26

Odp: zwracac wadium czy nie?

a dlaczego janek 159 wyznaczył termin na godzinę 12 a nie na 13:50 ? no po to aby ktoś nie mógł zdążyć  ?? należy postępować tak jakbyśmy chcieli aby postępowano wobec nas oraz z pewną chociaż dozą logiki i racjonalności ................ czyli uzupelnienie termin do końca dnia

27 (edytowany przez psz 2011-10-19 09:42:46)

No oczywiście, że tylko o to chodzi. Ja też jestem za oddaniem wadium. Każdy pewnie czuł, że zabranie wadium w takiej sytuacji trąci nonsensem, ale zgodnie z przepisami wadium można zabrać.

Trąci nonsensem oczywiście tylko dzięki Zamawiającemu (chyba, że miał dobry powód, aby uzupełnienie dokumentów było do 12:00, ale wtedy pewnie by nie miał wątpliwości odnośnie zabrania wadium).

Najpierw Zamawiający ustala pewne reguły, które są potem są łamane, a potem pyta co ma zrobić. Dlatego też pisałem o zatrzymaniu bo skoro Zamawiający ustalił takie, a nie inne reguły to niech wg nich gra.

Myszy - doza logiki i racjonalności? Zwróć uwagę, że wezwanie jest z 02.09, miał czas do 07.09. Mógł wysłać 05.09? Mógł. Mógł wysłać "next day do 9:00", "do 12:00" czy cokolwiek podobnego? Mógł, czyli wina po stronie Wykonawcy, tylko czujemy, że jednak byłoby to trochę nie fair.

28

warunek musi być postawiony racjonalnie, aby W. mógł uzupełnić,
więc co złego w stawianiu warunku na godzinę 12.00, czy godz. 24.00 jest lepsza?
czy to nie tak jak godzina składania ofert? jasno i konkretnie.

29

nie czepiałbym się tej 12.00. wiedział przecież dużo wcześniej, do której miał dostarczyć.
a jakby było, że do końca dnia tj. do 15.30 a kurier by się zjawił o 15.40. To co wtedy? Kancelaria zamknięta, może oczywiście zostawić sprzątaczce, ale nie ona jest od odbierania dokumentów. Czy zamawiający postąpił nielogicznie, że poszedł już do domu?

30

Tyle tu o WINIE, a przepisy mówią jedynie "o przyczynach leżacych po stronie wykonawcy" wink