1

Temat: warunek udziału w postępowaniu- pilne!!

Bardzo Was proszę o pomoc w następującej kwestii: Czy zamawiający może postawić warunek że osoba która będzie pełnić funkcję kierownika budowy posiada co najmniej 5 letnie doświadczenie zawodowe w zakresie swojej specjalności.
Doświadczenie zawodowe liczone będzie od daty uzyskania uprawnień do pełnienia samodzielnej funkcji technicznej.
Przecież rozporządzenie o tym nie mówi, ale .........

2

Odp: warunek udziału w postępowaniu- pilne!!

Rozporządzenie nie mówi, ale Zamawiający doprecyzował warunek i ma do tego pełne prawo.

3

jeżeli warunek taki jest konieczny do przeprowadzenia postępowania to można

4

można ale czy chodzi ci o doświadczenie czy odpowiednio długi okres posiadania uprawnień np. mojj kolega ma uprawnienia 20 lat ale nie nadzoruje - czy chodziłoby ci o kogoś takiego?)

5

Tu byłbym ostrożny - z tego wynika raczej, że ma uprawnienia a nie doświadczenie

6

czytając #1 ma mieć pięcioletnie doświadczenie zawodowe

7

tak, chcemy aby nam wykazał pięcioletnie doświadczenie zawodowe. Czy możemy postawić taki warunek? Bo np czemu nie 6 albo 7 letnie, mógłby ktoś zapytać.

8

możecie żądać 5 l. doświadczenia - tylko co to znaczy? tzn co ma wykazać bo jeżeli tak jak pisałaś na wstępie (uprawnienia od 5 lat) to to nie jest doświadczenie

9

Ja akurat osobiście takiego warunku nie stawiam.

10

pięć lat doświadczenia to wykaz budów jedna 3 miesiące , druga 15 miesięcy i musi zebrać 60 miesięcy na budowach ! hahahihihi

11

w pierwszym poście napisałam o 5 letnim doświadczeniu, które będziemy liczyć od daty uzyskania uprawnień ( bo od czego innego liczyć 5 lat). Stawianie takiego warunku jest według mnie bez sensu, ale osoba, która składa mi wniosek o wszczęcie procedury jest innego zdania. Warunek wg mnie musi doprecyzować bo jest za ogólny ( albo się mylę)
Wykaz budów, ale jakich różnych??, czy konkretnie pod przedmiot zamówienia???, czy może lepiej żeby kierownik budowy np. nadzorował 2 roboty takie jak nasz przedmiot zamówienia???

12

Doprecyzować to raczej nie. Powiem tak: im bardziej ogólne czyli szerokie wymagania, tym większe szanse powodzenia całego postępowania, a tyn samym potencjalnie większa korzyść dla zamawiającego.

13

ola2003 napisał/a:

w pierwszym poście napisałam o 5 letnim doświadczeniu, które będziemy liczyć od daty uzyskania uprawnień ( bo od czego innego liczyć 5 lat). Stawianie takiego warunku jest według mnie bez sensu, ale osoba, która składa mi wniosek o wszczęcie procedury jest innego zdania. Warunek wg mnie musi doprecyzować bo jest za ogólny ( albo się mylę)
Wykaz budów, ale jakich różnych??, czy konkretnie pod przedmiot zamówienia???, czy może lepiej żeby kierownik budowy np. nadzorował 2 roboty takie jak nasz przedmiot zamówienia???

niech ta osoba uzasadni ,że ten " idiotyczny wymóg" jest niezbędny do przeprowadzenia postępowania

14

ktoś moze mieć uprawnienia 30 lat i nigdy nie być kierownikiem budowy

15

Myszy1953, racja.
Jak już stawiasz, to doprecyzuj w jakiej branży, np. kierownikiem budowy w branży drogowej czy innej. Nie doprecyzujesz, to wskoczy Ci kierownik budowy, który oczywiście kierownikiem był, ale niekoniecznie w branży, którą potrzebujesz.