karolk napisał/a:Jestem innego zdania niz MIRAS - art. 44 ust. 4 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz.1240 z późn. zm.) stanowi: "jednostki sektora finansów publicznych zawierają umowy, których przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane, na zasadach określonych w przepisach o zamówieniach publicznych, o ile odrębne przepisy nie stanowią inaczej".
No to dobra sięgamy - zgodnie z dyspozycją jak wyżej - do przepisów o zamówieniach publicznych (czyt. Pzp), a tam jest art. 4 pkt 8, który brzmi: "Ustawy nie stosuje sie do zamówien i konkursów, których wartosc nie przekracza wyrażonej w złotych równowartosci kwoty 14.000 euro".
karolk napisał/a:A zatem jednostka sektora finansów publicznych ma stosować zasady określone w przepisach o zamówieniach publicznych, bez względu na wartość zawieranej umowy (przez przystąpienie czy tez umowy na piśmie).
Tak, które zasady: ogólne, a możesz te szczegółowe? karolk Ty takie rzeczy wypisujesz?
Rzadko to robie, w przeciwieństwie do Ciebie (chdzi o przytaczanie opinii innych, wyrokók KIO etc.), ale skoro ja Ciebie nie jestem w stanie przekonać, to może przekona Cie jeden z artykułów, jak niżej:
Kowalski-Paszko Sebastian
artykuł
Zam.Pub.Dor.2010.12.11
Zamówienia o wartości do 14.000 euro. Teza nr 2
125059/2
Ustawa [o finansach publicznych] odsyła do stosowania przez jednostki sektora finansów publicznych przepisów o zamówieniach publicznych zawsze wtedy, gdy jednostki te zawierają umowy, których przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane (art. 44 ust. 4 ufp). Odesłanie to nie wyłącza jednak zastosowania art. 4 pkt 8 Pzp [ustawy z 2004 r. - Prawo zamówień publicznych], co oznacza, że jeśli wartość szacunkowa została prawidłowo określona poniżej progu 14.000 euro i nie dokonano nieuprawnionego podziału zamówienia, na mocy powołanego przepisu do takich zamówień nie stosuje się Pzp.