1

Temat: czy tak można ??

czy w trakcie trwania postępowania przetargowego Zamawiający może zawrzeć umowę do 14 000  (dowóz dzieci na zajęcia dodatkowe- projekt unijny). Postępowanie przetargowe się przedłużyło z uwagi na uzupełnienia dokumentów. Pierwszy dowóz tuż tuż, a tu wykonawca nie wybrany.

2

Odp: czy tak można ??

nie można

3

A dlaczego nie można, pewnie że można, dzieci mają chodzić pieszo!

4

Hehehe, dokładnie, z protestami może to trwać i pół roku. Kiepski pomysł, żeby dzieci całą zimę chodziły do szkół na pieszo. Gdyby było lato to te 10 km by mogły... Skoro jednak idzie zima to można udzielić zamówienia do 14000.

5

Jak napisano  w # 1 - projekt unijny i tu zlecenie poza ustawowe jest naprawdę b. niemile widziane - trzeba było ogłosić  wcześniej postępowanie !! i nie liczyć ,że otrzymane oferty będą ważne

6

Z tym się zgodzić nie mogę, niech kombinują własne środki na czas do rozstrzygnięcia postępowania i zlecają.

7

j.w. do czasu rozstrzygnięcia przetargu środki własne, nie unijne - tu rzeczywiście mogłyby być problemy.

8

myszy1953 napisał/a:

Jak napisano  w # 1 - projekt unijny i tu zlecenie poza ustawowe jest naprawdę b. niemile widziane - trzeba było ogłosić  wcześniej postępowanie !! i nie liczyć ,że otrzymane oferty będą ważne

Ja dalej obstaję przy swoim i myszy.

9

Marcel napisał/a:

Z tym się zgodzić nie mogę, niech kombinują własne środki na czas do rozstrzygnięcia postępowania i zlecają.

Co za różnica własne czy UE jest to dzielenie  mogli przecie wcześniej ogłosić jak pisała myszy.

10

Nie zgadzam się, może ogłosili wcześniej, ale problemy trwały dłużej niż można było przewidzieć.

Różnica między unijnymi, a swoimi jest taka, że może być problem z rozliczeniem tych pierwszych (do ustalenia), natomiast jeśli chodzi o swoje środki to śmiało można to robić.

32.4. Zamawiający nie może w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy dzielić
zamówienia na części lub zaniżać jego wartości.
Nikt nie dzieli zamówienia, aby nie stosować ustawy, proponowany podział jest dozwolony.

11

Zgadzam się z psz smile

12

psz napisał/a:

j.w. do czasu rozstrzygnięcia przetargu środki własne, nie unijne - tu rzeczywiście mogłyby być problemy.

a kiedy unia płaci?

13

psz napisał/a:

Nie zgadzam się, może ogłosili wcześniej, ale problemy trwały dłużej niż można było przewidzieć.

Różnica między unijnymi, a swoimi jest taka, że może być problem z rozliczeniem tych pierwszych (do ustalenia), natomiast jeśli chodzi o swoje środki to śmiało można to robić.

32.4. Zamawiający nie może w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy dzielić
zamówienia na części lub zaniżać jego wartości.
Nikt nie dzieli zamówienia, aby nie stosować ustawy, proponowany podział jest dozwolony.

Pierwsze zdanie to dyrdymały a cóż to za tłumaczenie ROK SZKOLNY ZACZYNA SIĘ 01.09. OD LAT !!! NO ZAMAWIAJĄCY KOMPLETNIE ZASKOCZONY i dla mnie nie ma żadnego wytłumaczenia a postępowanie proste jak ogon szczura

14

Dobra, pisać i dyskutować możemy długo, jednak sam pytający wie najlepiej co jest powodem przedłużenia procedury i myślę że po naszych odpowiedziach będzie wiedział jak postąpić.

15

Oczywiście ! Tylko nie usprawiedliwiaj ,że na dzień 06.10. zamawiający nie ma przewoźnika - nie jestem złośliwa ale wczulam się w rolę kontrolującego     wink

16

Myszy żeby wszystko szło jak książka pisze to tego forum chyba by nie było.

17

oj tam oj tam

18

może rzadko smile ale zgadam się z myszy to nie jest sytuacje nie możliwa do przewidzenia ..... adekwatne zawalenie sprawy ...

19

rzadko? czyli nie często - teraz się zacznę baczniej przyglądać      wink

20

żartowałem smile

21

trudno nie zauważyć takiej główki     smile

22

Ja już się nie wypowiadam smile