1

Temat: żądanie zwrotu podwójnego wadium

Mam zamiar unieważnić postępowanie na podstawie 93 ust.1 pkt.4. Wykonawca już mnie straszy (pisemnie) że jak unieważnie to zażąda zwrotu podwójnego wadium i powoluje sie przy tym na kodeks cywilny art 70 z zn.4. Rzeczywiście w tym artykule coś jest o zwrocie  podwójnego wadium w przypadku aukcji lub przetargu, ale wydaje mi sie że w przypadku zamówień publicznych kwastię wadium wyczerpuje pzp.

Bardzo proszę o wasze opinię czy się mylę? Czy spotkaliście się  taką sytuacją?

2

Odp: żądanie zwrotu podwójnego wadium

Niech sobie pogada, nic nie zrobi w tym wypadku.

3

Mamy art. 14 Pzp

4

no niestety wykonawca ma rację poda do sądu i wygra

5 (edytowany przez woow 2011-07-07 11:51:55)

a dlaczego tak uważasz?
art. 14 w zw. z art. 46 ust. 1

6

czy wygra?, nie był bym taki pewny.

7

Była ostatnio sprawa przed Sądem Okręgowym w wyniku zaskarżenia orzeczenia KIO. Wykonawca wniósł do KIO odwołanie - w terminie wysłał je mailem (bez bezpiecznego podpisu), a wersja papierowa wpłynęła po terminie. KIO oczywiście odrzuciło to odwołanie, z wiadomych względów. Wykonawca złożył skargę. Usiłował dowieść, że KC odmiennie od stanowiska KIO reguluje kwestię terminów, powołując się na art. 185 ust. 7. Twierdził, że nie może być w państwie prawa dwóch odmiennych, wzajemnie wykluczających się, regulacji. Domagał się uznania, że jego odwołanie wpłynęło w terminie. Sąd nie podzielił jego stanowiska. sprawa w świetle art. 14 była jasna (zgodnie z art. 185 ust. 7 można byłoby szukać zastosowania KC, jeśli nasza ustawa Pzp nie regulowałaby tych kwestii.)

Moim zdaniem sytuacja jest analogiczna. Wykonawca może próbować troszkę popodskakiwać, postraszyć Zamawiającego, ale niestety nie ma żadnych przesłanek prawnych, żeby sąd mógł uznać jego roszczenie.

8

Dokładnie tak.

9

Dzięki Marcel smile

10

Bardzo dziękuję za opinie :-)