1

Temat: Podwykonawca

Witam. 1.Zgodnie z art. 36 ust 4 Z. może żądzać tylko wskazania która cześć zamówienia bedzie realizowana przez podwykonawcę.
2.Odwrotnie mówiąc Z. nie może żadać wskazania w ofercie kto konkretnie będzie podwykonawcą i tym samym żądać w ofercie jakichkolwiek dokumentów, oświadczen od podwykonawcy???

2 (edytowany przez Marcel 2011-08-29 07:13:22)

Odp: Podwykonawca

Tak dokładnie, jednak zamawiający może wymagać dok. z par.2 rozporządzenia jeżeli wykonawca opiera się na zdolnościach podmiotu trzeciego a podmiot ten będzie brał udział w realizacji zamówienia, a więc będzie podwykonawcom.

3

Dzięki. Ale problem trochę namieszany
1.W pn wymagałem tylko wskazanka którą część wykona powykonawca.
2.Wykonawca oprócz wskazania części dołączył zgodę podwykonawcy na uczestniczenie w zamówieniu (nie jest to zobowiązanie do udostepnienia zasobów- takie nie wiadomo co i po co) oraz oświadczenie podwykonawcy z art. 24 ust 1 (od powykonawcy nie wymagałem).
3.Wykonawca określił się ze nie będzie korzystał z zasobów innych podmiotów przy spełnieniu warunków udziału (i faktycznie sam spełnia warunki).
4W przypadku polegania na zasobach innych podmiotów i uczestniczenia tych podmiotów w realizacji zamówienia , wymagałem że udostepniający miał złozyć ośwaidczenia z art. 24 ust 1.
5. Oświadczenie art 24/1 złożone przez podwykonawcę jest wadliwe.
6. Rozgryzam czy nic nie robic z tym wadliwym oświadczeniem złożonym przez podwykonawcę ( od podwykonawcy niczego nie żądałem) czy potraktować to jako udostępnienie i wtedy żadałem i wzywac do uzupełnienia.
Troche pogmatwane.
7. Jednak skłaniam sie do opcji- oświadczenie złożył podwykonawca-od podwykonawcy niczego nie żądłaem- ZOSTAW TO W SPOKOJU i bierz się za robote yikes  -tzn -wysyłaj zawiadomienia o wyborze NO ???????
Tylko nie odsyłajcie mnie do radcy -już z nim rozmawaiłem - dał radę "albo albo" sad

4

Potwierdzam również aby dalej nie wnikać i zostawić w spokoju.

5

podwykonawca to podwykonawca a podmiot trzeci to podmiot trzeci, sama ten wątek podejmowałam i właściwie o podmiocie trzecim mówimy wtedy, kiedy udostępnia on swój potencjał aby potwierdzić spełnianie warunków udziału w postępowaniu a z podwykonawcy korzystasz wtedy, gdy będzie on wykonywał jakąś część przedmiotu zamówienia; podmiot trzeci nie musi brać udziału w realizacji zamówienia (choć UZP twierdzi inaczej w swojej opinii), troche to wszytsko skomplikowane ale składając ofertę musiałam przyjąć jakieś stanowisko i tak to sobie ppukładałam jak tutaj opisałam...

6

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=8297

7

Dzięki. No to Antypka wynika że mamy tak samo poukładane smile.
Już gotowe zawiadomienia o NO, jeszcze dzisiaj pójdą w świat.