1

Temat: Dofinansowanie a przetarg

Witam. Trochę miałam przerwy a ponieważ teraz przygotowuję nowe postępowanie proszę o pomoc w rozwiązaniu pary problemów:
1.    PN na dostawę, został złożony wniosek o Dofinansowanie do PISF i zamówienie będzie realizowane jeśli otrzymamy dotację a jeśli nie to nic z tego. Art. 93 ust. 1a daje taka możliwość dla środków pochodzących z UE i EFTA a co naszymi krajowymi dotacjami. Być może jest coś o czym nie wiem dlatego też proszę pomoc jak to zapisać i do czego się odnieść przy ew. unieważnieniu postępowania. Chyba że można zapisać np. w umowie że jeśli nie otrzymamy dofinansowania to umowa ulega rozwiązaniu i wtedy przeprowadzić całe postępowanie do końca?.. A może można jednak unieważnić wcześniej jak tylko będzie informacja o braku środków ??
2.    Kolejne pytanie dotyczy dofinansowania. Oprócz dostawy urządzeń które są dofinansowywane chcemy zakupić jeszcze inne urządzenia potrzebne do pracy tego sprzętu czy ja mogę zrobić to jednym postępowaniem i np. określić wykonawcy że będą dwie faktury jedna podlegająca dofinansowaniu a druga już nie ?..
Pierwszy raz robie przetarg połączony ze złożonym wnioskiem dlatego może proste ale dla mnie istotne pytania. Bardzo dziękuję za wasze rady.

2

Odp: Dofinansowanie a przetarg

1. Wszczęcie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, gdy nie masz jeszcze zagwarantowanego dofinansowania ze środków UE na realizację zamówienia, nie będzie stanowiło naruszenia przepisów ustawy Pzp. Oczywiście warunkiem jest tu jednak poinformowanie wykonawców o możliwości unieważnienia postępowania, w sytuacji nie otrzymania dofinansowania.
Nowelizacja ustawy Prawo zamówień publicznych z dnia 2 grudnia 2009 r. wprowadziła art. 93 ust. 1 a) zgodnie, z którym możesz unieważnić postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego, jeżeli środki pochodzące z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegające zwrotowi środki z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które zamierzasz przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia, nie zostały przyznane Twojej jednostce.
Powyżej opisana możliwość unieważnienia postępowania tyczy się jednak tylko i wyłącznie braku środków pochodzących z UE lub środków pomocowych z EFTA. W przypadku braku środków pochodzących z budżetu własnego jednostki zasadą jest, że działanie zamawiającego polegające na wszczynaniu postępowania bez zapewnienia sobie tych środków może być uznane za naruszenie dyscypliny finansów publicznych, jako zaciąganie zobowiązań wykraczających poza plan budżetowy jednostki sektora finansów publicznych.
Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego z naruszeniem przepisów o zamówieniach publicznych, określających przesłanki upoważniające do unieważnienia tego postępowania.
2. Jak najbardziej jest wskazane takie połączenie i oszacowanie zamówienia łącznie.

3

Tu wszystko się zgadza i ja też tak to rozumiem jednak pytanie dotyczy jak unieważnić postępowanie gdy niedostanie się dofinansowania które jest udzielane z PISF (Państwowy Instytut Sztuki Filmowej)  a nie z UE czy EFTA. Czy też można skorzystać z Art. 93 ust. 1a ????  To są też zewnętrzne środki a nie nasze własne.

4

co do pytania nr 2 moim zdaniem nie powinnaś tego łączyć w jednym przetargu. co do łącznego szacowania to bym się jeszcze zastanowiła biorąc pod uwagę plan finansowy, ale nie wiem jak jest u was. Kontrola IZ obejmnie całe postępowanie a nie tylko część dofinansowaną, a jak wykryją błąd w części która nie jest dofinansowana to co? Po drugie możecie znacznie utrudnić życie osobie rozliczającej projekt - o ile takie połączenie jest wogóle dopuszczalne. najlepiej sprawdzić co jest w umowie o dofinasowanie lub pre-umowie i tego się trzymać.

5

Odp. 2 . Jeśli robisz postępowanie finansowane z 2 źródeł to może być jedna faktura ale opisana przez osobę rozliczającą, tj.  jaka część została opłacona z jakiego źródła. Należy załączyć protokół odbioru gdzie są wyszczególnione części.

6

CK napisał/a:

Tu wszystko się zgadza i ja też tak to rozumiem jednak pytanie dotyczy jak unieważnić postępowanie.

Unieważnić raczej się nie da, trzeba zawrzeć umowę, więc może po prostu przyjdzie od niej odstąpić i teraz poszperać w jej zapisach.

7

Bardzo dziękuję za wasze rady. Sprawdziłam możemy połączyć zamówienie w całość a co do umowy to zrobię tak jak pisał "hubal" zapis umowy mówiący o rozwiązaniu natychmiastowym umowy w przypadku braku dofinansowania czyli zamówienie przeprowadzone do końca.