1

Temat: Zasada zaokrąglania

Witam, mam pewien dylemat.
Złożyliśmy ofertę na usługę budowlaną. Cena netto 76549,02, brutto 94155,29 (zresztą tak wyszło w Normie)
Otrzymaliśmy od zamawiającego informację o poprawieniu oczywistej omyłki rachunkowej, poprawili nam cenę brutto na 94155,30 zł.
I teraz proszę niech mnie ktoś oświeci... jak to jest z tym zaokrąglaniem, czy jeśli wychodzi kwota brutto 94155,2946 zł to należy ja w taki sposób zaokrąglić? do tych 30 groszy? Wg mnie to jest błąd, ale pani od zamówień zamawiającego twierdzi, że takie są podstawowe zasady matematyczne...

2 (edytowany przez Bitter 2011-08-17 10:36:56)

Odp: Zasada zaokrąglania

dla mnie 29 groszy, ale jak chcą wam dać grosz więcej to ino brać smile

3

Kwoty zaokrągla się do pełnych groszy, przy czym końcówki poniżej 0,5 grosza pomija się, a końcówki 0,5 grosza i wyższe zaokrągla się do 1 grosza
Macie prawidłowo.

4

pani od zamówień zamawiającego powinna pójść na jakiś podstawowy kurs matematyczny

5

Pani od zamówień zastosowało ciekawą metodę zaokrąglania, najpierw ostatnią cyfrę (6) zaokrągliła w góre, więc z przedostatniej zrobiło sie 5 i dalej to już tylko mogło wyjść 30 gr. Proste i jakie logiczne wink

6

Właśnie tez tak mi się wydaję, że tak zrobiła. Ciekawe w takim razie-  gdyby miała liczbę... hmm o więcej niż 4 miejscach po przecinku smile

7

o matko !

8

kamyk_zar napisał/a:

Właśnie tez tak mi się wydaję, że tak zrobiła. Ciekawe w takim razie-  gdyby miała liczbę... hmm o więcej niż 4 miejscach po przecinku smile

wniosek za dużo po przecinku nie dawać, bo oferta najdroższą może się stać smile

9

Ja wnioski mam inne:
1) Zamawiający nie powinien poprawiać błędu
2) Niedobra jest powszechna praktyka podawania cen w stylu: netto ... podatek ... brutto ...
Nie wiadomo na cóż kupującemu wiedza o wysokości podatku.

10

hubal napisał/a:

Ja wnioski mam inne:
Nie wiadomo na cóż kupującemu wiedza o wysokości podatku.

Hubal bo stracę do Ciebie szacunek-takie teksty pachną urzedasem w najgorszym wydaniu. Dla równowagi postawię tezę -po co kupującemu będącemu vatowcem wiedza o cenie brutto, podawać tylko netto smile

11

Nie zależy mi na szacunku.
Jeśli chodzi o podatek, to po pierwsze popieram pomysł trzymania się cen netto, tyle że niech to będzie usankcjonowane przepisami i niech KIO oraz inne instytucje też tak ustawią poglądy, jak na razie jest inaczej, stąd też mój obecny pogląd.
Po drugie czy na pewno bylibyśmy zadowoleni, w szczególności watowcy, gdyby wszystko w handlu byłoby pokazane w cenach netto??? Wyobraźcie sobie ...  smile

12

żada się netto i brutto ze względu na coroczne sprawozdanie to jest jedyny powód przynajmniej dla mnie     smile

13

Zaokrąglanie polega na:
odrzuceniu lub zastąpieniu zerami pewnej ilości cyfr końcowych danej liczby
zwiększeniu ostatniej z pozostałych cyfr o jeden, jeśli kolejna cyfra liczby pierwotnej była większa lub równa 5.

Na przykład po zaokrągleniu liczby 0,1239 do dwóch miejsc po przecinku otrzymamy 0,12, ponieważ pierwszą odrzuconą cyfrą jest 3, natomiast po zaokrągleniu 0,7691 także do dwóch miejsc po przecinku otrzymamy 0,77, ponieważ pierwszą odrzuconą cyfrą jest 9.