1

Temat: zaginione wadium

witam i bardzo proszę o pomoc
zgineła gwarancja wadialna (zgubiła poczta czy kurier pocztex - nieważne)
jest jeszcze chwila na wniesienie
czy duplikat będzie ważny?
czy ktos miał taką sytuację już?
bardzi proszę o pomoc.

2

Odp: zaginione wadium

Pytasz jako wykonawca, czy zamawiający? Jeżeli jako wykonawca - złóż duplikat, co Ci zależy. Jeżeli jako zamawiający to trzeba dokładanie wczytać się w treść gwarancji. Co do zasady duplikat powinien być wystarczający.

3

Jako zamawiający pytam
Boje sie pradzić tak na szybko żeby złozyli duplikat, bo w siwz jest zapis że oryginał.
Ponoć, ogólnie rzecz biorąc duplikat jest na prawach oryginału ale nie jestem pewna czy ten duplikat bedzie w pełni zabezpieczał Zamawiającego. A duplikat bedzie wyglądał pewnie jak orygiał tylko bedzie dopisane że to jest duplikat.

4

Karolina napisał/a:

Jako zamawiający pytam
Boje sie pradzić tak na szybko żeby złozyli duplikat, bo w siwz jest zapis że oryginał.
Ponoć, ogólnie rzecz biorąc duplikat jest na prawach oryginału ale nie jestem pewna czy ten duplikat bedzie w pełni zabezpieczał Zamawiającego. A duplikat bedzie wyglądał pewnie jak orygiał tylko bedzie dopisane że to jest duplikat.

Karolina napisał/a:

1. Boje sie pradzić tak na szybko żeby złozyli duplikat, bo w siwz jest zapis że oryginał.
2. Ponoć, ogólnie rzecz biorąc duplikat jest na prawach oryginału ale nie jestem pewna czy ten duplikat bedzie w pełni zabezpieczał Zamawiającego.
3. A duplikat bedzie wyglądał pewnie jak orygiał tylko bedzie dopisane że to jest duplikat.

1. To nie radź - doradzasz wykonawcom w postępowaniach prowadzonych przez siebie?!?
2. Zależy od treści.
3. Tym się różni zazwyczaj duplikat od oryginału.

5

ad. 1 seketarka potwierdziła odbiór pisma pocztexu w którym miała być gwarancja, stąd moje zaangażowanie.
ad. 2 i 3- to czego szukać w treści gwarancji - że jeśli wystawią duplikat to też będzie wiążący" ;-)

6

ja jako wykonawca napisałabym oświadczenie, że w wyniku zaginięcia oryginału gwarancji do w/w postępowania przetargowego dołączam duplikat oryginału gwarancji, który rzadzi się tymi samymi prawami co oryginał (Wykonawca nie załączy kserokopii tylko duplikat oryginału)

7

Problem czy zamawiającemu wystarczyłoby oświadczenie wykonawcy że duplikat rządzi sie takimi prawami.
A teraz niespodzianka - gwarancja się znalazła. Ze względu na wagę problemu Zamawiający "stanął na głowie" żeby go odnaleźć. Nie powiem gdzie, ale bez pospolitego ruszenia by sie nie znalazł ;-)
Dziękuję i pozdarawiam wszystkich, którzy zaangażowali sie  w temat. Wszak taki problem może sie jeszcze gdzieś pojawi, chociaż oczywiście nikomu nie życzę...

8

Ale szczęściara.

9

OJ TAK ! ale jestem zawiedziona , że nie chcesz powiedzieć gdzie?   big_smile ja podarłam na 36 częśći gwarancję wadialną na prawie milion ale ładnie ją skleiłam