1

Temat: Brak podpisu

Przetarg na zorganizowanie szkoleń doskonalących dla nauczycieli.
Zamawiający wymaga, aby wykonawcy złożyli także program danego szkolenia - miał on stanowić treść oferty (nie nadano mu statusu dokumentu przedmiotowego). Wykonawca składa ofertę, w niej program - bez podpisu osoby upoważnionej (jest wyłącznie sama imienna pieczątka).
Czy w tej sytuacji można uznać, iż programu nie ma i ofertę należy odrzucić jako niezgodną z siwz? Jakieś podpowiedzi?

2

Odp: Brak podpisu

Hmm, jakoś nie bardzo mi to pasuje aby odrzucić ofertę a nasuwa się pytanie czy coś z tym robić?

3

Uzupełnić

4

Darku, w tym wypadku raczej nie można uzupełnić, brak podstawy do takiej czynności.

5

No to może niech np. potwierdzi w ramach wyjaśnień.

6 (edytowany przez Marcel 2011-09-07 08:08:36)

hubal napisał/a:

No to może niech np. potwierdzi w ramach wyjaśnień.

I tak było by raczej najrozsądniej.

7

A ja tu nie widzę ani wyjaśnień ani uzupełnień, skoro Zamawiający nie nadał dokumentowi statusu do potwierdzenia warunków i jest papier ale nie podpisany - to papier jest nieważny, nie można go uzupełnić ani wyjaśniać - oferta nie spełna warnków. Przynajmniej ja tak robię i zawsze wychodzi.

8

To może spróbować raz potraktować po ludzku smile

9

toż to tylko program

10

hubal napisał/a:

To może spróbować raz potraktować po ludzku smile

No właśnie - jeżeli Z nie stawiał w tym przedmiocie żadnych wymogów - a program stanowi załącznik do oferty, to nawet nie podpisany stanowi jej integralną część i jest ok.

11

No nie wiem Miras tak do końca. Jeśli wynikły by potem z tego jakieś problemy i wykonawca chciałby się wyprzeć takiego programu? Nie ma potwierdzenia, że to on taki opracował. A wierz mi miałem już do czynienia z różnymi Wykonawcami.

12

cbud napisał/a:

A ja tu nie widzę ani wyjaśnień ani uzupełnień, skoro Zamawiający nie nadał dokumentowi statusu do potwierdzenia warunków i jest papier ale nie podpisany - to papier jest nieważny, nie można go uzupełnić ani wyjaśniać - oferta nie spełna warnków. Przynajmniej ja tak robię i zawsze wychodzi.

jakiego warunku? żaden nie został podany