Temat: zaginione wadium
witam i bardzo proszę o pomoc
zgineła gwarancja wadialna (zgubiła poczta czy kurier pocztex - nieważne)
jest jeszcze chwila na wniesienie
czy duplikat będzie ważny?
czy ktos miał taką sytuację już?
bardzi proszę o pomoc.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Wadium → zaginione wadium
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
witam i bardzo proszę o pomoc
zgineła gwarancja wadialna (zgubiła poczta czy kurier pocztex - nieważne)
jest jeszcze chwila na wniesienie
czy duplikat będzie ważny?
czy ktos miał taką sytuację już?
bardzi proszę o pomoc.
Pytasz jako wykonawca, czy zamawiający? Jeżeli jako wykonawca - złóż duplikat, co Ci zależy. Jeżeli jako zamawiający to trzeba dokładanie wczytać się w treść gwarancji. Co do zasady duplikat powinien być wystarczający.
Jako zamawiający pytam
Boje sie pradzić tak na szybko żeby złozyli duplikat, bo w siwz jest zapis że oryginał.
Ponoć, ogólnie rzecz biorąc duplikat jest na prawach oryginału ale nie jestem pewna czy ten duplikat bedzie w pełni zabezpieczał Zamawiającego. A duplikat bedzie wyglądał pewnie jak orygiał tylko bedzie dopisane że to jest duplikat.
Jako zamawiający pytam
Boje sie pradzić tak na szybko żeby złozyli duplikat, bo w siwz jest zapis że oryginał.
Ponoć, ogólnie rzecz biorąc duplikat jest na prawach oryginału ale nie jestem pewna czy ten duplikat bedzie w pełni zabezpieczał Zamawiającego. A duplikat bedzie wyglądał pewnie jak orygiał tylko bedzie dopisane że to jest duplikat.
1. Boje sie pradzić tak na szybko żeby złozyli duplikat, bo w siwz jest zapis że oryginał.
2. Ponoć, ogólnie rzecz biorąc duplikat jest na prawach oryginału ale nie jestem pewna czy ten duplikat bedzie w pełni zabezpieczał Zamawiającego.
3. A duplikat bedzie wyglądał pewnie jak orygiał tylko bedzie dopisane że to jest duplikat.
1. To nie radź - doradzasz wykonawcom w postępowaniach prowadzonych przez siebie?!?
2. Zależy od treści.
3. Tym się różni zazwyczaj duplikat od oryginału.
ad. 1 seketarka potwierdziła odbiór pisma pocztexu w którym miała być gwarancja, stąd moje zaangażowanie.
ad. 2 i 3- to czego szukać w treści gwarancji - że jeśli wystawią duplikat to też będzie wiążący" ;-)
ja jako wykonawca napisałabym oświadczenie, że w wyniku zaginięcia oryginału gwarancji do w/w postępowania przetargowego dołączam duplikat oryginału gwarancji, który rzadzi się tymi samymi prawami co oryginał (Wykonawca nie załączy kserokopii tylko duplikat oryginału)
Problem czy zamawiającemu wystarczyłoby oświadczenie wykonawcy że duplikat rządzi sie takimi prawami.
A teraz niespodzianka - gwarancja się znalazła. Ze względu na wagę problemu Zamawiający "stanął na głowie" żeby go odnaleźć. Nie powiem gdzie, ale bez pospolitego ruszenia by sie nie znalazł ;-)
Dziękuję i pozdarawiam wszystkich, którzy zaangażowali sie w temat. Wszak taki problem może sie jeszcze gdzieś pojawi, chociaż oczywiście nikomu nie życzę...
Ale szczęściara.
OJ TAK ! ale jestem zawiedziona , że nie chcesz powiedzieć gdzie? ja podarłam na 36 częśći gwarancję wadialną na prawie milion ale ładnie ją skleiłam
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Wadium → zaginione wadium
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc