1

Temat: Wolna ręka...???

Witam, nie mam pewności więc proszę o pomoc. Ogłosiliśmy przetarg na budowę sali gimnastycznej i wyszła lipa...! Żadna oferta nie wpłynęła;-( Tego samego dnia co minął termin składania ofert, nie czekaliśmy tylko ogłośliliśmy następny bo gonią nas terminy (możemy stracić przyznaną dotację). Z tego co bserwuję wykonawcy nadal się nie rwą... Jeśli znowu nie będzie żadnej oferty, to przychodzi mi tylko jedno do głowy żeby nie stracić dotacji, a mianowicie art. 67 ust. 1 pkt 4 - zamówienie z wolnej ręki. Czy mogę zrobić taki manewr??? Jesli tak, to jakie obowiązki sie z tym wiążą? Czy musze pytac o pozwolenie PREZESA???

2

Odp: Wolna ręka...???

Możesz zrobić taki manerw o ile sie ponownie nikt nie zgłosi i nie zmienisz warunków zamówienia

3

to oczywiste, ale nie musze pytać Prezesa o zgodę? Pozatym, jesli podpisze umowę z wykonawcą to czy musze zamieszczać info o udzieleniu zamówienia w Biuletynie?
I wreszcie czy info o wszczęciu postępowania też powinno być tam zamieszczane...?

4

Równie oczywisty jest brak zgody Prezesa, bo ustawa od roku go nie przewiduje  wink
Info o udzieleniu zamieszcza sie bez względu na tryb, a  "info o wszczęciu" dotyczy trybów dla których przewidziano ogłoszenie - dla WR nie przewidziano

5

tak tez myślałem, aczkolwiek pewności nie miałem.
Wielkie dzieki za rozwiane wątpliwości;)
pozdrowionka!!!

6

mam pytanko
w zamówieniu z wolnej ręki negocjuje się z jednym wykonawcą

Kto ze strony zamawiająćego morze brać udział w negocjacjach, czy musi to byc komisja czy wystarczy kierownik zamawiającego i osoba do sporządzenia protokołu.

7

Jeśli nie określa tego procedura wewnętrzna to powinien to robic kierownik zamawiającego lub osoba(y) przez niego upełnomocniona - komisja przetargowa musi być tylko w sytuacji określonej w przepisie art. 19 ust.1 PZP