26

Odp: jaka data umowy ?

myszy1953 napisał/a:

moim zdaniem wykonawca złożył w postaci oferty oświadczenie woli ,że wykona przedmiot zamówienia w terminie 50 dni od daty zawarcia umowy a nie jej podpisania Amen

Właśnie ta data wpisana przez wyk. jest jego oświadczeniem woli. Amen. smile

27

and1 napisał/a:

- z datą wpisaną przez Wykonawcę ?

dla sądow z ww. datą

28

toż to jakaś głupota - dostanie umowy do podpisania i będzie podpisywał m-c i wpisze datę i co wtedy ma zrobić zamawiający?
ponadto data zakończenia chyba byla już wpisana w tej przesłanej umowie?

29

myszy1953 napisał/a:

1. toż to jakaś głupota - dostanie umowy do podpisania i będzie podpisywał m-c i wpisze datę i co wtedy ma zrobić zamawiający?
2. ponadto data zakończenia chyba byla już wpisana w tej przesłanej umowie?

1. trzeba się przestawić: zawarcie umowy w siedzibie zamawiającego, w terminie przez niego wyznaczonym
2. nie ważne co jest napisane, ważne jest to jak faktycznie było (o ile da się to udowodnić)

30

1. Tak, Andi1 się przytrafiło ale jak to mówią , cygan tylko raz przez wieś przechodzi teraz nie ma zmiłuj 500 km niech przyjeżdża i podpisuje
2. nie wiem co napisać ...     smile

31 (edytowany przez and1 2011-10-11 12:20:01)

myszy1953 napisał/a:

ponadto data zakończenia chyba byla już wpisana w tej przesłanej umowie?

tzn. datą zakończenia nie była konkretnie wpisana jako dzień,miesiąc.
Był tylko zapis że umowę należy wykonać w terminie 50 dni od daty jej podpisania.
Jak będę liczył od daty wpisanej przez wykonawcę to o kilka dni się przesunie jej wykonania, ale to żadnej zmiany jej wykonania nie spowoduje.

Ostatni raz popełniłem taki błąd - dobrze radzicie jak im zależy to przyjadą smile
A ty nic innego mi nie pozostaje jak liczyć od daty wykonawcy i uznać tą datę jako datę udzielenia zamówienia (BZP).

32

no tak

33

ale ja uważam ,że we wzorze umowy może być wpisane 50 dni -tam od czegoś ale w umowie podpisanej nie powinna być data zawita

34

Witam, sytuacja u mnie wygląda tak: umowa na energię po PN, firma która wygrała chciała abym podał im nr umowy, więc ją zarejestrowałem je w roku 2011, ale nie wpisałem daty ponieważa okres zmiany sprzedawcy miał sie licyc od momentu podpisania przez drugą stronę. a druga strona podpisała w styczniu 2012r. I co ja mam teraz zeobic ?? jak zarejestruję w 2012 to w rejestrze z 2011 zostanie mi luka. jak wybrnąc z tej sytuacji?? Proszę o radę.

35

To żaden problem, no i nie ma nic wspólnego w ustawą Pzp. Nie też ma prawnego znaczenia do jakiego zeszytu i co wpisaliście, możecie wpisywać co uważacie. Jeśli luka nie pasuje, do wypełnijcie byle czym, ale można po ludzku, np. ?przeniesiono pod pozycję ...?

36

skoro umowa została zawarta w 2012 to w sprawozdaniu bedą ją wykazywął dopiero w 2013?

37

Tak.

38

dzięki

39

czy moge wpisac w siwz i zworze oferty konkretne daty zakonczenia przedmiotu umowy czy musze wpisac ilosc dni kalendarzowych?
przeciez w BZP czy Dz.U.U.E jest wybor konkretna dat alub w ilosci dni,m-cy
czy ktos moze sie do takiego zapisu przyczepic?

40

Możesz wpisać konkretną datę, liczbę miesięcy czy dni - masz takie prawo, nikt nie powinien się przyczepić do tego wink

41

dostalam takie zapytanie od wykonawcy do siwz, powoluje sie na wyroki KIO11223/10, Kio/UZP 54/10, KIO/UZP 1246/10

42

Zapoznałem się z drugim i trzecim wyrokiem. Twój wykonawca równie dobrze może się powołać na Matkę Boską Zielną. Te wyroki dotyczą czegoś innego, zresztą jest to oczywiste biorąc pod uwagę niepodważalny fakt, iż można zawierać umowy "na konkretną datę".

43

czy jesli w wyniku zapytan do pfu -autor pfu zmienia zapisy w pfu, musimy otrzymac poprawiony dokument pfu czy wystarczy ze odpowiedzi autora zamieścimy w dokumencie wyjasnienia tresci siwz?

44

Z punktu widzenia zamówień publicznych wystarczy odpowiedź w wyjaśnieniach treści siwz.

45

pfu to opis zamowienia, gdyby to byl np. projekt to wtedy juz musialabym zamiescic poprawiony projekt czy tez wystarczylyby wyjasnienia siwz?

46

wystarczą wyjaśnienia siwz wink