1 (edytowany przez edelka 2011-07-18 08:33:50)

Temat: wezwać do wyjasnień?

w dołączonym wykazie usług do  wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu Wykonawca wpisał w dwóch pozycjach iż wykonał usługę dla 15 osób (usługa 1 dla 15 osób i usługa 2 dla 15 osób) dołączył do obu pozycji 1 referencje (napisał na nich, że dotyczy poz. 1 i poz. 2 wykazu usług), z których wynika, iż we wskazanym terminie Wykonawca przeszkolił łącznie 10 osób (z wykazu wynika, że 30 osób).
Aby warunek udziału w postępowaniu był spełniony, Wykonawca musiał wykazać zrealizowanie 2 usług. I to mam wykazane, gdyż  wykazał 5 usług i 3 mają dokumenty potwierdzające należyte wykonanie.
natomiast usługi wykazane ponad te 2 są dodatkowo punktowane.

wezwać do wyjaśnienia? Jeśli tak, to na podstawie art. 87? To jest już oferta? czy nie podając podstawy prawnej?
Bo do uzupełnienia raczej nie, bo wzywam w do uzupełnienia w celu wykazania spełnienia warunków, a te warunki są spełnione (są inne 2 usługi potwierdzone, że wykonano je należycie)

Sprawa bardzo pilna.

2

Odp: wezwać do wyjasnień?

edelka napisał/a:

Wezwać do wyjaśnienia?

A po co Ci one? Skoro:

edelka napisał/a:

warunki są spełnione (są inne 2 usługi potwierdzone, że wykonano je należycie)

Wszystko jest OK. Nic nie musisz robic.

3

Ano po to, że za dodatkowe wykazane usługi (potwierdzone, że są wykonane należycie) przyznaję punkty Wykonawcom. Te punkty zdobyte za doświadczenie będą później przekładane do oceny ofert.

4

... a to zmienia postać rzeczy. Wszystko zależy od postanowien SIWZ na wypadek takiej sytuacji, a powinny one być jednoznaczne: w razie wątpliwości co do wykazanych usług nie będą one brane pod uwagę przy ocenie ofert pod kątem przyjętych kryteriów oceny.

5

To przetarg ograniczony, SIWZ będzie dopiero przekazywany.
Poproszę ich o wyjaśniania. Pewnie napiszą, że Zleceniodawca się pomylił...

Czy mogę im od razu napisać, że ze względu na sprzeczności te usługi nie będą brane pod uwagę?

POMOCY smile

6

edelka napisał/a:

To przetarg ograniczony, SIWZ będzie dopiero przekazywany.

No to powinno być w ogłoszeniu. Czy nie uwzględnienie tych usług skutkować będzie tym, że wykonawca nie załapie się na tzw. krótką listę?

7

Załapie się tylko będzie miał mniej punktów przyznanych.
Warunki spełnia, a ofert jest tylko 5:)

No ale będzie miał mniej punktów...

8

Jak nie zrobisz będzie dobrze - ja osobiście bym nie oceniał.

A teraz taka mała dygresja: Nie można było już w pierwszym poście napisać, że chodzi o doświadczenie jako kryterium oceny ofert, że chodzi o przetarg ograniczony i że co byś nie zrobiła to i tak nie będzie to miało wpływu na wynik postępowania smile

9

Ale może mieć wpływ na wynik, bo punkty za doświadczenie będą przenoszone do oceny ofert, gdzie kryterium oceny ofert to: cena - 60% i doświadczenie - 40%.

A faktycznie mogło wszystko być napisane w pierwszym poście, ale jak to zwykle bywa, człowiek się uczy na błędach;)

Dziękuję za podpowiedzi:)

10

edelka napisał/a:

Ale może mieć wpływ na wynik, bo punkty za doświadczenie będą przenoszone do oceny ofert, gdzie kryterium oceny ofert to: cena - 60% i doświadczenie - 40%.

No nie może. W tym etapie dokujesz oceny kwalifikacyjnej. W drugim etapie dokonujesz nowej oceny - merytorycznej, w oparciu o nowe dokumenty (mogą być te same ale to już inna sprawa) - załączone do oferty, a nie do wniosku. W SIWZ niez apomnij napisać: w razie wątpliwości co do wykazanych usług nie będą one brane pod uwagę przy ocenie ofert pod kątem przyjętych kryteriów oceny.

