1

Temat: Usługa sprzątania

Pilnie potrzebuję rady,
odnośnie zapisu:
posiadają wiedzę i doświadczenie do wykonania zamówienia tj.:

Warunek  ten  zostanie  spełniony  jeżeli  Wykonawca  wykaże,  że  należycie  wykonał,  a  w  przypadku świadczeń  okresowych lub ciągłych również wykonuje w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie co najmniej jedną usługę sprzątania  w  obiekcie  biurowym  o  łącznej  powierzchni  min.  9 000  m2    (bez  okien  i  terenów przyległych) trwającą co najmniej 12 miesięcy o wartości nie mniejszej niż 250 000 zł brutto w ramach jednej umowy.

moje pytanie brzmi:
jeżeli wykaże że wykonałem 3 usługi sprzątania powierzchni biurowych nie będących w obiekcie biurowym spełnie warunek Z???
proszę o rade

2

Odp: Usługa sprzątania

Warunek postawiony nieco dziwnie, moim zdaniem Zamawiający powinien uznać pod warunkiem że metraż będzie się zgadzał.

3

a nie uznał i nie wiem co teraz metraz sie zgadza

4

Biorąc zapis dosłownie to wystarczyło zrealizować usługę sprzątania 30 m2 w obiekcie biurowym o łącznej powierzchni min. 9000 m2 wink

5 (edytowany przez mirek.sz1 2011-11-17 13:04:21)

obiektami użyteczności publicznej są budynki na:
potrzeby administracji publicznej, wymiaru sprawiedliwości, kultury, kultu religijnego, oświaty, szkolnictwa wyższego, nauki, wychowania, opieki zdrowotnej, społecznej lub socjalnej, obsługi bankowej, handlu, gastronomii, usług, w tym usług pocztowych lub telekomunikacyjnych, turystyki, sportu, obsługi pasażerów w transporcie kolejowym, drogowym, lotniczym, morskim lub wodnym śródlądowym, oraz inny budynek przeznaczony do wykonywania podobnych funkcji; za budynek użyteczności publicznej uznaje się także budynek biurowy lub socjalny,?,
ja załączyłem obiekt handlowy 10 000m2 z pomieszczeniami biurowymi.
i wadium jest ehhh..

6

Hmmm obiekt biurowy a powierzchnie biurowe w zasadzie to samo do sprzątania...  widać zamawiającemu chodzi o doświadczenie sprzątania tylko biurowców.

7

Z jest szkoła ASP

8 (edytowany przez efigy007 2011-11-17 13:56:25)

1. warunek - min.  9 000  m2    (bez  okien  i  terenów przyległych),
2. w. trwającą co najmniej 12 miesięcy
3. o wartości nie mniejszej niż 250 000 zł brutto,
4. w. ramach jednej umowy.

Cztery warunki muszą być spełnione razem w jednej umowie!

a ja tu widzę 3 usługi, chyba, że coś niedokładnie doczytałem???

jeśli było wadium i wezwali cię do uzupełnienia, a nie masz takiej usługi to możesz
napisać, że się przeliczyłeś z możliwościami itp. - trzeba udowodnić, że nie wynika to z przyczyna leżących po stronie Wyk.

9

załączyłem referencje obiektu handlowego o powierzchni wewnetrznej10 000m2 w którym są biura, magazyny, sanitariaty

10

ale (jak pisałem powyżej) spełnione są wszystkie cztery warunki w jednej umowie?
jak dla mnie to obiekt biurowy to jedno a powierzchnie magazynowe to drugie sad

szkoda, że przed złożeniem nie pytaliście się Zam. o wyszczegółowienie itp.

11

spelnia te 4 warunki tylko nie jest obiektem biurowym lecz handlowym ale jeden i drugi obiekt jest pod pojeciem użyteczności publicznej tym bardziej że w tym obiekcie handlowym są też pomieszczenia biurowe

12 (edytowany przez mirek.sz1 2011-11-17 20:46:25)

jest jakieś  wyjście?

