1

Temat: uzupełnienie, czas

Witam.

Zastanawiam się nad jedną rzeczą : Zamawiający wyznacza czas na uzupełnienie oferty  np do 10  listopada. Wykonawca dostarcza dokument 8 listopada a dostarczony dokument jest nieprawidłowy (nie potwierdza spełniania warunków). Czy informację o wyniku postępowania i wykluczeniu wykonawcy mogę wysłać 9 listopada czy mimo wszystko muszę czekać do końca wyznaczonego terminu....

pozdrawiam

2

Odp: uzupełnienie, czas

Bezpieczniej jest chyba poczekac do 10 listopada, a jesli przyniesie nowy dokument i powie że tamtem przedstawił przez pomyłkę?

3

maldarec napisał/a:

Bezpieczniej jest chyba poczekac do 10 listopada, a jesli przyniesie nowy dokument i powie że tamtem przedstawił przez pomyłkę?

??? - nie wierzę .....

4

Bitter napisał/a:

Witam.

Zastanawiam się nad jedną rzeczą : Zamawiający wyznacza czas na uzupełnienie oferty  np do 10  listopada. Wykonawca dostarcza dokument 8 listopada a dostarczony dokument jest nieprawidłowy (nie potwierdza spełniania warunków). Czy informację o wyniku postępowania i wykluczeniu wykonawcy mogę wysłać 9 listopada czy mimo wszystko muszę czekać do końca wyznaczonego terminu....

pozdrawiam

Nie trzeba czekać - złożył w terminie - 9 wysyłasz - i tylko RAZ uzupełnił

5

Darek W. napisał/a:
maldarec napisał/a:

??? - nie wierzę .....

Kiedys wezwaliśmy do uzupełnienia info z urzędu skarbowego i W przyniósł dokument, zostawił w sekretariacie, a za godz wrócił bo zorientował się że zostawił "stary" zamiast nowego (oba miał w samochodzie). Tak czy inaczej nowy dok. był wazny na dzień złożenia oferty. Uważasz, że nie powinniśmy uznac tego dokumentu bo przyniósł go drugi raz, choc był prawidłowy?

6

Tak - tak uważam - i KIO też - ale nie ma co dzielić włos na czworo - jest już po sprawie

7

maldarec napisał/a:

A jak przyniesie prawidłowy, a po godzinie będzie chciał wymienić na nieprawidłowy?

8

Chyba nie będę czekał. Swoją szansę miał i nie wykorzystał.

9

Bitter napisał/a:

Chyba nie będę czekał. Swoją szansę miał i nie wykorzystał.

Tak jest ..

10

uzupełnił w terminie,
można tylko raz,
więc na co czekać?!

11

Hmm, fakt czekać nie trzeba, ale kierując się dobrem sprawy odczekał bym.

12

Marcel to najdroższa oferta (a mam ich 8). sytuacja dot. daty na dokumencie urzedowym, której już nie zmienią.

13 (edytowany przez Marcel 2011-11-08 12:55:36)

Dlatego napisałem, trzeba kierować się dobrem sprawy, w tym wypadku zgoda, ale jak byś postąpił gdyby była to oferta najkorzystniejsza? smile

14

Na szczęście nie jest big_smile.

15 (edytowany przez Darek W. 2011-11-08 13:05:49)

Marcel napisał/a:

Dlatego napisałem, trzeba kierować się dobrem sprawy, w tym wypadku zgoda, ale jak byś postąpił gdyby była to oferta najkorzystniejsza? smile

oj wy oj wy  - jak wiecie Pzp "rzecze" inaczej smile

16

Marcel napisał/a:

Hmm, ... kierując się dobrem sprawy odczekał bym.

Ja też.
A może nawet w niektórych przypadkach dla dobra sprawy zatelefonowałbym, ale na pewno nie przy najdrożej ofercie.

Nie zgadzam się, że uzupełniać można tylko raz. Raz - to zgodzę się w zakresie żądania takiego uzupełnienia.

17

hubal napisał/a:
Marcel napisał/a:

Ja też.
A może nawet w niektórych przypadkach dla dobra sprawy zatelefonowałbym, ale na pewno nie przy najdrożej ofercie.

Nie zgadzam się, że uzupełniać można tylko raz. Raz - to zgodzę się w zakresie żądania takiego uzupełnienia.

Sądziłem, że po wezwaniu wykonawca dostarcza dokument i ten dokument oceniamy.

18 (edytowany przez maldarec 2011-11-08 13:24:42)

hubal napisał/a:
Marcel napisał/a:

Ja też.

No właśnie.... zgadzam się! a wracając do wątku to owszem mozna uzupełnic raz ale czasem w uzasadnionych przypadkach trzeba kierowac się zdrowym rozsądkiem...

19

I o to chodzi, zdrowym rozsądkiem.

20

No ale w przedstawionej sytuacji czy MUSZĘ czekać? Złamię ustawę jak nie zaczekam do końca terminu?

21

Bitter napisał/a:

Złamię ustawę jak nie zaczekam do końca terminu?

Co do zasady, nie.

22

Bitter napisał/a:

No ale w przedstawionej sytuacji czy MUSZĘ czekać? Złamię ustawę jak nie zaczekam do końca terminu?

No -  nie no - uzupełnił w terminie - nie trzeba czekać

23

Heh, ale pamiętajmy o zdrowym rozsądku.

24

Marcel napisał/a:

Jak go nie ma to wykonawca ma obowiązek go uzupełnić?

25

Marcel napisał/a:

Taaaa - Pzp nie jest zdroworozsądkowa - a podobno "ludzie" ją pisali .