1

Temat: błąd w kosztorysie ofertowym szczegółowym

W kosztorysie ofertowym sporządzonym metodą kalkulacji szczegółowej wykonawca uwzględnił pozycję z przedmiaru robót, ale wpisał obmiar = 0.000 m3, zamiast  1.235 m3. Cenę jednostkową podał 0.00 zł. Jak uważacie należy ofertę odrzucić czy można jakoś ratować? Wynagrodzenie kosztorysowe.

2

Odp: błąd w kosztorysie ofertowym szczegółowym

Pomóżcie proszę, bo nie wiem jak to ugryść

3

A czy tą pozycję możesz z innych istniejących pozycji wycenić?

4

Dobry sposób na ratowanie.
Dam drugi pomysł, gdy tamto nie wyjdzie: poprawić ilość.
W każdym razie oferta raczej do przyjęcia.

5

Poprawić i przyjąć.

6

z innych pozycji wycenić nie można bo są inne, ale może  poprosić o wyjaśnienie? jak się nie wycofa z tego co napisał to poprawić z art. 87 ust 2 pkt 3, bo istotnej zmiany nie będzie z uwagi na to że cena oferty się nie zmieni, ponieważ podał cenę jednostkową 0,00 zł

7

hubal napisał/a:

Dobry sposób na ratowanie.
Dam drugi pomysł, gdy tamto nie wyjdzie: poprawić ilość.
W każdym razie oferta raczej do przyjęcia.

ilość  razy cena jedn. =0 =0
więc po co  te pozorne działania uważam ,żeby zostawić

8

Pozorne to tylko się wydaje. Jeśli weźmiemy pod uwagę ZAKRES robót, to żeby nie wyszło na to, że przecież zaoferował ilość 0, taka przyjęta, więc taką wykonał. To pułapka. Ma wykonać tyle co było zadane, czyli 1.235 jednostek (!!!), a stąd wychodzi cena - przypadkowo zerowa.

ola2003 napisał/a:

może  poprosić o wyjaśnienie?

A po co ta robota (chyba że telefonicznie, bez pisma)? Gdy dostanie zawiadomienie o poprawieniu, to będzie mieć szansę zrezygnować przez czynną odmowę.

9 (edytowany przez woow 2011-07-22 12:22:35)

zgadzam się z Hubalem

Może wykonawca uwzględnił tę pozycję wyceniając inną?

10

woow, gdyby wykonawca wpisał wartość obmiaru i mam cenę jednostkową 0,00 zł to dla mnie nie byłoby tematu, bo on nam tą robotę zrobi za darmo - jego wola, albo koszty robót uwzględnił w innej pozycji.W zaistniałej sytuacji obawiam się że problem mógłby powstać na etapie realizacji. Wykonawca może powiedzieć nam  że on tej roboty nie zrobi bo podał obmiar = 0 i wycenił robotę na 0 - tak jak napisał hubal.
Może jednak próbować wyjaśnić, zobaczymy co wykonawca odpowie. Jeśli odpowie że się pomylił to wtedy zawiadomienie o nieistotnej omyłce, bo cena się nie zmieni. Gorzej jeśli odpowie że się pomylił, ale za cenę 0,00 zł to on nie zrobi i co wtedy do odrzucenia ?

11

jeżeli taka pozycja znacząca jak 1,235 m3 i która jest do zrobienia w projekcie nie wiem czego ma zaważyć na na tym czy odrzucić ofertę to kłanijcie się narody vide sławetny przetarg !!!

12

Wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 23 sierpnia 2010 r., sygn. akt  KIO/1722/10: ?Brak ujęcia w kosztorysie ofertowym jednej pozycji oraz zwiększenie ilości obmiarowej w jednej z pozycji kosztorysowej, w zakresie wskazanym przez odwołującego nie stanowił podstawy do odrzucenia oferty tego wykonawcy na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp.? Wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 18 sierpnia 2010 r, sygn.akt KIO/UZP 1642/10: ?Brak ujęcia w kosztorysie ofertowym oddzielnych pozycji w zakresie wskazanym przez odwołującego nie stanowił podstawy do odrzucenia jego oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy." Wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 27 października 2008 r. (KIO/UZP 1105/08): sprzeczność oferty z treścią siwz zachodzi wówczas, gdy przedmiot zaoferowany w ofercie nie odpowiada przedmiotowi zamówienia i rozbieżności te dotyczą istotnych elementów, mających wpływ na kształt przyszłej umowy tj. zakresu przedmiotowego i podmiotowego zobowiązania, przedmiotu świadczonej usługi, warunków płatności, terminów realizacji usługi, wynagrodzenia, oraz istotnych składników przyszłej umowy pomiędzy stronami, ujętych w istotnych postanowieniach umowy mających wiązać strony."

13

teraz to już nic nie rozumiem - jak wykonawca pominie pozycję z przedmiaru to mamy sami ją doliczyć i podać cenę jednostkową !!!

14

Miras, a ty jak uważasz , czy można coś zrobić?

15

ola2003 nie wierzy i uparcie drąży temat, a przecież na razie wynik dyskusji jest wyraźny, bodajże 6:0 za uznaniem oferty i poprawieniem błędu, nota bene także KIO jest za.

16

no taki już ze mnie dręczyciel smile , dziękuje Wam za posty

17

ola2003 napisał/a:

Miras, a ty jak uważasz , czy można coś zrobić?

Co do zasady można.

18

ola2003 napisał/a:

teraz to już nic nie rozumiem - jak wykonawca pominie pozycję z przedmiaru to mamy sami ją doliczyć i podać cenę jednostkową !!!

No nie do konca sami. Porawiasz na podstawie 87.2.3 i dajesz szansę wypowiedzieć się wykonawcy - może jeszcze zgłosic sprzeciw.

19

na moje nieszczęście jeszcze coś zauważyłam : (. Opis ogólny roboty się zgadza, ale w materiałach Wykonawca  pisze cegła grub. 44 cm  zamiast 25 cm - czy można to poprawić?? bo przecież policzyć cenę dla cegły gr.44 cm

20

możesz to poprawić.

21

wym cegły 25x12x6,5

22

Poprawiając gr. cegły na 25 cm muszę ustalić cenę jednostkową - nową, bo przecież będzie inna, tak ? Czy to nie pachnie negocjacjami z wykonawcą ?

23

podałam wym. cegły innego wymiaru nie znam

24

Uważajcie, zastanówcie się co robicie! Niezgodne z (obecnymi) przepisami prawa jest zajmowanie się tymi cegłami i w ogóle nakładami rzeczowymi. Cena jednostkowa pozycji powinna pozostać ostateczna.

Na marginesie wspomnę, że z tego co mi wiadomo wymiary cegieł mogą być różne, sprawdzanie zacząć trzeba od rodzaju cegły.

25

hubal uważasz że powinnam zostawić ofertę w spokoju ?