Temat: Zamówienia uzupełniające!
W jakich przypadkach w zamówieniu na dostawy można zastosować Zamówienia uzupełniające? nie bardzo rozumiem przepis o ty mówiący,bardzo proszę o przykłady.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → Zamówienia uzupełniające!
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W jakich przypadkach w zamówieniu na dostawy można zastosować Zamówienia uzupełniające? nie bardzo rozumiem przepis o ty mówiący,bardzo proszę o przykłady.
zamawiasz komputery , zatrudniasz dodatkowo 3 osoby , którym musisz zorganizować miejsce pracy - "rozszerzasz"dostawę o dodatkowy potrzebny sprzęt ( kosztowo nie więcej niż 20% zamówienia podstawowego)
Pięknie myszy
A paliwa ,pasza, środki ochrony roślin ,nawozy?
Pięknie myszy
Zbyt pięknie, żeby było prawdziwie - to nie takie proste.
Pięknie myszy
To przeczytaj uważnie art. 67.1.7 a przestanie być tak pięknie.
coś nie tak?
A masz jakieś wątpliwości? Twój przykład z komputerami nie jest taki oczywisty.
no mam wątpliwości czy przykład dobry ? a zamówiące czego będzie w takim razie oczywiste?
paliwo ,pasza, środki ochrony roślin ,nawozy? na pewno nie
no mam wątpliwości czy przykład dobry ? a zamówiące czego będzie w takim razie oczywiste?
Trudno mi w tej chwili coś podać, zapewne mógłby to być jakiś specjalistyczny sprzęt (np. do szpitala). Ale standardowe komputery na pewno tu nie pasują.
paliwo ,pasza, środki ochrony roślin ,nawozy? na pewno nie
A dlaczego nie myszy?. Jeżeli przewidział - to czemu nie. Jak najbardziej wręcz.
Czy zmiana wykonawcy powodowałaby koniecznośc nabywania rzeczy o innych parametrach technicznych ............... i d.c. 7
myszy1953 napisał/a:no mam wątpliwości czy przykład dobry ? a zamówiące czego będzie w takim razie oczywiste?
Trudno mi w tej chwili coś podać, zapewne mógłby to być jakiś specjalistyczny sprzęt (np. do szpitala). Ale standardowe komputery na pewno tu nie pasują.
tez można się przyczepić
no np. jakaś część do tomografu komputerowego , ale czy jest tylko jedyny dostawca tej części
Czy zmiana wykonawcy powodowałaby koniecznośc nabywania rzeczy o innych parametrach technicznych ............... i d.c. 7
Masz rację. Cofam swojego posta. Zwalę na piątek .... i cały tydzień....
Myszy pokazała to po prostu obrazowo, nie wnikając jakie mają być to urządzenia, tak to odebrałem, a faktycznie sam komputer tutaj nie pasuje
Przykład:
Niekompatybilność techniczna występuje, w przypadku gdy urządzenia (lub inne rzeczy) do prawidłowej pracy wymagają:
podzespołów,
innych urządzeń lub
rozwiązań tylko im dedykowanych,
a na rynku nie ma zamienników tych podzespołów czy innych urządzeń (a więc może je dostarczyć tylko jeden wykonawca). W takim przypadku zamawiając urządzenie wraz z częściami eksploatacyjnymi, w ramach zamówienia uzupełniającego będziesz mógł rozszerzyć dostawę o kolejną partię części eksploatacyjnych. Pamiętać jednak należy, że ten warunek będzie spełniony jedynie przy urządzeniach lub rzeczach specjalistycznych, w przypadku których na rynku nie istnieje konkurencja.
I to jest dobry przykład
mam pytanko - tak żeby się jeszcze utwierdzić,
póki co miałem okazję robić zam. uzupeł. na roboty bud. lub usług - w tym przypadku sytuacja jest o wiele prostrza ponieważ wystarczy odpowiednio przewidzieć.
a w przypadku dostaw jeszcze jest ten jeden warunek:
Czy zmiana wykonawcy powodowałaby konieczność nabywania rzeczy o innych parametrach technicznych, co powodowałoby niekompatybilność techniczną lub nieproporcjonalnie duże trudności techniczne w użytkowaniu i dozorze?
jak ma to się do kupna np.:
żywności,
tonerów,
mebli,
papieru do ksera itp.
- w związku z powyższym ciężko tu podpasować pod powyższy warunek i rozumiem, że nie można tu mówić o zam. uzupełniających.
odp taka oczywista, że sam sobie odpowiem
.....przy założeniu, że przedmiot zamówienia ma charakter powszechnie dostępny
najlepiej zastosować możliwie najszerszy zakres asortymentów, ponieważ "domówienie" materiałów nieuwzględnionych w siwz spowoduje konieczność przeprowadzenia nowej procedury, właściwej dla ustalonej z należytą starannością wartości zamówienia.
Tak, na to wychodzi.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → Zamówienia uzupełniające!
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc