1

Temat: jaka data umowy ?

podpisaliśmy umowę jako zamawiający wpisując jednocześnie datę jej zawarcia, następnie umowa została przesłana do wykonawcy kurierem (oczywiście on pokrył koszty smile celem podpisania.
Wykonawca ją podpisał ale przy podpisie wstawił datę, w której ją podpisał.
Mam datę zawarcia wpisaną przez zamawiającego i datę (późniejszą) wpisaną przez Wykonawcę - czy jest ok. ? z jaką  datą udzielono zamówienia - z datą wpisaną przez Wykonawcę ?

2

Odp: jaka data umowy ?

Z datą wpisaną przez Wykonawcę.

3 (edytowany przez and1 2011-10-10 14:28:11)

Darek W. napisał/a:

Z datą wpisaną przez Wykonawcę.

wkurzył mnie trochę ten wykonawca, chciałem go wezwać do podpisania umowy osobiście, ale prosił żeby wysłać bo coś tam coś tam no i mu wysłałem, a on w dowód wdzięczności chociaż te parę dni zachachmęcił, cham smile

4

Ato niewdzięcznik! smile. Nie dość, że wybrany to już kombinuje smile

5

Tak. umowa ma moc z datą podpisania późniejszą, a więc podpisaną przez Wykonawcę, poza tym na tym wysyłaniu umów nieźle idzie się "przejechać".

6

Marcel napisał/a:

Tak. umowa ma moc z datą podpisania późniejszą, a więc podpisaną przez Wykonawcę, poza tym na tym wysyłaniu umów nieźle idzie się "przejechać".

Wiem ale rozumiesz czasami trzeba być człowiekiem, jednak widzę, że niektóre jednostki tylko na taki przejaw człowieczeństwa czyhają.
Ostatni raz poszedłem w takiej sprawię na rękę smile

7

jeżeli we wzorze umowy napisano,że  termin się liczy od zawarcia umowy to Wykonawca może sobie wpisywać datę

8

myszy1953 napisał/a:

jeżeli we wzorze umowy napisano,że  termin się liczy od zawarcia umowy to Wykonawca może sobie wpisywać datę

takoż wpisano, że termin realizacji umowy wynosi 50 dni od dnia zawarcia umowy.
Czyli Wykonawca zarobił tym swoim sposobem kilka dni  tzn. późniejszy termin rozpoczęcia realizacji zamówienia.

9

nie, liczysz datę zakończenia umowy 50 dni od daty zawarcia umowy czyli od daty wpisanej przez zamawiającego a nie od daty podpisania przez wykonawcę

10

myszy1953 napisał/a:

nie, liczysz datę zakończenia umowy 50 dni od daty zawarcia umowy czyli od daty wpisanej przez zamawiającego a nie od daty podpisania przez wykonawcę

ok. to co wpisać w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia, datę wpisaną przez zamawiającego czy wykonawcę ?

11

swoją datę, a zabezpieczenie było wymagane

12

nie nie było wymagane.
Myszy wskaż jakąś podstawę albo roztłumacz bo ja nie czaję dlaczego to ma być data moja ? smile

13

jeżeli w siwz i wzorze formularza oferty było napisane ,że wykonawca ma wykonać zamówienie w terminie 50 dni od daty zawarcia umowy to co mam jeszcze wytłumaczyć :
§ 2
TERMINY REALIZACJI
1. Strony ustalają następujące terminy realizacji przedmiotu Umowy:
1) termin rozpoczęcia: .............................
2) termin zakończenia: ??????????.. (4 miesiące od dnia zawarcia umowy)
2. Szczegółowy zakres rzeczowy i terminy wykonania robót określa ?Harmonogram rzeczowo finansowy?, stanowiący załącznik nr 1 do niniejszej Umowy.

14

Myszy u mnie nie ma harmonogramu rzeczowo-finansowego smile
mam tylko zapis, że termin realizacji zamówienia to 50 dni od daty zawarcia.
Umowa przecież faktycznie została zawarta w dniu w który wykonawca ją podpisał (art. 70 kc)
ale to jest moje zdanie smile

15

Mnie uczono, ze w takim przypadku jak Twoj and1 datą zawarcia jest ta wpisana przez wykonawce. Chodzilo o to, ze umowa jest zawarta z chwila podpisania przez ostatnia z osob wskazanych w komparycji umowy.

16

Karo napisał/a:

Mnie uczono, ze w takim przypadku jak Twoj and1 datą zawarcia jest ta wpisana przez wykonawce. Chodzilo o to, ze umowa jest zawarta z chwila podpisania przez ostatnia z osob wskazanych w komparycji umowy.

Mnie też tak uczono smile stąd dyskusja

17

and1 napisał/a:
Karo napisał/a:

Mnie też tak uczono smile stąd dyskusja

masz prawnika =zapytaj

18

myszy1953 napisał/a:

masz prawnika =zapytaj

Myszy ma racje, najlepiej zapytac - co prawnik na to.

19

moim zdaniem wykonawca złożył w postaci oferty oświadczenie woli ,że wykona przedmiot zamówienia w terminie 50 dni od daty zawarcia umowy a nie jej podpisania Amen

20

a tak a propos, dlaczego nie żadasz gwarancji należytego wykonania umowy?

21

myszy1953 napisał/a:

niewielka wartość kontraktu smile

22

otrzymał umowę i przetrzymuje ją dwa tygodnie ,,,,,,,,,,,,,,,,

23

to nie ma znaczenia = wartość zawsze należy żadać zabezpecznia to jest zabezpieczony interes zamawiającego

24

myszy1953 napisał/a:

mała wartość kontraktu smile
ojejku jejku smile
przeprasza Was wszystkich właśnie sprawdziłem w siwz, że termin realizacji zamówienia wynosi 50 dni liczonych od dnia podpisania umowy (a nie jak pisałem wcześniej od dnia zawarcia umowy)
Czyli jednak będę liczył od daty wpisanej przez wykonawcę.
Szczególny ukłon w stronę myszy smile

25

Ja popieram pogląd myszy1953

myszy1953 napisał/a:

liczysz datę ... od daty zawarcia umowy czyli od daty wpisanej przez zamawiającego a nie od daty podpisania przez wykonawcę

albowiem:
* nie można uzależniać wykonania umowy od woli wykonawcy, od daty przez niego wpisanej
* wykonawca mógłby wpisać datę dowolnie późną
* podpis z zasady jest rozumiany jako akceptacja treści zapisanych wyżej, w tym daty zawarcia, a jeżeli podpisujący nie zgadza się z czymkolwiek, to powinien domagać się korekty zapisów albo w ostateczności dopisać swoje zastrzeżenia
* umowa podpisana jest przede wszystkim DOWODEM  jej zawarcia
* w cywilizowanym świecie praktykuje się także inne rozwiązania - jak na przykład dyspozycje ustne potwierdzane później pisemnie
* można sobie wyobrazić dyspozycję: tak, zaczynajcie, dziś, umowę podpisujemy z datą dzisiejszą ... - czyż jest w tym cokolwiek złego???
* wykonawca powinien przyjechać wcześniej i umowę podpiusać osobiście, ale gdy druga strona zaryzykowała grzeczność i nie wymagała osobistego stawiennictwa, to druga strona nie ma teraz usprawiedliwienia, musi podpisać bez szemrania, w przeciwnym wypadku jest co najmniej ŚWIŃTUCHEM i nie zasługuje na poszanowanie.

myszy1953 napisał/a:

masz prawnika =zapytaj

Rozsądny pomysł.