11

To ie mogę przenieść punktacji z oceny wniosków później do oceny ofert?

napisałam w ogłoszeniu:

Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiający będzie stosować kryterium:
a) ceny ? 60%,
b) doświadczenie ? 40%.
Punkty za doświadczenie zdobyte przy ocenie wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu zostaną przeniesione do oceny ofert, przy czym zamawiający przyzna za to kryterium maksymalnie 40 pkt.

12

edelka napisał/a:

To ie mogę przenieść punktacji z oceny wniosków później do oceny ofert?

Nowatorski pomysł ale - IMHO - niedopuszczalny na gruncie obowiązującego Pzp.

13

Czyli, że do ofert znów muszę prosić o wykaz usług i dokumentów potwierdzających ich należyte wykonanie?

14

Teraz masz dwie opcje:

1. Procedujesz dalej - twierdząc że wypisuje bzdury
2. Unieważniasz postępowanie

15

postępowanie do unieważnienia
pomieszanie z poplątaniem we wnioskach nie ma żadnego kryterium CENA
NP : Kryteria oceny punktowej wniosków
Ocena za posiadanie odpowiedniej wiedzy i doświadczenia:
Ocena za sytuację finansową zapewniającą wykonanie zamówienia:

16

Cena nie jest kryterium oceny wniosków, tylko kryterium oceny ofert.
A w  ogłoszeniu o zamówieniu w PO muszę napisać kryteria oceny ofert (art. 48 ust. 2 pkt 10), więc napisałam:

KRYTERIA OCENY OFERT I ICH ZNACZENIE:

Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiający będzie stosować kryterium:
a) ceny ? 60%,
b) doświadczenie ? 40%.
Punkty za doświadczenie zdobyte przy ocenie wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu zostaną przeniesione do oceny ofert, przy czym zamawiający przyzna za to kryterium maksymalnie 40 pkt.

A co do oceny wniosków napisane jest tak:

Znaczenie warunków udziału w postępowaniu:
Punktowane będzie doświadczenie zawodowe Wykonawcy.
Wykonawca otrzyma 1 punkt za każdy dodatkowo przeprowadzony kurs na prawo jazdy kat. B dla zorganizowanej grupy co najmniej 7 osób, wykazany ponad wymagane minimum. Doświadczenie zawodowe Zamawiający oceniać będzie punktowo na podstawie załączonego do wniosku wykazu wykonanych usług. W przypadku, gdy Wykonawcy otrzymają taką sama liczbę punktów, Zamawiający zaprosi do złożenia oferty Wykonawcę, który wykaże się zadaniami o najwyższej wartości.

Jeśli kryterium oceny wniosków jest doświadczenie, to nie mogę tez mieć później tego kryterium przy ocenie ofert? Chyba mogę. A jeśli tak, to dlaczego nie mogę punktów, które Wykonawca zdobył przy ocenie wniosków za doświadczenie przenieść do oceny ofert?

Powinni mi znów robić wykaz usług i dołączać dokumenty potwierdzające ich należyte wykonanie?

17

edelka napisał/a:

Cena nie jest kryterium oceny wniosków, tylko kryterium oceny ofert.
A w  ogłoszeniu o zamówieniu w PO muszę napisać kryteria oceny ofert (art. 48 ust. 2 pkt 10), więc napisałam:

KRYTERIA OCENY OFERT I ICH ZNACZENIE:

a) ceny ? 60%,
b) doświadczenie ? 40%.

A co do oceny wniosków napisane jest tak:

Znaczenie warunków udziału w postępowaniu:
Punktowane będzie doświadczenie zawodowe Wykonawcy.
Wykonawca otrzyma 1 punkt za każdy dodatkowo przeprowadzony kurs na prawo jazdy kat. B dla zorganizowanej grupy co najmniej 7 osób, wykazany ponad wymagane minimum. Doświadczenie zawodowe Zamawiający oceniać będzie punktowo na podstawie załączonego do wniosku wykazu wykonanych usług. W przypadku, gdy Wykonawcy otrzymają taką sama liczbę punktów, Zamawiający zaprosi do złożenia oferty Wykonawcę, który wykaże się zadaniami o najwyższej wartości.

Jeśli kryterium oceny wniosków jest doświadczenie, to nie mogę tez mieć później tego kryterium przy ocenie ofert? Chyba mogę. A jeśli tak, to dlaczego nie mogę punktów, które Wykonawca zdobył przy ocenie wniosków za doświadczenie przenieść do oceny ofert?

Powinni mi znów robić wykaz usług i dołączać dokumenty potwierdzające ich należyte wykonanie?

NO I CO ZOSTAJE PRZY OCENIE OFERT CENA 60%?

