1

Temat: Spółka cywilna - podpisy

W złożonej ofercie przez spółkę cywilną druk formularza ofertowego podpisał jeden z trzech wspólników. Dołączono również pełnomocnictwo jednego wspólnika dla tego który podpisał ofertę? Czy żądać uzupełnienia pełnomocnictwa z podpisami dwóch wspólników dla trzeciego (tego, który podpisał ofertę?), czy uznać że mają pełnomocnictwo ustawowe i że jest ok?

2

Odp: Spółka cywilna - podpisy

A jakie były zapisy SIWZ w tym temacie?

3

Tak, należy wezwać do uzupełnienia pełnomocnictwa w którym to upoważnienie 9pełnomocnictwo), będzie podpisane przez członków spółki.

4

ciekawe jaki sposób reprezentacji wynika z umowy s.c.
być może każdy samodzielnie może reprezentować podmiot i zaciągać zobowiązania

5

Jeżeli chodzi o S.C nie jest to takie pewne, zarówno linia orzecznictwa też nie jest jednolita w temacie, ja wychodzę z założenia że należy ją traktować jako wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia w zwązku z tym musi być stosowne umocowanie.

6

to właśnie - np. nasz radca twierdzi, że w przypadku braku innej regulacji w umowie spółki, w sc mamy do czynienia z reprezentacją ustawową.

Ja jednak zgadzam się tu z Marcelem, że to są wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie i w związku z tym pełnomocnictwo być musi

7

A w przedmiotowej sprawie wygląda na to, że trzeba wezwać do uzupełnienia pełnomocnictwa, w którym pozostali dwaj wspólnicy upoważnią tego, który podpisał ofertę

8

woow napisał/a:

Ja jednak zgadzam się tu z Marcelem, że to są wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie i w związku z tym pełnomocnictwo być musi

Pierwsza część - ok. Co do drugiej części, to obydwaj nie macie racji.

9

Marcel napisał/a:

Jeżeli chodzi o S.C nie jest to takie pewne, zarówno linia orzecznictwa też nie jest jednolita w temacie, ja wychodzę z założenia że należy ją traktować jako wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia w zwązku z tym musi być stosowne umocowanie.

jestem za smile na przyszłość warto w SIWZ zrobić dodatkowy punkt dotyczący ofert składanych przez s.c.