1

Temat: Potencjał podmiotu trzeciego - wymagane dokumenty

Podmiot trzeci udostępnia mi swoich kierowników, czyli osoby zdolne do wykonania zamówienia. Zamawiający żąda zaświadczeń ZUS, US, KRK podmiotu trzeciego, jeśli oczywiście bierze udział w wykonaniu części zamówienia. Jeśli osoby udostępnione przez podmiot trzeci będą na budowie pełniły funkce kierownika budowy i wszystkich kierowników branżowych, to uznaje się że podmiot trzeci bierze udział w wykonaniu zamówienia, czy tylko udostępnia swój Potencjał i nie ma potrzeby składania tych wszystkich dokumentów?

2

Odp: Potencjał podmiotu trzeciego - wymagane dokumenty

Moim zdaniem bierze udział.

3

A moim - nie bierze udziału.
Nie bierze udziału, bo nie odpowiada za nic, za żadną część, za żaden element, za żadne błędy ani powodzenie, jedynie użycza.
Podobnie można użyczyć np. koparki lub narzędzi, czy wtedy także obciążycie użyczającego (czyli wypożyczalnię) udziałem w zamówieniu???

4

Firma użyczająca i wykonawca są oddalone od siebie o ponad 500 km. Roboty budowlane mają się zakończyć dopiero w grudniu 2012 r., a firma uzyczająca w trakcie przetargu zadawał pytania. Trudno chyba uwierzyć, że nie jest zaangażowana w tą inwestycję.

5

jak Hubal

6

Jak Marcel.

7

najlepiej przytocz dosłownie zapis z SIWZ, jak to jest sformułowane, zdarza się bowiem, że SIWZ zawiera zapis, że jeżeli korzystasz z potencjału podmiotu trzeciego to musisz załączyć do oferty dokumnety tego podmiotu takie jak KRS, ZUS, US itd wymagane dla Wykonawcy skłądającego oferę; w tym wypadku należy też bardzo uważnie czytać ogłoszenie i siwz, bo zdarza się Zamawiającym w różnych miejscach pisac różne wymagania... to Ty jako wykonawca decydujesz w jakim celu korzystasz z podmiotu trzeciego, czy po to tylko aby spełnić wymagania SIWZ, czy aby podmiot trzeci wykonywał jakieś czynności, stosunek prawny łączący Ciebie z podmiotem trzecim co do zasady nie interesuje zamawiającego, i tak naprawdę czy to musi byc przez Ciebie nazwane podmiot trzeci? może podwykonawca?

8

W SIWZ jest standardowy zapis jak w ogłoszeniu o zamówienie:
Wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w .........
Podwykonawców nie wykazał.

9

Jeżeli taki zapis był w SIWZ i Wykonawca złożył zobowiązanie podmiotu trzeciego to powinien załączyc te wszytskie dokumenty i moim zdaniem nie będzie tu miał znaczenia udział w realizacji zamówienia; samo zaistnienie  podmiotu trzeciego ma wpływ na skałdanie przywołanych przez Ciebie dokumentów
"Wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy..."

10

"które będą brały udział w realizacji części zamówienia"

To ma kluczowe znaczenie.

11

dobrze, to inaczej... ja stoje na stanowisku, że jeżeli dobieram sobie jakiegoś partnera w postaci podmiotu trzeciego i jest taki zapis w SIWZ jak wyżej, to dołączam  dokumenty dot. tego podmiotu do oferty bez wzgędu na to czy bierze udział w realizacji czesci zamówienia, czy nie, wtedy nie ma obawy czy zrobiłam dobrze, czy żle, bo na pewno błędem to nie jest...a ustawodawca tworząc prawo powinien sie zastanowić, że ktoś to potem będzie musiał stosować w praktyce...trochę logiki panie posłanki i panowie posłowie

12

Rozumiem, zaczynając ten wątek napisałam "Podmiot trzeci udostępnia mi swoich kierowników", ponieważ takiej formy było mi wygodniej użyć, ale ja jestem zamawiającym, i wykonawca złożył mi ofertę - tak jak opisałam. Gdybym była wykonawcą, wcale nie dawałabym tego zobowiązania, tylko napisała, że nimi dysponuje i nie robiła problemów biednemu zamawiającemu sad
To jest oferta najtańsza, roboty duże dylemat, co zrobić też...

13

myślę, że w takim wypadku podmiot trzeci bierze udział i zgadzam się z Marcelem

14

Oczywiście podtrzymuję swoje zdanie, bierze udział.

15

Marcel napisał/a:

Oczywiście podtrzymuję swoje zdanie, bierze udział.

kompletne pomieszanie pojęć
jak mam bazę sprzetu i użyczam koparkę to biorę udział w przedmiocie zamówienia? proszę mi udowodnić w jaki sposób i  tak samo jest z ludźmi
i jak użyczam tej koparki to co obchodzi zam. czy ja opłacam składki czy podatki to interesuje ZUS i US

16

a kierownicy nie biorą udziału w przedmiocie zamówienia tylko są osobami posiadającymi odpowiednie uprawnienia zawodowe do prowadzenia robót budowlanych

17

Dokładnie, myszy1953 dobrze pisze.

