1

Temat: Błędy w ogłoszeniach - proszę o pomoc

Witam. proszę o poradę. Zrobiłem parę postępowań i strzeliłem w kilku już odbytych przetargach błąd w ogłoszeniu a mianowicie: żądając od oferentów dokumentów: aktualny odpis z właściwego rejestru oraz zus i skarbówkę ( i to wszystko co żądałem - no oprócz jeszcze oświadczenia z art. 22 i o braku podstaw do wykluczenia) w sekcji ogłoszenia o dokumentach dla podmiotów zagranicznych zaznaczałem zawsze wszystkie kratki - czyli nie do końca zgodnie z rozporządzeniem ministra bo według tego co żądam powinienem zaznaczyć tylko dwie pierwsze. Moje pytanie brzmi czy przy kontroli jest to duży błąd czy nie mający wpływu na wynik postępowania. Czy szef może iść na dyscyplinę finansów publicznych.
Dziękuje z góry za odp. Paweł

2

Odp: Błędy w ogłoszeniach - proszę o pomoc

może być postawiony zarzut nierównego traktowania wykonawców

3

dodam że były to przetargi ze środków unijnych i kontrolowane przez urząd marszałkowski oraz przez kontrolę zarządczą wewnętrzna RIO - nie mieli żadnych uwag. Czy odnośnie dyscypliny finansów publicznych coś grozi??. A mamy przyszłym roku kontrole RIO - tą główną z zadań z roku poprzedniego.

4

Taka wada w istotny sposób ograniczyła uczciwą konkurencję i zarzut może być taki.

"Obowiązkiem zamawiającego jest umieszczenie w ogłoszeniu i siwz warunków udziału w postępowaniu. Wymagania zawarte w ogłoszeniu nie mogą być rozszerzane bądź zawężane w treści siwz. Mogłoby to mieć bezpośredni wpływ na zachowania wykonawców w zakresie podjęcia przez nich decyzji o udziale w postępowaniu (wyrok Sądu Okręgowego w Łodzi z 8 listopada 2007 r.; sygn. akt X Ga 337/07)."

5

jak nie mieli tzn. nie zauważyli i tak trzymać

6

RobertR napisał/a:

Taka wada w istotny sposób ograniczyła uczciwą konkurencję i zarzut może być taki.

"Obowiązkiem zamawiającego jest umieszczenie w ogłoszeniu i siwz warunków udziału w postępowaniu. Wymagania zawarte w ogłoszeniu nie mogą być rozszerzane bądź zawężane w treści siwz. Mogłoby to mieć bezpośredni wpływ na zachowania wykonawców w zakresie podjęcia przez nich decyzji o udziale w postępowaniu (wyrok Sądu Okręgowego w Łodzi z 8 listopada 2007 r.; sygn. akt X Ga 337/07)."

ale nie mówimy tu o warunkach tylko o dokumentach jakie maja dostarczyć

7

grabownp napisał/a:

Czy szef może iść na dyscyplinę finansów publicznych.

Odpowiadając krótko: może.

8

MIRAS napisał/a:
grabownp napisał/a:

Czy szef może iść na dyscyplinę finansów publicznych.

Odpowiadając krótko: może.

A tak nie krótko raczej z art. 17 chyba nic nie znajdą

9

I znowu krótko: 17.1.3

10 (edytowany przez grabownp 2011-07-21 11:14:11)

MIRAS napisał/a:

No i mówi tu się o przedmiocie i warunkach a nie o dokumentach. Warunki dla wszystkich były równe.
a i jeszcze taki wyrok KIO/UZP 2352/10

11

a ktoś napisał mi jeszcze tak:

....W ostatnich Przetargach Publicznych (Nr 7, str. 48) jest artykuł omawiający konsekwencje nie wskazania w ogóle w ogłoszeniu na podstawie jakich dokumentów mają być weryfikowane podmioty zagraniczne.
W skrócie: wynika, iż zdaniem instytucji kontrolujących realizację projektów unijnych takie działanie przesądza o nierównym traktowaniu wykonawców i prowadzić może (przy uwzględnieniu nieprawidłowości w projekcie) do nakazu zwrotu środków z dofinansowania.
Zdaniem autora artykułu takie podejście jest ogólnie rzecz biorąc zbyt rygorystyczne, zwłaszcza, w przypadku zamieszczenia ogłoszenia w BZP, który jest publikatorem krajowym, adresowanym co do zasady do podmiotów krajowych.
W Twoim przypadku dokumentów jest nadmiar, co niejako też mogłoby prowadzić do nierównego traktowania podmiotów zagranicznych w stosunku do krajowych, ale patrząc na tezę wyżej (publikator krajowy - domniemam, że tam zamieszczałeś ogłoszenie) oraz to, że trudno przypisać tutaj odpowiedzialność na podstawie art. 17 ustawy o naruszeniu dyscypliny finansów publicznych - jedyny ewentualny do zastosowania byłby pkt 4 ust. 1: udzielenie zamówienia publicznego z innym, niż wymienione w pkt 1-3, naruszeniem przepisów o zamówieniach publicznych, jeżeli naruszenie to miało wpływ na wynik postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, ale w Twoim przypadku to raczej ta dyskryminacja podmiotów na etapie decyzji o złożeniu oferty, niż w samym postępowaniu (no chyba, ze jakiś podmiot zagraniczny wystąpił i Ty go zweryfikowałeś na okoliczność braku przesłanek do wykluczenia na podstawie wszystkich zażądanych w ogłoszeniu dokumentów), nie przypuszczam, żeby jakiś kontroler próbował stawiać zarzut naruszenia dfp.
Co nie oznacza, niestety, że nie znajdzie się taki, który w razie kontroli tego postępowania żadnego wytknięcia nie zrobi.....

12

grabownp napisał/a:
MIRAS napisał/a:

No i mówi tu się o przedmiocie i warunkach a nie o dokumentach. Warunki dla wszystkich były równe.
a i jeszcze taki wyrok KIO/UZP 2352/10

Dlatego napisałem "może", nie że "stanie.  Zawdze znajdzie się ktoś, kto może powiązać jedno z drugim.