1

Temat: Odrzucic jako niezgodną z SIWZ????

Odrzucić czy zostawić?Zamawiający wymagał w SIWZ wykazu wyposażenia z podaniem nazwy/ parametrów. W drugim PN (w pierwszym nie było ofert) 3 oferentów podało wykaz wyposażenia ale dwóch nie podało nazw ani parametrów tylko ceny, a jeden podał wykaz prawidłowo wypełniony, tylko przy jednym sprzęcie nie podał nazwy a jedynie same parametry. Dodam że oferta jest najtańsza i parametry urzadzenia sa prawidłowe, jest szansa żeby uzać te ofertę i uratowac przetarg?
Może jakieś wyroki na ten temat? albo info o wynikach kontroli?

2

Odp: Odrzucic jako niezgodną z SIWZ????

1. Uznać.
2. Usunąć ten wątek, bo chyba podobny już był o godz.13:48

3 (edytowany przez maldarec 2011-10-31 14:01:12)

Dzięki Hubal, na ciebie zawsze można liczyć, a czy masz może jakieś wyroki KIO (cokolwiek) w razie ewentualnej kontroli?

Drugi identyczny wątek usunięty :-)

4 (edytowany przez hubal 2011-11-01 08:31:01)

Niestety, nie mam pod ręką konkretnych wyroków, kontrolami nie martwię się w takim stopniu by od razu zabezpieczać się wyrokami, na początek wystarcza rozumienie i przekonanie.
Można argumentować, że w zamówieniach publicznych są istotne właściwości przedmiotu zamówienia, a nie nazwy, co więcej - wymaganie konkretnych nazw jest w zasadzie sprzeczne z przepisami ustawy.

PS.
Jeszcze jeden argument: rezygnacja z egzekwowania nazw jest korzystna dla zamawiającego - chyba wiadomo dlaczego.

5

Uważam tak jak hubal, tym bardziej że parametry się zgadzają.

6

Pytam o ewentualne wyroki bo zamówienie jest finansowane z UE i nie chcę żeby później zarzucono mi że należało odrzucić ofertę, jako niezgodną z SIWZ, bo Z wymagał podania nazw wycenianych urządzeń. Trochę to paradoks bo odrzucenie 3 ofert prowadzi do zamówienia z wolnej ręki w trzecim w kolei postępowaniu ale może to byłoby bardziej prawidłowe w świetle przepisów UE?
Jakie jest wasze zdanie?

7

Nikt nie miał podobnego dylematu? co wybrać? narazić się na zarzut bezzasadnego odrzucenia oferty czy na zarzut nierównego traktowania wykonawców (choć w przypadku odrzucenia ofert mamy prawo udzielic zamówienia z wolnej ręki)

8

maldarec napisał/a:

Nikt nie miał podobnego dylematu? co wybrać? narazić się na zarzut bezzasadnego odrzucenia oferty czy na zarzut nierównego traktowania wykonawców (choć w przypadku odrzucenia ofert mamy prawo udzielic zamówienia z wolnej ręki)

w żądano podania albo nazwy wlasnej albo parametrów więc w czym problem?

9

Może dla jasności sprawy opiszę dokładnie:
1. Pierwsza oferta wykaz wyposażenia przepisany ze str internetowej i wpisane ceny
2. Druga oferta wykaz wyposażenia wydrukowany i wpisane długopisem ceny
3 Trzecia oferta wykaz wypełniony z podaniem parametrów i nazw oraz cen, tylko przy jednym sprzęcie brak nawy- parametry prawidłowe)
Nie chcę wzywać do wyjasnien bo mógłby ktos potraktowac jako uzupełnienie oferty.

10

Zostawić i nie czepiać się.

11

Też jestem za tym, żeby zostawić i nie czepiać się, choć ciagle mam watpliwości. Ale pożyjemy, zobaczymy. Dzięki wszystkim za podjęcie tematu.