1

Temat: Zakres prac dla ochrony pilne!

Czy mogę w SIWZ w Zakresie prac dla ochrony wymienić oprócz standardowych prac ochrony np. nadzór nad zespołami prądotwórczymi, obsługa kotła centralnego ogrzewania i inne które niekoniecznie związane są z typową pracą ochrony.

2

Odp: Zakres prac dla ochrony pilne!

no są to już czynności specjalistyczne ! ale wszystko można

3

nawet zamiatanie przed portiernią jeśli masz taki kaprys

4

Może to i dobrze takie zlecenie dodatkowych obowiązków, przynajmniej ochrona nie zaśpi smile

5

może się to wiązać z dodatkowym zatrudnieniem osób posiadających uprawnienia do obsługi kotła , nadzór nad zespołami prądotwórczymi nie wiem na czym polega?

6

Dokładnie myszy, obsługa kotła wymaga dodatkowych uprawnień, zespół prądotwórczy też:
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 20 lipca 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci (Dz.U. 2005 nr 141 poz. 1189)

II. RODZAJ URZĄDZEŃ, INSTALACJI I SIECI, PRZY KTÓRYCH EKSPLOATACJI JEST WYMAGANE POSIADANIE KWALIFIKACJI

Grupa 1
Urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energię elektryczną:
1) urządzenia prądotwórcze przyłączone do krajowej sieci elektroenergetycznej bez względu na wysokość napięcia znamionowego;

7

czyli dochodzi wymóg dysponowania takimi osobami

8

myszy1953 napisał/a:

czyli dochodzi wymóg dysponowania takimi osobami

Jak najbardziej tak, warunek trzeba postawić.

9

Spotkałam się z opinią, że nie mogę stawiać warunku  posiadania uprawnień na  kotły Co pracownikom ochrony ,co Wy na to?

10

Według mnie to lepiej darować sobie takie zamówienie, ochrona to ochrona a nie obsługa kotła lub jeszcze inne dozory, poplątanie z pomieszaniem  smile

11

A ja niedługo będę ogłaszał przetarg na ochronę budynku niezamieszkałego który jest ogrzewany jakimś tam systemem, który z uwagi na położenie (wieś) dość często dotyka przerwa w dostępie do energii elekt. Wówczas cały system ogrewania się wyłącza i dopóki któś go ponownie nie uruchomi to ogrzewania nie ma. Wobec tego, czy mogę napisać w SIWZ że pracownik ochrony musi umieć uruchamiać instalację grzewczą typu takiego i takiego?

12 (edytowany przez Marcel 2011-11-03 15:09:28)

eee, nie pisz tego warto o tym wspomnieć że taki obowiązek będzie miał ochroniarz, ale nie trzeba pisać że musi umieć uruchomić instalację grzewczą to raczej nic skomplikowanego.