1

Temat: Pilne! Proszę o pomoc!

Jak rozumieć zapis w siwz "zaświadczenia podmiotu uprawnionego do kontroli jakości potwierdzającego, że dostarczane urządzenia zabawowe odpowiadają określonym normom lub specyfikacjom technicznym (sst)." Czy należy dostarczyć dokument w którym ujęte będą wszystkie normy wskazane w sst? Czy mogą być to dokumenty takie jak certyfikaty gdzie wskazane są normy nie wszystkie występujące w sst.
Błagam o wyczerupjaca odp.

2

Odp: Pilne! Proszę o pomoc!

aszantap napisał/a:

Jak rozumieć zapis w siwz "zaświadczenia podmiotu uprawnionego do kontroli jakości potwierdzającego, że dostarczane urządzenia zabawowe odpowiadają określonym normom lub specyfikacjom technicznym (sst)." Czy należy dostarczyć dokument w którym ujęte będą wszystkie normy wskazane w sst? Czy mogą być to dokumenty takie jak certyfikaty gdzie wskazane są normy nie wszystkie występujące w sst.
Błagam o wyczerupjaca odp.

Jeżeli jest to zapis w SIWZ to Zamawiający zobowiązany jest do precyzyjnego wskazania dokumentu jaki należy dostarczyć na potwierdzenie warunku.
Najlepiej o ile to jeszcze możliwe to wyjaśnić poprzez pytanie do Zamawiacza.

3 (edytowany przez aszantap 2011-08-11 06:52:37)

na wyjaśnienia  zamawiającego nie mam co liczyć sad
zaryzykowac i zlozyc certyfikaty??

4

ja bym się nie zastanwaiał tylko składał, nie zaszkodzi jak czegośc jest więcej, a jek jest mniej to zamawiajacy ma obowiązek wezwać do uzupełnienia dokumnetów.
Czy jest wadium ?

5

nie ma

6

no to składajcie ofertę smile

7

and1 napisał/a:

1. Jeżeli jest to zapis w SIWZ to Zamawiający zobowiązany jest do precyzyjnego wskazania dokumentu jaki należy dostarczyć na potwierdzenie warunku.
2. Najlepiej o ile to jeszcze możliwe to wyjaśnić poprzez pytanie do Zamawiacza.

1. Zamawiający zrobił to precyzyjnie jak tylko to było możliwe  - in extenso z rozporzadzenia.
2. Skoro W nie wie jakie to dokumenty, to skąd ma o tym wiedzieć Z. Z zrobił to do czego obliguje go ustawa, a że ustawa jest taka jaka jest...

8

Jasne że składać. Jeśli macie certyfikaty i możecie dać kopie, to już nieźle.
Zwłaszcza że zdaje się zamawiający nie ma pełnej wiedzy na ten temat. Z drugiej strony to do kompetencji wykonawcy należy taka wiedza, czyli na jakiej podstawie jego wyrób może być sprzedawany i używany.

Nie wiem dokładnie jak w tym przypadku, ale dla większości towarów wystarcza jedynie odpowiednie OZNAKOWANIE wyrobu, bez okazywania dokumentów w każdym przypadku. Dokumenty owszem, ale jakby na innym poziomie.

9

...czyli przepis na szarlotkę nazwany CERTYFIKAT, załączony do oferty np. na dożywianie i z takim wymogiem też może być smile;  będzie mówił o spełnieniu określonych norm bliżej nieznanych Z....chyba mam zły dzień

10

Zamawiający zażądał tego dokumentu - jak się domyślam - w związku z 30.4 i 5. I tam należy szukać odpowiedzi jaką funkcję ma spełnić ten dokument.

11

wszystko sie zgadza, tylko bez określenia jakiego konkretnie certyfikatu oczekuje może dostać np. ISO 9001 albo ISO 14001 albo ISO 27001 (sorki za numerację, bo niesprawdzałam jej porawności), bo jednemu Wykonawcy będzie się wydawało tak a drugiemu inaczej , i co wtedy?

12

normy maja dotyczyc urzadzen zabawowych, w sst okreslone jest ze w zkresie bezpieczenstwa w wypsazeniu placow (PN-EN 1176:2008). Norma ta ma rozbicia czyli 1176-1:2008 1176-2:2008 i tak aż do 7 - zapis w sst. i teraz pytanie czy urządzenia zabawowe muszą spełniać wszystkie normy określone w sst? Bo jak dla mnie to wystarczające jest zeby byly dopuszczone do sprzedazy i spełniały normy dla bezpieczenstwa i potweierdzaja to certyfikaty. Pytanie czy dobrze mysle?

13

Co o tym myslicie??

14

aszantap napisał/a:

Pytanie czy dobrze mysle?

To pytanie do zamawiającego - o jego intencje. Na logikę to dobrze myślisz, literalnie urzadzenia zabawowe muszą spełniać wszystkie normy określone w sst.

15

dziekuje bardzo  Buzki dla Was :*

16

MIRAS napisał/a:
aszantap napisał/a:

Pytanie czy dobrze mysle?

To pytanie do zamawiającego - o jego intencje. Na logikę to dobrze myślisz, literalnie urzadzenia zabawowe muszą spełniać wszystkie normy określone w sst.

...może będziecie się śmiali z tego co napiszę, ale jak kiedyś zadałam tego typu pytanie Z. to odpowiedział, że  pytanie nie stanowi zapytania w myśl art... ustawy Pzp i nie udzielą nam odpowiedzi

17

Doświadczony W. winien wiedzieć o jakie certyfikaty chodzi. Z. na to właśnie liczy.

18

Darek W. napisał/a:

Doświadczony W. winien wiedzieć o jakie certyfikaty chodzi. Z. na to właśnie liczy.

Otóż to! tylko ciekawe jak ten zam. bedzie odbierał te urządzenia

19

stoję na stanowisku, że to Z. ma określić jakich dokumentów oczekuje, bo tak może dostać różne od różnych wykonawców i każdy z Wykonawców będzie stał na stanowisku, że racja jest po jego stronie