Temat: brak umowy jako załącznika w oferciwe
I moje pytanie czy w związku z brakiem podpisanej umowy w ofercie, która była załącznikiem wymaganym w SIWZ można odrzucić ofertę ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → brak umowy jako załącznika w oferciwe
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
I moje pytanie czy w związku z brakiem podpisanej umowy w ofercie, która była załącznikiem wymaganym w SIWZ można odrzucić ofertę ?
Nie.
A we formularzu ofertowym nie ma wzmianki, że akceptuje postanowienia umowy.
Sam fakt niezałączenia wzoru umowy nie skutkuje odrzuceniem, poza tym, darować sobie na przyszłość warunku załączania do oferty wzoru umowy, wystarczy krótki zapis o akceptacji w ofercie.
Sam fakt niezałączenia wzoru umowy nie skutkuje odrzuceniem, poza tym, darować sobie na przyszłość warunku załączania do oferty wzoru umowy, wystarczy krótki zapis o akceptacji w ofercie.
z tym to racja, żądanie potwierdzonego wzoru umowy to już przeszłość.
Ale jednak wciąż często spotykane.
czyli rozumiem,nie odrzucam ofert w związku z brakiem wymaganego załącznika jakim była umowa?
Co do zasady nie ma ku temu podstaw.
no nie całkiem się z tym zgadzam , zapis niezręczny i rzeczywiście przestarzały ale jest zasada Marcel
jak był wymagany w siwz to należy swoich wymagań przestrzegać a nie na etapie oceny podchodzić liberalnie zresztą może Was pouczyć np. wykonawca drugi , który dołączył i z zasady może powstać KWAS , niestety zapisów siwz należy przestrzegać przy ocenie !!!
no nie całkiem się z tym zgadzam , zapis niezręczny i rzeczywiście przestarzały ale jest zasada Marcel
jak był wymagany w siwz to należy swoich wymagań przestrzegać a nie na etapie oceny podchodzić liberalnie zresztą może Was pouczyć np. wykonawca drugi , który dołączył i z zasady może powstać KWAS , niestety zapisów siwz należy przestrzegać przy ocenie !!!
Dlatego dla pewności pytałam czy był zapis we formularzu ofertowym że wykonawca akceptuje warunki umowy, jak był lub coś podobnego to niezasadne jest, odrzucenie takiej oferty ze względu na brak wzoru umowy w ofercie. Jak odrzucicie to odwołanie i wygrana ale odwołującego na 100.
Jeśli nie ma takiego zastrzeżenia, to też nic się nie dzieje.
Nie mogę sobie wyobrazić, by z braku w ofercie formułki akceptującej umowę i braku podpisanego wzoru dało się skutecznie wywieść istotne skutki. Nie widzę szans na bezkarną odmowę podpisania umowy ani na zmianę istotnych warunków tej umowy w stosunku do wersji opublikowanej.
Ponadto brak taki jak tu można uważać za formę, a nie treść oferty (wykonawca nie oferuje ogólnych zapisów wzoru umowy!), więc nie widzę podstawy prawnej do odrzucenia.
Dokładnie tak hubal.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → brak umowy jako załącznika w oferciwe
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc