1

Temat: czy stosować ustawę pzp

będąc w konsorcjum musimy zamówić sprzęt za granicą naszego kraju, płacić będzie lider (taka informacja będzie na fakturze) czy my musimy stosować pzp?

2

Odp: czy stosować ustawę pzp

Jeśli środki publiczne  - to tak art. 3

3

Lider nie jest zobligowany w żaden sposób do stosowania Pzp, nie wydatkuje środków publicznych

4

Dokładnie, pytanie nie jest jasne i nie wiadomo jaki to podmiot.

5

Tu nie jest istotny lider, ale czy i w jakim stopniu będą zaangażowane w istotnym stopniu środki publiczne, innym słowy - czy poszczególni członkowie konsorcjum muszą stosować Pzp.

6

Jeszcze raz:
jesteśmy w konsorcjum z firmą, która nie musi stosować Pzp - firma zagraniczna i która równocześnie jest liderem.
Zamawiamy urządzenie za granicą - my fizycznie za to nie płacimy, na fakturze będzie wskazane, że płatnikiem jest ww. firma.
Czy przy takim zamówieniu musimy zastosować Pzp.
(my należymy do podmiotów, które muszą organzawać przetargi)

7

Pilnujcie przede wszystkim swojego interesu. Jeśli Wy nie musicie, to... nie musicie.

8

no nie, my ogólnie jako instytucja wydatkująca środki publiczne to stosujemy, Pzp. Chodzi konkretnie o przypadek, gdzie będziemy zamawiać a nie płacić, czyli nie będzie faktycznie wadatkowania pieniędzy - stosować ustawę Pzp czy nie/

9

ika1111 napisał/a:

stosować ustawę Pzp czy nie/

Nie.

10

Jeśli Wy nie zapłacicie nic, to Marcel ma rację.

11

Końcowe odpowiedzi bardzo mi się podobają - wielkie dzięki za upewnienie mnie w mojej teorii. Pozdrawiam i miłego końca tygodnia smile