1

Temat: Referencje

Wykonawca wykazał, że firma- s.c. wykonała wymaganą ilość usług na wymaganą kwotę, z tym, że Referencje wystawione zostały na głównego projektanta, a nie na całą firmę. Firma ta- s.c. istnieje bowiem od kilku miesięcy, a Referencje dotyczące głównego projektanta- obecnie współwłaściciela spółki są sprzed 2 lat. Uznać?

2

Odp: Referencje

a czemu nie ?

3

A ja bym była na nie - żądamy przecież usług wykonanych przez WYKONAWCĘ w okresie ostatnich 3 lat, a jeśli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie... czyż nie? A zatem sc nie może się wykazać tym doświadczeniem sprzed dwu lat, ponieważ jest nie jej (nie spółki). Wydaje mi się, że aby sytuacja była czysta, należałoby wezwać sc do uzupełnienia dokumentów o zobowiązanie tego "głównego projektanta" do udostępnienia swoich zasobów.
Spodziewam się jednak, że ktoś może mieć inne spojrzenie.

4 (edytowany przez klimczakmi 2011-07-11 12:13:28)

Ja tu bym jednak traktował s.c. jak pseudo- konsorcjum.
I doświadczeniem itp S.C może się posługiwać   każdego wspólnika jak to ma miejsce w przypadku konsorcjum.

Edit. Usunięte podwójne doświadczenie

5

projekty wykonuje projektant a nie s-ka , projektant to wolny zawód 
a jak wynika z postu obecnie wspólnik powstałej spółki to jego poprzednie doświadczenie ma iść w perzynę o zgrozo!!!
a jakby Jan Kowalski wykonywał przez dwa lata projekty jako osoba fizyczna , a obecnie posiadał pracownię projektową to jego doświadczenie jako projektanta tez się nie liczyłoby?

6 (edytowany przez woow 2011-07-11 12:05:07)

Spółka cywilna to rzeczywiście wykonawcy ubiegający się wspólnie o udzielenie zamówienia, więc argument klimczakmi jest jak najbardziej przekonujący.

7

a nie powinnam wystąpić do tego projektanta z zapytaniem czy wykonywał te usługi samodzielnie czy działał pod inną firmą. Czy nie powinno mnie to interesować skoro tamci Zamawiajćy wystawili na niego imienne referencje?

8

no właśnie to jeszcze chciałam dodać. Jeśli byłby pracownikiem innej firmy, to jako pracownik nie miałby prawa posługiwać się jej doświadczeniem.

Jeśli jednak ma referencje zostały wystawione imiennie na niego, w dodatku przez
zamawiających, to chyba nie powinno budzić wątpliwości.

9

myszy1953 może mieć sporo racji.
Ja do tego dodam, że s.c. to ani firma ani spółka, a w zapytaniu przede wszystkim nie ma mowy o przedmiocie doświadczenia.

10

Jeżeli tamci Zamawiający wystawili na niego to dalej nie powinnaś wnikać- chyba że masz jakieś informację że coś się jednak nie zgadza.
Ale z tego co napisałaś :
S.C posługuje się doświadczeniem jednego ze wspólników.
Te referencje są wystawione na niego
Więc jak dla mnie wszystko OK.

11

Wykonawca, który jest na drugim miejscu dzwonił przed chwilą i mówił, że ten projektant działał wtedy pod inną firmą, stąd moje pytanie czy nie powinnam wezwać go do wyjaśnienia czy robił to jako on czy pod inną firmą.. Trochę się to komplikuje mi teraz, bo nie wiem czy nie mam obowiązku w takiej sytuacji zadać tego pytania..

12

Co rozumie że działał pod inną firmą?
Inna spółka cywilna?
Prowadził jednoosobową działalność gospodarczą?
Czy też pracował u kogoś?
Jak dla mnie to skoro ma referencje wystawione na Siebie przez Wykonawcę to jest ok.

13

Ten drugi wykonawca twierdzi, że był pracownikiem innej firmy, ale wpis do ewidencji ma już kilka lat, więc naprawdę nie wiem jak postąpić- czy nie dać sobie spokoju, skoro referncje są ok i wystawione imiennie..

14

no i na tym śledztwo zakończyć

15

Dziękuję za pomoc!

16

Spółka cywilna to nic innego jak wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia, a wiec każdy z członków ma prawo wykazać się swoim doświadczeniem.