Temat: ISO w zamówieniach publicznych
Czy spotkaliście się z warunkiem udziału w postępowaniu posiadania certyfikatu ISO przez wykonawcę? Chodzi o usługi niepriorytetowe.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → ISO w zamówieniach publicznych
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy spotkaliście się z warunkiem udziału w postępowaniu posiadania certyfikatu ISO przez wykonawcę? Chodzi o usługi niepriorytetowe.
Tak - może być jako warunek w tych usługach
Czym to uzasadnić w przypadku odwołania do KIO na określenie takich warunków
Ano art. 5.1 pzp
Jeżeli są to normy z rodziny norm zarządzania jakością, to mam powazne wątpliwości czy można ich żadać bez względu na to że są to usługi o charkterze niepriorytetowy.
ja podobnie jak Miras podchodzi to pod art. 7 wg. mnie
W wyroku z 27 lutego 2009 r. KIO stwierdziła, że posiadanie wdrożonego systemu zarządzania jakością staje się zjawiskiem coraz bardziej powszechnym i oczekiwanym w obrocie gospodarczym. Posiadanie takiego systemu świadczy o wdrożeniu procedur dotyczących kontroli jakości zgodnie z normami europejskimi. Żądanie tego dokumentu w postępowaniu jest uzasadnione i celowe, jeśli odpowiada specyfice przedmiotu zamówienia. Zamawiający jest zobowiązany do określenia warunków udziału w postępowaniu w taki sposób, który będzie gwarantował, że wykonawca wykonujący zamówienie da rękojmię jego należytego wykonania. Posiadanie wdrożonego systemu zarządzania jakością niewątpliwie służy ocenie zdolności wykonawcy do należytego wykonania zamówienia, a zatem jest dokumentem niezbędnym do dokonania tej oceny w rozumieniu art. 25 ust. 1 ustawy Pzp (sygn. akt. KIO/UZP/111/08 i KIO/UZP/116/08).
Wyrok nie jest prawem ale osobiście przy dofinansowaniach np. obawiałbym się wrzucać taki warunek ze względu na wytyczne i obcinanie dotacji.
A czy to są usługi szkoleniowe ?
W wyroku z 27 lutego 2009 r. KIO stwierdziła, że posiadanie wdrożonego systemu zarządzania jakością staje się zjawiskiem coraz bardziej powszechnym i oczekiwanym w obrocie gospodarczym. Posiadanie takiego systemu świadczy o wdrożeniu procedur dotyczących kontroli jakości zgodnie z normami europejskimi. Żądanie tego dokumentu w postępowaniu jest uzasadnione i celowe, jeśli odpowiada specyfice przedmiotu zamówienia. Zamawiający jest zobowiązany do określenia warunków udziału w postępowaniu w taki sposób, który będzie gwarantował, że wykonawca wykonujący zamówienie da rękojmię jego należytego wykonania. Posiadanie wdrożonego systemu zarządzania jakością niewątpliwie służy ocenie zdolności wykonawcy do należytego wykonania zamówienia, a zatem jest dokumentem niezbędnym do dokonania tej oceny w rozumieniu art. 25 ust. 1 ustawy Pzp (sygn. akt. KIO/UZP/111/08 i KIO/UZP/116/08).
To można Twoim zdaniem, czy nie. Jeśli uważasz że można, to jak zweryfikujesz spełnianie tego warunku udziału w postępowaniu. Ja nie widzę dcertyfikatu ISO w katalogu dokumentów, w rozporzadzeniu w cześci dotyczacej własciwosci wykonawcy.
Doprecyzuję więc swoje zdanie.
Niewątpliwie przy usłudze niepriorytetowej można próbować formułować warunek ISO co do właściwości wykonawcy, ale jest kłopot, który słusznie zauważyłeś, iż ?Ja nie widzę dcertyfikatu ISO w katalogu dokumentów, w rozporządzeniu w części dotyczącej właściwości wykonawcy?
?Tak - może być jako warunek w tych usługach? ? chodzi o warunek przedmiotowy tzw. dokumentów przedmiotowych w celu potwierdzenia, że oferowane dostawy, usługi czy roboty budowlane odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiającego. Katalog tych dokumentów jest otwarty ? ?
Certyfikat wydany dla systemu zarządzania jakością oznacza, że ?firma działa zgodnie z zapisanymi i udokumentowanymi procedurami?, należy więc uznać, że warunek dotyczy posiadania przez wykonawcę stosownego certyfikatu w odniesieniu do prowadzonej działalności gospodarczej, co jednocześnie oznacza potwierdzenie spełniania przez oferowane usługi wymagań zamawiającego - KIO/UZP 187/09.?
Ja nie widzę dcertyfikatu ISO w katalogu dokumentów, w rozporzadzeniu ...
Ale ja chyba widzę, tyle że w innym miejscu: §5.1.4.
W efekcie odpowiedź na pytanie jarosława wychodzi na TAK.
Tam to ja też widzę... dlatego wychodzi mi, że NIE.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → ISO w zamówieniach publicznych
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc