1

Temat: istotne postanowienia umowne w umowie

zrobiliśmy siwz-a na kompleksową dostawę energii elektr. do którego załączyliśmy istotne postanowienia umowne.
po wyborze oferty zwróciliśmy się do wykonawcy o przygotowania wzoru umowy z uwzględnieniem istotnych post.
czy we wzorze muszą się znaleźć wszystkie dosłownie przytoczone zapisy istotnych postanowień, wykonawca w przesłanym wzorze nie zamieścił definicji twierdząc że to tylko definicja, co teraz zostawić tak jak jest, czy kazać mu (wykonawcy) uzupełnić wzór ?
w sumie to tylko definicja wydaje mi się, że nie ma ona wpływu na treść umowy

2

Odp: istotne postanowienia umowne w umowie

Ja staram się trzymać tego co zamieściłem, chyba że to tylko definicja kompletnie nie wnosząca nic do umowy, z drugiej jednak strony co za problem umieścić w niej samą definicję? smile

3

w sumie żaden problem, ale wykonawcy się nie chce bo to tylko definicja smile dobry jest
zapis dotyczy wyjaśnienia znaczenia operator systemu dystrybucyjnego (OSD)
a czy te postanowienia umowy muszą być identycznie sformułowane w istotnych postanowieniach umownych ?

4

Postanowienia umowy to postanowienia a więc moim zdaniem należało by je wpisać, nie muszą być identyczne, formę można zmienić ale istotę zapisu trzeba zachować.

5

Nie uważam, że definicje są naprawdę istotnymi postanowieniami umowy, bo jeśli one są, to już nie widzę co nie jest. W związku z tym nie upierałbym się, ale przede wszystkim nie wpisywał do zakresu istotnych postanowień, takie coś jak widać jest rangi goli samobójczych.
Teraz zamawiający ma drobny problem, bo gdy postanowił co istotne, to teraz trudno od tego odstąpić, choć zapewne żaden kontroler nie zabije za takie odstąpienie.

Ja osobiście nie jestem przekonany czy lepiej się upierać czy zrezygnować.

6

hubal napisał/a:

Ja osobiście nie jestem przekonany czy lepiej się upierać czy zrezygnować.

Sądzę że lepiej jednak upierać się, cóż to za przeszkoda wpisać to do umowy!

7

jeżeli ta "definicja" jest gdziekolwiek "zdefiniowana" tzn nie wynika z dowolnej twórczości Z. to nie uważam aby była ona istotna i nie powinna być wpisywana przez Z. do postanowień istotnych - podobnie jak hubal uważam że to nie problem (oczywiście jeżeli nie stanowi twórczości Z.)