1

Temat: Potencjał podmiotu trzeciego - wymagane dokumenty

Podmiot trzeci udostępnia mi swoich kierowników, czyli osoby zdolne do wykonania zamówienia. Zamawiający żąda zaświadczeń ZUS, US, KRK podmiotu trzeciego, jeśli oczywiście bierze udział w wykonaniu części zamówienia. Jeśli osoby udostępnione przez podmiot trzeci będą na budowie pełniły funkce kierownika budowy i wszystkich kierowników branżowych, to uznaje się że podmiot trzeci bierze udział w wykonaniu zamówienia, czy tylko udostępnia swój Potencjał i nie ma potrzeby składania tych wszystkich dokumentów?

2

Odp: Potencjał podmiotu trzeciego - wymagane dokumenty

Trzeba składać.

3

Na 100% ??

4

W sumie nie bardzo rozumiem udostępnienia pracowników.
Jeżeli będziesz miała/ masz podpisane umowy z tymi pracownikami więc masz potencjał.
Jeśli pożyczasz tych pracowników (nie bardzo wiem jak można pożyczyć pracowników) wówczas składasz dokumenty jakie żąda Z

5

Składanie dokumentów zależne jest od tego, czy podmiot trzeci bierze udział w wykonaniu części zamówienia, a nie czy coś udostępnia. Czy udostępnianie pracowników należy uznać za udział w wykonaniu zamówienia?
Ja jestem w tej sytuacji własnie Z i też bym wolała, żeby nie było tych zobowiązań podmiotów trzecich do udostępnienia swoich pracowników, a pracownicy byliby zatrudnieni u wykonawcy np na umowę zlecenie. Ale niestety zobowiązanie jest faktem, a dokumentów mi wykonawca nie złożył i mam dylemat.

6

Ok to już trochę jaśniej.
Jesteś Z
Firma pierwsza korzysta z pracowników obcych.
Firma wykazuje w ofercie że posługuje się potencjałem firmy trzeciej tak?
Jeśli tak to wezwij do uzupełnienia.
Jeśli nie wykazują że posługują się potencjałem to przyjmij że firma po prostu podpisała umowę z tymi pracownikami np o dzieło .

7

Określili wyraźnie, że dyspnują tymi pracownikami na zasadzie zobowiązania firmy xxxx i takie zobowiązania, podpisane przez osoby umocowane podmiotu trzeciego, mam załączone do oferty.
Juz tak sobie to tłumaczę, że skoro są to osoby wykazane przez W jako zdolne do wykonania zamówienia, tzn, że podmiot trzeci bierze udział w wykonaniu zamówienia, ale wątpliwości trochę mam smile

8

Skoro udostępnia pracowników to wg mnie bierze udział.

9

ok, w razie odwołania wiem gdzie sie zgłosić wink

10

smile