13

no może byc problem, poniewąż specyfika tych pomieszczeń sprawia, że może być inny
sposób wykonywania usługi.
inaczej sprząta się powierzchnie magazynowe, trochę inaczej biurowe, a jeszcze inaczej w szpitalu.
hmmmmmmmm
a może spróbujcie właśnie starać się wyjaśniać, że właśnie ta specyfika jest w przypadku tych powierzchni tożsama itp.

14

Wydaje się, że sprawa beznadziejna.

mirek.sz1 napisał/a:

a nie uznał

Zapewne więc wezwał do uzupełnienia i teraz grozi
a) wykluczenie
b) przepadek wadium.
Teraz pozostaje jedynie ratowanie wadium. To wymaga aktywnego zachowania wykonawcy, ale nie wiemy co zamawiający żąda. Tak czy owak teraz koniecznie trzeba COKOLWIEK DOSTARCZYĆ, oczywiście najlepiej zbliżone do oczekiwań, komentarze czy wyjaśnienia same mogą nie uchronić przed eskalacją awantury.
Gdyby roboty obejmowały pomieszczenia  biurowe, to widziałbym szansę na uznanie, proporcjonalną do tych ilości, ale teraz trudno na to liczyć, jedynie ratować wadium jak wyżej.

15

w referencji jest wymienione również pomieszczenia biurowe

16 (edytowany przez efigy007 2011-11-18 09:25:24)

a to może być za mało, więc jak hubal !

17

dzieki za pomoc

18

CD.
Witam ponownie
Zamawiający uznał jednak te usługi więc pozostaliśmy w postępowaniu na drugiej pozycji
i dostaliśmy pismo o wyborze ofert. Nie czekając 4 dnia po fax. o wyborze ofert pojechalimy na przegłądnięcie ofert i okazało się, że oferent na pierwszym miejscu też był wzywany odnośnie wykazu usług oraz sprzętu i jak się okazało owy oferent złożył dokumenty z datą po składaniu ofert a Z i tak go wybrał. Napisaliśmy pismo z nagłówkiem "Protest" (niegańcie za to) w którym wytkneliśmy błędy z datami a Z odpisał że nie przysługuje nam protest (i z tym się zgadzam) co można w takich przypadkach robić? przetarg poniżej kwot art. 11.
oferent nr 1 przecież nie spełniłwarunku art. 22 ust 1 .

19

złożył dokumenty z datą po składaniu ofert - w tym wypadku trzeba spr czy potwierdzają one warunek na dzień skłądania ofert.
poniżej 11.8 możecie jedynie złożyć informację o niezgodności z przepisami ustawy art. 181 pzp.

20

Niestety odwołanie nie przysługuje, zostaje tylko art.181 jednak nie sądzę że to coś pomoże, (to tak z praktyki).

21 (edytowany przez mirek.sz1 2011-12-01 11:17:57)

wysyłałem pismo o nie zgodności oraz z art 181 i nic warunku nie spełniają bo są z datą po otwarciu ofert np. składanie było 04.10 a uzupełnił z datą 14.10. nawet już odesłali gwarancje wadialną mimo że jeszcze nie upłynął termin związania z ofertą.

22

Odesłali wadium bo tak nakazuje ustawa, po wyborze oferty najkorzystniejszej.

23

mirek.sz1 napisał/a:

wzywany odnośnie wykazu usług oraz sprzętu i jak się okazało owy oferent złożył dokumenty z datą po składaniu ofert

to ja się jeszcze raz powtórzę to że dokument został złożony z datą po terminie to według mnie nic bardzo złego, podstawą jest czy potwierdza on postawiony warunek na dzień otwarcia ofert,
a z drugiej strony gdy nie mam możliwości odwołania i jest tylko inf. szance na zdziałanie czegoś są nikłe.

24

jak nic złego? otwarcie bylo na 04.10 z wadliwymi dokumentami i po wezwaniu uzupełnił dobre ale z datą na dokumentach 14.10 czyli dokument nieważny na dzień składania ofert.

25

przeczytaj uważnie art. 26.3 pzp "Złożone na wezwanie zamawiającego oświadczenia i dokumenty powinny potwierdzać spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu oraz spełnianie przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego, nie później niż w dniu, w którym upłynął termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu albo termin składania ofert."

powinny potwierdzać spełnianie a nie być wystawione z datą otwarcia ofert!