Temat: Wartość szacunkowa zamówienia
Witam. Koszt. inwest. jest na 340 tys. zł brutto,/ w protokole zp - Wartość zamówienia ustalono na podstawie KI w wysokości 300 tys (po uwzględnieniu Vatu). Można obniżyć czy powinna być taka jak w KI???
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → Wartość szacunkowa zamówienia
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam. Koszt. inwest. jest na 340 tys. zł brutto,/ w protokole zp - Wartość zamówienia ustalono na podstawie KI w wysokości 300 tys (po uwzględnieniu Vatu). Można obniżyć czy powinna być taka jak w KI???
wartość zamówienia to wartość suma kosztorysów inwestorskich bez podatku VAT
Tak wiem wartość szacunkowa w netto, cena oferty w brutto, kwota jaką zamaw. zamierza przeznaczyć na zamówienie też brutto Pytanie wzieło się stąd że przed otwarciem ofert podamy 300 tys. (tyle mamy zbezpieczone) więc i protokole zp w poz 2 też chciałem podać 300 bez vatu
Nie rozumiem koszt inwestycji 340 tys. a macie zabezpieczone 300 tys czyli tyle ile KI, a co będzie jeśli wpłyną oferty powyżej 300 tys a nie przekraczające 340 tys ?
Nie rozumiem koszt inwestycji 340 tys. a macie zabezpieczone 300 tys czyli tyle ile KI, a co będzie jeśli wpłyną oferty powyżej 300 tys a nie przekraczające 340 tys ?
dwie opcje
1. Znajdujemy dodatkowe środki lub
2. unieważniamy 93/1/4
Tak, zgoda. Tylko interesuje mnie ta różnica pomiędzy 340 tys - koszt inwestycji, a 300 tys KI ?
Rozumiem, że Zamawiający te 40 tys. ma zagospodarowane na coś innego- związanego z tą inwestycją ?
Witam. Koszt. inwest. jest na 340 tys. zł brutto
Kasztan to mamy małe nieporozumienie ww. poście to skrót od kosztorys inwestorski
1) Koszt. inwest. jest na 340 tys. zł brutto ... 2) wartość zamówienia ustalono na podstawie KI w wysokości 300 tys (po uwzględnieniu Vatu). 3) Można obniżyć 4) czy powinna być taka jak w KI???
1) To zdaje się nowa definicja brutto = bez podatku (?)
2) Jeśli po potrąceniu podatku, to niech może będzie
3) Obniżyć? W ogóle nie ma prawnego zakazu, ale to nielogiczne i niejeden się zdziwi; ja bym raczej za podwyższaniem.
4) Niekoniecznie, nie należy utożsamiać wartości zamówienia z wartością kosztorysu. Przepis mówi co prawda, że ?na podstawie?, ale nie podaje jak tę podstawę wykorzystać (!) - to zadanie dla autora dokumentu, który oficjalnie ustala wartość zamówienia (może coś dołoży? może zwaloryzuje? może jeszcze co innego...)
OK. Rzeczywiście zamotałem się.
kosztorys inwestorski sobie, a to ile zam. przeznacza na realizację to zupełnie coś innego !
Ok dzieki
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → Wartość szacunkowa zamówienia
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc