1

Temat: Aneks czy zamówienie uzupelniające?

Mam dylemat... Mam zawarta umowę na utrzymanie terenów, w swiz przewidziałam zamówienie uzupełniające i w umowie również jest zapis zgodnie z art. 144 że przewiduje się zmiany w treści umowy dotyczące zmian powierzchni terenów na których realizowane będzie zamówienie.
Teraz takie zmiany dokonałam tzn zmieniła się powierzchnia terenów, nieznacznie ale w związku z tym wzrasta też wynagrodzenie dla Wykonawcy.
No i mam dylemat, Aneks czy zamówienie uzupełniające?

2

Odp: Aneks czy zamówienie uzupelniające?

Skorzystał bym z zapisu który przewidzieliście zgodnie z art.144.

3

ale się dzisiaj zazieleniło smile
nawet motylki latają.... hihi
a ja piję kawkę i męcze rogale Marcińskie,
weekend tuż, tuż...

4

Marcel napisał/a:

Skorzystał bym z zapisu który przewidzieliście zgodnie z art.144.

Czyli uznać to za zmianę nieistotną??

5

efigy007 napisał/a:

weekend tuż, tuż...

Smacznego;-)

6

jest to zmiana istotna, ale przewidzieliście zmiany w treści umowy dotyczące zmian powierzchni terenów na których realizowane będzie zamówienie, więc spokojnie można z tego skorzystać.

7

ok, dziękuję!

8

efigy007 napisał/a:

weekend tuż, tuż...

Miałem takie samo śniadanie wink

9

Tak, zmiana jest istotna ale przewidziana, więc jest OK.

10

Może ja się włączę. Do myślenia oczywiście.
Załóżmy, że umowa dotyczy konkretnych miejsc i są one zapisane. Jeśli ich powierzchnia okazuje się większa, to ją po prostu rozliczamy w ramach umowy i zamówienia uzupełniające są bezprzedmiotowe.
W ramach umowy ograniczamy się do zapisów w niej zawartych.
Jeśli występuje potrzeba wyjścia poza zakres umowy, to albo ją zmieniamy na ile się da, albo zawieramy nową według odpowiedniej procedury. Czy to aby uzupełniające, to odrębne zagadnienie.

11

Tak, ta są konkretne tereny. Jednak w trakcie realizacji umowy okazało się, że doszło kilka nowych, bo gmina dokonała nowych inwestycji, w innych zmniejszyły się powierzchnie (bo np została sprzedana część terenu). Dlatego takie możliwości przewidziałam i je zapisałam w umowie. Sam zakres czynności, które wykonuje Wykonawca nie zmienia się. Zmienia się tylko powierzchnia.Jednak nasz radca ma wątpliwości.... niestety ja go nie mogę przekonać... on upiera się, ze powinno być zamówienie uzupełniające.

12

Maarta w sumie którą opcję nie zastosować błędu nie będzie.

13

Marcel napisał/a:

Maarta w sumie którą opcję nie zastosować błędu nie będzie.

No tak, tylko roboty mniej ;-)

14

Tak dokładnie, to samo miałem napisać w poprzednim poście smile

15

Marcel napisał/a:

którą opcję nie zastosować błędu nie będzie.

Nie zgadzam się, a radca tym bardziej. Błąd grozi i to całkiem poważny.
Otóż

Maarta napisał/a:

są konkretne tereny.

Czyli przedmiotem zamówienia są KONKRETNE tereny, a nie w ogóle jakieś i nie pole ich powierzchni, czyli były dokładnie określone, jak np. działka A1, droga od punktu B1 do B2, więc umowa nie obejmuje ani prac np. na działce A2, choćby była przyległa, ani na odcinku od B2 do B3. Umowa w tych drugich miejscach po prostu nie obowiązuje, zaś ewentualna zmiana w tym kierunku jest istotna.

Maarta napisał/a:

Jednak nasz radca ma wątpliwości....

No i nie widać sposobu, by nie przyznać mu racji. Co więcej, radca ma pełny wgląd w materiały sprawy, a my nie, więc polemizowanie na forum z jego stanowiskiem jest nawet niepoważne.

Jeśli jednak Maarta czuje potrzebę czy możliwość, to niech ponownie przeanalizuje materiały, w pierwszej kolejności określenie przedmiotu zamówienia zawarte w specyfikacji. W granicach tego określenia może zmieniać jako nieistotne warunki umowne.
Może też coś pomocnego znajdzie w innych miejscach: w opisie przedmiotu zamówienia, w ogłoszeniu, w opisie warunków zmian umowy, w samej umowie itd.
Jeszcze jedno. Zamiast zamówienia uzupełniającego można najpierw rozważyć możliwość zamówienia bez stosowania ustawy, może być wygodniej.
Powodzenia.

16 (edytowany przez Maarta 2011-11-14 11:38:55)

Jednak aneks smile

17

Czyli to co obstawiałem na początku smile

18

Nio... udało się przekonać.... więc spokojnie można wypić kawkę;)