1

Temat: kredyt długoterminowy

koszty obsługi kredytu po przetargu wyszły nam znacznie wyższe niż kwota którą zamierzaliśmy przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Czy ta różnica powinna znaleźć odzwierciedlenie w uchwale Rady Gminy, czy zamawiający może podpisać umowę odrazu?
Odsetki zaczynamy spłacać odrazu natomiast kapitał dopiero w 2016 roku.
Bardzo liczę na waszą pomoc.

2

Odp: kredyt długoterminowy

jeśli koszty przekroczyły to co zamierzaliście to ... uniważnienie

3

Chyba że zwiększycie.

4

musi być podkładka z finansowego,że znaleźliście te pieniądze

5

Tak, to już zmartwienie działu księgowości.

6

no ale przecież to nie dział księgowości jest organem stanowiącym tylko Rada Gminy?

7

No tak jest, ale to skarbik wie czy da się uzyskać dodatkowe środki (któż będzie wiedział lepiej), a następnie sprawę przedstawia się radzie.

8

cbud napisał/a:

to ... uniważnienie

To zbyt radykalne posunięcie i w ogóle nie o to chodzi.
Ja bym raczej z księgowym uzgadniał: czy znajdzie pieniądze w tym roku, czy nie i czy da radę w kolejnym.

9

Ja podobnie jak hubal.

10

unieważnienie nie wchodzi w grę. Mimo bardzo wysokiej ceny jaką bank zaoferowała musimy wybrać bo jesteśmy w patowej sytuacji. Księgowa pieniądze dorzuci. Tylko jedno mi nie daje spokoju - czy w związku z zaistniałą różnicą Zamawiający może podpisać umowę teraz, bez zwiększenia środków Uchwałą Rady Gminy?????????

11

To właśnie bym wyjaśniał u księgowej, tzn. czy formalnie ma i dorzuca już teraz, albo czy będzie mogła dorzucić dopiero po uchwale rady i umowa musi poczekać na formalności.
Ja akurat nie wiem, może kto inny...

12

U nas jest tak że musi być zaklepane przez radę i raczej u was będzie tak samo smile

13

zdecydowanie - bez zmiany uchwały ani rusz