Temat: roboty dodatkowe na podstawie protokołu konieczności
Wykonywaliśmy roboty hyroizolacyjne stopodachu użytkowego w technologii HENKEL-CERESIT jednego z budynków należącego do kompleksu budynków sportowych. Strasznie się "lało" do wewnątrz /a jest tam kilka pomieszczeń używanych przez sportowców/ przez ten nietypowy dach, wykonany z kostki brukowej, która to pełni również funkcję trybuną widokową. Taki swoisty dom, z płaskim dachem pod ziemią..
Wcześniejsza izolacja wykonana została strasznie niechlujnie, stąd te przecieki. Otrzymaliśmy tą inwestycję z zamówienia publicznego, nieograniczonego. Wynagrodzenie kosztorysowe. W trakcie wynikły oczywiście roboty nieprzewidziane.Termin krótki. 1,5m-ca. Odsetki za zwłokę 1% za dzień, czyli ok 5tyś. Dużo. Tak więc, żeby nie przerywać prac przedstawiciel zamawiającego, insp. nadzoru, projektant z nadzorem autorskim podpisują protokoły konieczności na wynikłe w trakcie robót roboty dodatkowe, ale nieprzewidziane kosztorysem ofertowym roboty. A po zakończeniu robót, protokole odbioru, uregulowaniu zasadniczej kwoty wynikającej z umowy, o robotach dodatkowych nie chcą słyszeć, mówiąc że nie ma aneksu na w/w roboty podpisanego i zaakceptowanego przez zamawiającego..
Tak więc jestem z nimi w sądzie.
Jak to Państwo widzą..
Moja wina,że uwierzyłem na "protokół konieczności" czy jednak miałem do tego prawo, w tak o to przedstawionych okolicznościach.
P.S. na marginesie dodam,że tą hyroizolacje zrobiliśmy dobrze i na czas. Jest sucho i nigdzie nie leci.Ale kasy nie ma.
Pozdrawiam i proszę o radę