1

Temat: Pomyłka z odrzuceniem oferty ?

W PN zamawiajacy odrzucił ofertę jako niezgodną z SIWZ, informację o odrzuceniu wysłano do odrzuconego wykonawcy przed informacją o wyniku postępowania skierowaną do wszystkich wykonawców . . . Z tego co wiem informację o odrzuceniu oferty wysyła się razem  inf. o wyniku post., bo z tym wiąże się termin składania ewentualnego odwołania...
Czy jest to naruszenie PZP?
Co z tym zrobić teraz, jak informacja o wynikach jeszcze nie poszła? Pisać do wykonawcy, że wycofujemy .... ?
Pomóżcie!!! , bo ja się zaczynam już w tym gubić...

2

Odp: Pomyłka z odrzuceniem oferty ?

wycofać jak najszybciej, i rozstrzygnąć przetarg i wszystkim wysłać pisma o wyborze i odrzuceniu czy wykluczeniu jednocześnie

3

hmmm ok tylko jak uzasadnić? że pomyłka zamawiajacego?

4

Ja mam inne zdanie: NIE WYCOFYWAĆ, chyba że jest jakiś błąd w treści, nie widzę tu istotnego naruszenia czyjegokolwiek interesu. Oczywiście to pisemko nie zwalnia od poprawnego zawiadomienia na koniec.
Jeśli widzicie problem w terminie odwołania, to przyjmijcie (na korzyść wykonawcy) termin od tego drugiego powiadomienia.

5

Dokładnie jestem też zdania że zamawiający ma prawo wysłać informację o odrzuceniu wcześniej, niekoniecznie razem z informacją o wyborze.

6

a terminy na odwołanie wysyłam o odrzuceniu czekam pięć dni i po tym terminie ogłaszam wynik  NO TO CIEKAWA TEORIA PANOWIE # 4 i 5 świetny pomysł tylko niezgodny z uzp

7

Hubal przyjmuje krytykę i podtrzymuje swój pogląd.
Chyba że uzgodnimy jak pozbawić wykonawcę informacji zapisanej w umysłach. Cóż praktycznie z tego że wciśniemy drugie pisemko, skoro treść, wiedza i reakcje pozostaną??? No,  proszę o pomysły.
Po drugie poproszę o karę jaka spotka zamawiającego.
Po trzecie niezgodnie z pzp. robi się wiele rzeczy, ot choćby specyfikacje widniejące w internecie po ustawowym terminie - i cóż z tego???

8

myszy1953 napisał/a:

1. wycofać jak najszybciej, 2. i rozstrzygnąć przetarg i wszystkim wysłać pisma o wyborze i odrzuceniu czy wykluczeniu jednocześnie

1. zalecane
2. obowiązkowe

9

A dlaczego zalecane?

10

Zalecane dla "przejrzystości" postępowania. Jak tego nie zrobi to krew się nie poleje - jak słusznie zauważył hubal, że zacytuje "poproszę o karę jaka spotka zamawiającego"

11

Fakt krew się nie poleje, ale też nic się złego nie dzieje.

12

... dlatego napisałem ZALECANE. Pozdrawiam.

13

Wiem że zalecane smile

14

Ja też smile
Jednak podtrzymuję swoje zdanie, a nawet dołożę, że wycofywanie pisma, by zaraz przysłać w zasadzie to samo wydaje się mało poważne.

15 (edytowany przez responder 2011-07-18 21:25:29)

hubal napisał/a:

Jednak podtrzymuję swoje zdanie, a nawet dołożę, że wycofywanie pisma, by zaraz przysłać w zasadzie to samo wydaje się mało poważne.

Myślę ze jeszcze bardziej mało poważne będzie jeśli odrzucony wykonawca wniesie już odwołanie a tu przetarg  jeszcze nie  rozstrzygnięty ?!

16

Jestem przygotowany i na ten problem: niech wnosi, ale jeśli bardziej mi zależy, to telefonuję i pytam wprost, czy już szykują odwołanie, jeśli szykują, to na pewno będą rozmawiać i to ochoczo.

17

hubal napisał/a:

Jestem przygotowany i na ten problem: niech wnosi, ale jeśli bardziej mi zależy, to telefonuję i pytam wprost, czy już szykują odwołanie, jeśli szykują, to na pewno będą rozmawiać i to ochoczo.

Hubal przecież nieformalne kontakty między Z i W są zabronione!!!  big_smile

18

A w jaki sposób zabronione?

19

hubal napisał/a:

A w jaki sposób zabronione?

No właśnie, w jaki sposób? smile

20

Taki upał a Wam się chłopaki jeszcze chce  ......jaja robić  smile

21

A kto zaczął?

22

Wystarczy przeczytać post 16 i staje się jasność.