Temat: zwrot wadium w formie gwarancji
Zamawiający dołączył do oferty oryginał wadium wniesionego w formie gwarancji ubezpieczeniowej. Jak zwrócić Wykonawcy takie wadium po wyborze najkorzystniejszej ofert. Mam tylko oryginał?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Wadium → zwrot wadium w formie gwarancji
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zamawiający dołączył do oferty oryginał wadium wniesionego w formie gwarancji ubezpieczeniowej. Jak zwrócić Wykonawcy takie wadium po wyborze najkorzystniejszej ofert. Mam tylko oryginał?
Oryginał zwracacie, kopie zostawiacie (uprzednio kserując oryginał)
a art 97 ust 1? Czy oferta nie powinna pozostać nienaruszona?
Ok.Ok. Tylko oryginał jest powiedzmy trwale związany z ofertą. A ewentualną kopią to kto ma potwierdzic za zgodność z oryginałem?
No właśnie dlatego ja bym nie ruszała tej oferty
piszę pismo do Wykonawcy ,że gwarancja wadialna zostaje u zam. z uwagi na jak ww.
Bardzo grzecznie z Twojej strony myszy1953 To jak najbardziej załatwia sprawę. (Ja też tak robię. )
Heh, a ja wiem że nie do końca jest to poprawne załatwienie sprawy
jak najbardziej poprawnie i wręcz wzorowo z zachowaniem zasady nienaruszalności ofert
zgadzam się z Marcel - oryginał obowiązkowo zwracasz a sobie zostawiasz kserokopie za zgodnośc , potwierdzoną przez osobę u was upowanioną nalepiej
Ustawa mówi jasno że zamawiający wadium zwraca
i nie ma innej możliwości:)
no to mamy dwa obozy
Ustawa mówi jasno że zamawiający wadium zwraca
dokładnie
tym bardziej, że gwarancja nie powinna być składana w ofercie, tylko osobno.
# 14 no i o to chodzi została nieprawidłowo złożona , ale jest i nie można wykluczyć Wykonawcy ze względu na formę , a w ustawie nie tylko jest art.46 lecz też inne - dlaczego mam tłumaczyć się z naruszenia oferty a może przy okazji coś wymieniono
zawsze tak czynię jak napisalam w #6 i jakoś nie zdarzyło się aby Wykonawca żądał zwrotu oryginału tym bardziej ,że prawie zaraz zobowiązanie wygasa
prawda jest taka, że każdy ma swoją
mały żarcik !
myślę, że każdy ma słuszność w swoim postępowaniu, ważne aby potrafić je obronić !
zgadzam się, obronić
nie zostala nieprawidłowo złozona. Z dopusicł najwyrażniej mozliwość lub wskazał złożenie gwarancji do oferty nie wskazując np. na koniecznośc złożenia jej w osobnej kopercie lub w depozycie. Na przyszłośc, tak jest wygodniej. Nie mam problemu jak zwrócić oryginał.
wadium w formie gwarancji to jest nic innego jak pieniądz i winno być przechowywane jak pieniądz, dlatego Wykonawca winien złożyć oryginał gwarancji wadialnej np. w kancelarii - uzyskać pokwitowanie jej złożenia, a z kancelarii winien trafić do działu księgowości gdzie jest przechowywany w odpowiednio zabezpieczonym miejscu.
I wtedy nie ma problemu z jej zwrotem prac. zamówień daje dyspozycję zwrotu w odpowiednim oczywiście czasie ale od tego są odpowiednie zapisy siwz
co oczywiście nie uchroni Nas przed wykonawcami którzy czytają ale robią zupelnie odwrotnie
Ja to robię trochę inaczej, oryginał leży w kasie a że jest terminowy to w zasadzie nie zwracam bo po co? chyba, że wykonawca wystąpi o zwrot - wtedy robię kopię
Dokładnie, dokument terminowy, a oferta musi być nienaruszona przez 4 lata, a nie przez 1 czy 2 miesiące...
konsultowałam to z kilkoma ekspertami pzp i wszyscy twierdzą - zwrócic oryginał gwaranacji. Ustawa wyraża się jasno - zamawiający zwraca wadium, nie ma tam wyjątków , typu: jeśli gwarancja wadialna kończy siuę z upływem określonego terminu to nie ma konieczności jej zwrotu. Ja bynajmniej tego nie zauważyłam
choć wiem że praktyki są różne ale każdy z nas odpowiada za swoje postępowania
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Wadium → zwrot wadium w formie gwarancji
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc