Temat: Zmiana SIWZ a oferta wykonawcy
Ogłosiłem przetarg nieograniczony na dostawy produktów mleczarskich. Kilka dni później dokonałem zmiany SIWZ - zmiany opisu przedmiotu zamówienia. Zmiana dotyczyła opisu trzech pozycji przedmiotu zamówienia. Zamieściłem oczywiście ogłoszenie o zmianie ogłoszenia o zamówieniu w BZP i przedłużyłem termin składania ofert. Na własnej stronie BIP zamieściłem także niezbędne informacje. W dniu dzisiejszym dokonałem otwarcia ofert. Wszyscy wykonawcy zauważyli moją zmianę SIWZ o czym świadczy złożenie ofert w nowym terminie - zgodnie z ogłoszeniem o zmianie ogłoszenia. Niestety jeden wykonawca złożył ofertę dołączając do niej stary, zawierający niezmieniony opis przedmiotu zamówienia, formularz cenowy. Wspomniany formularz cenowy jest jednym załącznikiem późniejszej umowy zawierającym opis przedmiotu zamówienia. W ofercie wykonawcy nie ma ponadto, innego dokumentu zawierającego opis przedmiotu zamówienia. W mojej ocenie treść oferty nie odpowiada treści SIWZ i podlega odrzuceniu na podstawie art. 89 ust. 1 pkt. 2 ustawy Pzp. Nie ma tu chyba mowy o omyłkach wskazanych w art. 87 ust. 2 pkt 3 w/w ustawy.