A Marcel mąci, niestety, i to uparcie. Oj, Marcelu  smile

18

Chwila bo faktycznie cosik zagmatwane, aby można było mówić o poleganiu przez wykonawcę na zasobach innych podmiotów w zakresie dysponowania osobami zdolnymi do realizacji zamówienia, osoby te muszą zostać udostępnione przez ten podmiot (są na przykład pracownikami podmiotu trzeciego). W takiej sytuacji żądane  oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu z postępowania oraz ewentualne inne dokumenty składa podmiot trzeci - oddający w dyspozycję wykonawcy osoby w postaci kierowników budowy, kierowników ds. elektrycznych i sanitarnych itd. Żądanych w tym zakresie dokumentów lub oświadczeń nie składają poszczególne osoby, które zostały oddane w dyspozycję wykonawcy, uczestniczącemu w Twoim postępowaniu.

19

Marcel napisał/a:

Chwila bo faktycznie cosik zagmatwane, aby można było mówić o poleganiu przez wykonawcę na zasobach innych podmiotów w zakresie dysponowania osobami zdolnymi do realizacji zamówienia, osoby te muszą zostać udostępnione przez ten podmiot (są na przykład pracownikami podmiotu trzeciego). W takiej sytuacji żądane  oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu z postępowania oraz ewentualne inne dokumenty składa podmiot trzeci - oddający w dyspozycję wykonawcy osoby w postaci kierowników budowy, kierowników ds. elektrycznych i sanitarnych itd. Żądanych w tym zakresie dokumentów lub oświadczeń nie składają poszczególne osoby, które zostały oddane w dyspozycję wykonawcy, uczestniczącemu w Twoim postępowaniu.

a po co ten podmiot użyczający (trzeci) ma to składać ? czemu ma to służyć?  papierologii !!! i wyciąganie pieniędzy od podmiotu - bo za zaświadczenia się płaci ,
należy żądać tylko tyle aby móc przeprowadzić prawidłowo postępowanie  i od podmiotu trzeciega żąda się tylko pisemnego! zobowiązania ,że udostępnia zasób ludzki Wykonawcy ubiegającemu się o zam. publiczne

20

Miraa napisał/a:

Zamawiający żąda zaświadczeń ZUS, US, KRK podmiotu trzeciego, jeśli oczywiście bierze udział w wykonaniu części zamówienia.

I chyba wszystko jasne.

21

Marcel napisał/a:
Miraa napisał/a:

Zamawiający żąda zaświadczeń ZUS, US, KRK podmiotu trzeciego, jeśli oczywiście bierze udział w wykonaniu części zamówienia.

I chyba wszystko jasne.

po 1 może żądać , po 2 z postu # 1nie bierze udziału więcej się nie wypowiadam na ten temat

22

myszy1953 napisał/a:

po 1 może żądać , po 2 z postu # 1nie bierze udziału więcej się nie wypowiadam na ten temat

Ja również.

23

Zawsze żądam od podmiotu trzeciego, który udostępnia swoje zasoby, dokumentów typu zaświadczenie z ZUS, US, KRS itd, dlatego że może dojść do sytuacji, że podmiot trzeci może być np karany za przestępstwo zw. z udzielonym zamówienie, albo może być dłużnikiem ZUS lub US i dlatego sam nie może brać udziału w postępowaniu, bo byłby wykluczony. "Podstawia" inną firmę, a sam udostępnia tylko i aż swoje zasoby, a tak naprawdę w całości realizuje zamówienie.

Jest mi trudno uwieżyć, że podmiot "oddaje" 3 swoich kierowników do dyspozycji na okres 1,5 roku, do miejscowości oddalonej o 500 km. od siedziby firmy.

Nie wiem, czy mam najpierw wezwać do złożenia wyjaśnień, tylko o co zapytać?
Czy pomoc udostępniającego  koncentruje się tylko i wyłącznie na udostępnieniu tych osób, czy może będzie miała większy zasięg?
sad

24

Miraa napisał/a:

Zawsze żądam od podmiotu trzeciego, który udostępnia swoje zasoby, dokumentów typu zaświadczenie z ZUS, US, KRS itd, dlatego że może dojść do sytuacji, że podmiot trzeci może być np karany za przestępstwo zw. z udzielonym zamówienie, albo może być dłużnikiem ZUS lub US i dlatego sam nie może brać udziału w postępowaniu, bo byłby wykluczony. "Podstawia" inną firmę, a sam udostępnia tylko i aż swoje zasoby, a tak naprawdę w całości realizuje zamówienie.

Jest mi trudno uwieżyć, że podmiot "oddaje" 3 swoich kierowników do dyspozycji na okres 1,5 roku, do miejscowości oddalonej o 500 km. od siedziby firmy.

Nie wiem, czy mam najpierw wezwać do złożenia wyjaśnień, tylko o co zapytać?
Czy pomoc udostępniającego  koncentruje się tylko i wyłącznie na udostępnieniu tych osób, czy może będzie miała większy zasięg?
sad

podmiot udostępniający nie jest WYKONAWCĄ w myśl ustawy pzp ale każdy robi jak uważa

25

"a tak naprawdę w całości realizuje zamówienie." - ładny nadzór zam. nad budową jak wygra NOWAK a realizuje w całości KOWALSKI