18

1 część po to składanie wniosków przez wykonawców w celu dopuszczenia do udziału w przetargu , który składają na podstawie ogłoszenia lub można napisać , krótkie warunki udziału w postępowaniu i zamieścić na stronie internetowej po zakwalifikowaniu zamierzonej liczby wykonawców piszemy siwz i przekazujemy zakwalifikowanym
2 część dotyczy oceny ofert czyli ceny

19

myszy1953 napisał/a:

no nie.

jeśli ma Wykonawcę, który zdobył 1 pkt przy ocenie wniosków, a drugi 20 pkt'ów, to dlaczego ma decydować cena?

Wtedy cena w 60 % (cena najniższa/ceny oferty badanej * 60)
i
doświadczenie w 40 % (pkt'y oferty badanej/największa liczba pkt'ów * 40)

i sumuję zdobyte punkty. I wybieram najkorzystniejszą ofertę.

20

Tak, tylko Twoje postępowanie prowadzi do sytuacji jak niżej:

Jest dwóch wykonawców: A i B. A zdobywa w kryterium "doświadczenie" 40 punktów, a B - 1 punkt. Jaka jest sytuacja przed złożeniem oferty cenowej: otóż wykonawca A wie że nie musi za bardzo schodzić z ceny (ma już w zanadrzu 40 pkt), a wykonawca B musi zejść na maksa (już wie że jego pozycja jest bardzo słaba). Mamy sytuację, kiedy przed właściwą oceną ofert wykonawcy mają już wstępną wiedzę o wynikach oceny. myszy1953 ma rację. Pomijając to o czym piszę wyżej takie postępowanie jest niezgodne co najmniej z klikoma "artykułami". Zatem powtórze się:

Teraz masz dwie opcje:

1. Procedujesz dalej - twierdząc że wypisuje bzdury (podobnie myszy1953)
2. Unieważniasz postępowanie

21

edelka upierasz się !!! ale nie oczekuj ,że powiem ,że jest dobrze bo jest żle i podtrzymuję to co napisałam moim zdaniem do unieważnienia - jak Miras się włączyl o tej godzinie to nie jest dobrze

22

edelka napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

no nie.

jeśli ma Wykonawcę, który zdobył 1 pkt przy ocenie wniosków, a drugi 20 pkt'ów, to dlaczego ma decydować cena?

Wtedy cena w 60 % (cena najniższa/ceny oferty badanej * 60)
i
doświadczenie w 40 % (pkt'y oferty badanej/największa liczba pkt'ów * 40)

i sumuję zdobyte punkty. I wybieram najkorzystniejszą ofertę.

proszę przeczytać art.od 47 -53
a szczególnie 51.4

23

złożyło wnioski z tego co czytam 5 wykonawców ( ilość min.51.1 ) i o ile spełniają warunki udziału w postępowaniu wszyscy kwalifikują się do II etapu zgdnie z art.51.3  bez względu na otrzymaną ilość punktów po sporządzeniu siwz wszystkim wysyłasz zaproszenia do złożenia oferty cenowej

24

MIRAS napisał/a:
edelka napisał/a:

No nie może. W tym etapie dokujesz oceny kwalifikacyjnej. W drugim etapie dokonujesz nowej oceny - merytorycznej, w oparciu o nowe dokumenty (mogą być te same ale to już inna sprawa) - załączone do oferty, a nie do wniosku. W SIWZ niez apomnij napisać: w razie wątpliwości co do wykazanych usług nie będą one brane pod uwagę przy ocenie ofert pod kątem przyjętych kryteriów oceny.

tu się nie zgadzam w siwz po nie umieszcza się informacji 36.1. 5 i 6
jeżeli okres od złożenia wniosku do złożenia oferty jest długi można zażądać oświadczeń art.22 i 24 i tyle

25

myszy1953 napisał/a:

edelka upierasz się !!! ale nie oczekuj ,że powiem ,że jest dobrze bo jest żle i podtrzymuję to co napisałam moim zdaniem do unieważnienia - jak Miras się włączyl o tej godzinie to nie jest dobrze

Nie, nie upieram się, staram się zrozumieć:)

Nie robiłam dotąd przetargu ograniczonego.

I cieszę się, że wyszło tu to wszystko.
I skłaniam się ku unieważnieniu przetargu.

Tylko nie mogę pojąć dlaczego później w II etapie gdzie mam już oferty może decydować tylko cena?

Czy nie musi tylko cena?

Jeśli chciałabym żeby doświadczenie odgrywało tu rolę to znów maja mi dawać wykaz i "referencje"?