Temat: skarga
Przetarg pow. progów.
Skargę wniósł nie wykonawca, który złożył ofertę i był stronę postępowania odwoławczego , ale projektant który był wykazie osób. Twierdzi, że składa skargę jako podwykonawca .
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Przetarg pow. progów.
Skargę wniósł nie wykonawca, który złożył ofertę i był stronę postępowania odwoławczego , ale projektant który był wykazie osób. Twierdzi, że składa skargę jako podwykonawca .
Na orzeczenie Izby uczestnikom postępowania przysługuje skarga do sądu a nie jakiemuś z wykazu projektantowi
Zgadza się, też gość wyskoczył.
Bardzo dziwna sytuacja Art. 179 ust 1 mówi co prawda, że może to być też inny niż wykonawca i uczestnik konkursu, podmiot, jeśli ma lub miał interes w uzyskaniu zamówienia (..) Ma pełnomocnictwa może? Jestem szalenie ciekawa treści tego odwołania
Bardzo dziwna sytuacja
Art. 179 ust 1 mówi co prawda, że może to być też inny niż wykonawca i uczestnik konkursu, podmiot, jeśli ma lub miał interes w uzyskaniu zamówienia (..) Ma pełnomocnictwa może? Jestem szalenie ciekawa treści tego odwołania
dokładnie,
ja kiedyś czytałem o producencie foli na znaki drogowe, który się odwoływał na opis przedmiotu zamówienia, że niby jego folia również może być stosowana, a przez ten opis on traci możliwość potencjalnych zamówień i przez to może poniść szkodę...
# był o zgardze a nie o odwołaniu
być może
coś tak mi świtało w główce heheh
dobrze, że ktoś z nas czyta ze zrozumieniem
Facet złożył nieprawdziwe informacje w zakresie doświadczenia zawodowego i wykonawca przez niego poległ, a my jako zamawiający przegraliśmy odwołanie. Teraz jest wielce poszkodowany ( projektant) i składa skargę.
niech składa jak mu przyjmą
raczej przyjmą, art. 179 to Przepisy wspólne dla Działu VI, czyli i dla odwołania i dla skargi.
art.198a
zgadza się:)
Przepisy rozdziału 4 p.z.p. ? Skarga do Sądu nie określają, kto jest uprawniony do wniesienia tego środka. W związku z powyższym zastosowanie znajdują tutaj zastosowanie przepisy wspólne dotyczące środków ochrony prawnej ? z art. 179 ust. 1 p.z.p. wynika, że środki ochrony prawnej przysługują wykonawcom i uczestnikom konkursu, a także innym osobom, jeżeli ich interes prawny w uzyskaniu zamówienia doznał lub może doznać uszczerbku w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów ustawy. Ponadto art. 179 ust. 1a p.z.p. wskazuje na to, że skarga do Sądu Okręgowego przysługuje również zamawiającemu co jest zrozumiałe z uwagi na to, że to właśnie ten podmiot jest zainteresowany we wzruszeniu niekorzystnego dla siebie wyroku Krajowej Izby Odwoławczej, a wcześniej Zespołu Arbitrów. Kwestia ta nie była jasna przed nowelizacją i była wyjaśniana w orzecznictwie Sądu Najwyższego (uchwała z dnia 10 marca 2005 r., sygn. akt: III CZP 94/04, uchwała z dnia 14 stycznia 2005 r., sygn. akt: III CZP 71/04).
Uszczerbek w interesie prawnym w uzyskaniu zamówienia jest elementem koniecznym dla uprawnienia do skargi do Sądu Okręgowego i co do zasady powinien być badany również przez Sąd Okręgowy.
UWAGA!
Tylko podmiot, który wniósł odwołanie jest uprawniony do złożenia skargi. W przypadku kiedy inny podmiot uczestniczący w postępowaniu o udzielenie zamówienia chciałby wnieść skargę, to może to zrobić na zasadach interwenienta ubocznego w przypadku, kiedy skargę złoży zamawiający. (...)
a "projektant" odwołania nie wniósł
i wszystko jasne
też mi się wydaje, że skoro nie był stroną ani uczestnikiem w odwołaniu to na drzewo. A przy okazji: skoro w #9 napisano że zamawiający przegrał odwołanie, to była powtórka jakiejś czynności? Skoro wygrała strona po której w sumie jest projektant to o co mu teraz chodzi?
Wobrażam sobie taką sytuację: Wykonawca nie odwołuje się od odrzucenia jego oferty bo w sumie nie ma jak wykonać zamówienia itp, ale jego podwykonawca lub inny podmiot składa odwołanie, wygrywa, oferta reaktywowana wygrywa, a Wykonawca nie podpisuje umowy.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc