy PZP wink  ) po co odpowiadać np 2 razy na to samo pytanie.

7

romek2w napisał/a:

Ja postąpiłbym tak jak Marko, 38.2 według mnie dotyczy tylko tych wykonawców którzy już otrzymali SIWZ, tj o których wiesz...

a co w przypadku wykonawcy, ktoremu nie przekazywalem siwz a zwrocil sie do nas o przeslanie dokumentow (przy kredycie to wykonawcy prosza o rozne dokumenty)? z tego wynika, ze pewnie pobral siwz z www. czy jego tez powinienem poinformowac o zapytaniach do tresci siwz (nie wiem przeciez czy siwz pobral przez zamieszczeniem na www wyjasnien czy po zamieszczeniu, i juz wie o zapytaniach).

jak powinienem postapic w tym przypadku?

8

Jeśli pytania do siwz wpłynęły 2 dni przed terminem składania ofert (PN), to nie mam obowiązku odpowiadania na nie. Tak?

9

Nie masz obowiązku.

10

Dzięki.

11

Jeśli chodzi o pytanie "SZAD" to jestem przekonana że treść pytań i odpowiedzi mamy obowiązek !!! przekazać każdemu wykonawcy który zwróci się do nas z prośbą o wydanie czy też przesłanie specyfikacji bez względu na to kiedy się o nią zwróci. Notatka czy pisemeczko odsyłające do strony internetowej na pewno nie załatwią sprawy.
SZAD na twoim miejscu dosłałabym mu te wyjaśnienia. A co do drugiego pytania to też wysłałabym - przecież nie stanowią one tajemnicy, a siwz mógł przeciez pobrać

12

Marko napisał/a:

A jeżeli odpowiedzi nie modyfikują SIWZ to o jakiej treści mówimy ? wink

Marko napewno nalezy równo traktowac wykonawcow, tak wiec potencjalnie ten ktory pobral z www nie zostal utwierdzony w zapisach ktore potwierdziles pytajacemu... czyz nie? smile