1

Temat: Wyjaśnienie rażąco niskiej ceny

Podejrzewając jak w temacie wezwałem W do złożenia wyjaśnień. W wyjaśnienia złożył, tyle że baaaardzo lakoniczne IMHO (na taką cene pozwala mu dobra organizacja pracy, nowoczesne maszyny i duża ilość zleceń).
Pytanie:
zakładając że wyjaśnienia mnie nie satysfakcjonują to odrzucam oferte czy moge wezwać do wyjaśnienia wyjaśnień wink ? Przepis mówi, że odrzucam gdy nie złoży wyjaśnień lub gdy wyjaśnienia potwierdzą że cena jest rażąco niska. Wyjaśnienia niby złożył, ale z nich nie wynika ani rażąco niska cena ani jej zaprzeczenie.
Co radzicie?

2

Odp: Wyjaśnienie rażąco niskiej ceny

Marko, prawda jest tak, że to teraz na Tobie spoczywa ciężar uznania, czy to raząco niska cena, czy nie.
Z tego co wiem na ten temat, to od momentu zwrócenia się przez Zam. do wykonawcy o wyjaśnienia to na wykonawcy spoczywa obowiązek złożenia wyczerpujących wyjaśnień, które z kolei mają pozwolic Zam. na OCENĘ, czy cena jest rażąco niska. W przypadku gdy masz wątpliwości  - ofertę można odrzucic.
Piszę to wszystko o czym zapewnie dobrze wiesz smile, ale nie znając szczegółów trudno tak kategorycznie coś poradzić.

3

A jeśli chodzi o wyjaśnianie wyjaśnień smile. Myślę, że tu przez analogię do art. 26 ust. 3 można by temat potraktować - zwracasz się do W TYLKO RAZ. :-))

4 (edytowany przez Marko 2007-05-18 12:04:10)

Że tylko raz to myśle podobnie, ale z wyjaśnień złożonych ja nic nie wiem - wiem prawie tyle co przed wezwaniem do ich złożenia i tu cały kłopot...

Ps. Wiem że sie nie zaczyna zdania od "że" ale to wyraz frustracji tongue

5

smile

6

Marko, odnieś się przede wszystkim do wartości szacunkowej zamówienia. Ja w pismach kierowanych do wykonawców o wyjaśnienia podkreślam ten związek przyczynowy i w związku z tym żądam wyjaśnień, które to powinny w odpowiedzi zawierać:.... (art. 90 ust. 2). Informuje jednocześnie, że mają także zastosowanie przepisy art. 90 ust. 3, tj. zamawiający oczekuje także dostarczenia dowodów potwierdzających wyjaśnienia.
Brak realizacji oczekiwań zamawiającego, określonych w piśmie skierowanym o wyjasnienie rażąco niskiej ceny,skutkowac będzie odrzuceniem oferty wykonawcy.

Ostanim elementem, jaki wykorzystuję w takich okolicznościach, jest powołanie się na inne ceny złozone w postępowaniu, mające charakter porównywalny i potwierdzający prawidłowość oszacowania wartości zamówienia.

smile  nora

P.S. Jak Cię nie satysfakcjonuje - odrzuć. Najwużej napisze protest - to jeszcze nie boli, zawsze, jeżeli bedzie zasadny możesz go uznać.

7

nie wiem Marko czy Ci to coś da ale znalazłam taki wyrok: 2509/05

8

Norko, brawo! Dokładnie tak samo robię... Twoje wyjasnienie jest w zupełności wystarczające. Acha, szkolący gadali, że 30 % poniżej wartości szacunkowej jest dopuszczalne...
<zielone oczko>

9

Jacku, czasami jest, czasami nie (30%) - zależy co jest przedmiotem zamówienia i jaka jest aktualna koniunktura na rynku. Nie można pewnych pojęć upraszczać w ich interpretowaniu.

smile nora