1

Temat: Art. 16 PZP - Porozumienie w sprawie wspólnego przeprowadzenia postęp

Witam,
mój problem poniekąd dotyka zapisów Art. 16 PZP.

czy jest dopuszczalne podpisanie umowy z wykonawcą i zawrzeć w niej zapis, że za realizację części robót  wykonawca wystawi faktury innemu 2 podmiotowi np. gminie.
Przy czym podmiot 1 podpisał Porozumienie z podmiotem 2 na wspólna realizacje inwestycji.
W porozumieniu tym są zapisy dot. przygotowania i przeprowadzenie postępowania przez podmiot 1, ale nie ma: konkretnej delegacji uprawnień oraz w tytule porozumienia nie ma informacji o wspólnym przeprowadzeniu postępowania. Nie wiem więc czy fakt, iż płatnikiem jest również podmiot 2 nie determinuje aby wspólnie przeprowadziła z podmiotem 1 postępowanie przetargowe o udzielenie zamówienia.

2

Odp: Art. 16 PZP - Porozumienie w sprawie wspólnego przeprowadzenia postęp

Dya napisał/a:

1) czy jest dopuszczalne podpisanie umowy z wykonawcą i   2) zawrzeć w niej zapis, że za realizację części robót  wykonawca wystawi faktury innemu 2 podmiotowi np. gminie. ... 3) W porozumieniu tym ... nie ma: konkretnej delegacji uprawnień oraz w tytule porozumienia nie ma informacji o wspólnym przeprowadzeniu postępowania.   4) czy fakt, iż płatnikiem jest również podmiot 2 nie determinuje aby wspólnie przeprowadziła z podmiotem 1 postępowanie przetargowe o udzielenie zamówienia.

Moim zdaniem:
1) podpisanie takiej umowy jest w ogóle dopuszczalne, ale najlepiej by szczegółowe zapisy wynikały ze specyfikacji  czy z włączonego do niej projektu/wzoru;
2) to właściwie nie jest problem z zakresu Zp, ja bym rozmawiał z księgowymi, radcami,  doradcami, ale na miejscu - wiadomo dlaczego;
3) podobnie jak w p.2
4) Nie rozumiem problemu, ale najlepiej zróbcie jak w art.16.1.